Tym osobom rabarbar może zaszkodzić. Sprawdź, kto powinien unikać kompotu i ciasta z rabarbarem

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Przy bardzo dużym spożyciu produktów bogatych w kwas szczawiowy może dojść do pojawienia niedoborów wapnia, magnezu i żelaza w organizmie.
Przy bardzo dużym spożyciu produktów bogatych w kwas szczawiowy może dojść do pojawienia niedoborów wapnia, magnezu i żelaza w organizmie. WszystkoNikArt/Getty Images
Rabarbar to sezonowy przysmak, który nie tylko wzbogaca smak deserów, ale też dostarcza cennych składników odżywczych. Stanowi cenne źródło błonnika, witamin i minerałów. W jego łodygach znajduje się również rapontycyna, związek, który może wspierać gospodarkę hormonalną. Niestety, warzywo to zawiera także duże ilości kwasu szczawiowego i moczowego, co sprawia, że nie jest odpowiednie dla wszystkich. Zobacz, kto i dlaczego nie powinien jeść rabarbaru.

Spis treści

Kto powinien unikać jedzenia rabarbaru?

Niestety rabarbar, mimo licznych zalet, należy do produktów o dużej zawartości kwasu szczawiowego (nawet 1336 mg na 100 g), dlatego nie każdy może cieszyć się z jego właściwości zdrowotnych. W galerii przedstawiamy, w jakich schorzeniach i dlaczego należy unikać jedzenia tego warzywa.

Rabarbar nie dla każdego! Kto powinien go unikać?

Właściwości odżywcze rabarbaru. Ile kalorii ma rabarbar?

Sezon na rabarbar rozpoczyna się już na początku kwietnia, a jego smakiem możemy cieszyć się do lipca. Z rabarbaru można przygotować dżemy, kompot, a także smaczne ciasto, na które przepis znajdziesz tu: Wyjątkowe ciasto z rabarbarem i budyniem.

Jest to niskokaloryczna roślina, ponieważ w porcji 100 g zawiera jedynie 15 kcal. Dodatkowo znajdziemy tam 0,5 g białka, znikome ilości tłuszczu (0,2 g) i 4,6 g węglowodanów, w tym 3,2 g błonnika pokarmowego.

Rabarbar jest znakomitym źródłem potasu, ponieważ w 100 g zawiera aż 136 mg tego pierwiastka. Regularne spożywanie tego warzywa może korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i zmniejszać ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego.

Rabarbar w 94 proc. składa się z wody, dzięki czemu nawadnia organizm. Stanowi również źródło rapontygeniny, czyli związku o silnych właściwościach przeciwnowotworowych, szczególnie w przypadku raka piersi i prostaty.

Dodatkowo porcja 100 g tego warzywa jest źródłem:

  • witaminy A – 10 μg,
  • witaminy B1 – 0,023 mg,
  • witaminy B2 – 0,029 mg,
  • witaminy B3 – 0,11 mg,
  • witaminy B6 – 0,03 mg,
  • witaminy E – 0,18 mg,
  • witaminy C – 9 mg,
  • wapnia – 52 mg,
  • magnezu – 13 mg,
  • żelaza – 0,6 mg,
  • cynku – 0,13 mg.

Ilość witamin i związków mineralnych ulega zmniejszeniu podczas obróbki termicznej, dlatego rabarbar warto spożywać na surowo, w postaci koktajlu lub jako dodatek do sałatki.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Zadbaj o optymalne trawienie
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia