Już czas na nalewkę z pokrzywy. Oczyszcza organizm z toksyn i pomaga obniżyć cholesterol. Wypróbuj przepis

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Pokrzywa często uznawana jest za trudny do wyplenienia chwast, jednak osoby zainteresowane ziołolecznictwem wiedzą, że to cenny surowiec zielarski. Można przygotować z niej m.in. nalewkę, która wpływa na pracę serca, nerek i układu pokarmowego. Podajemy proste przepisy na nalewkę z wykorzystaniem świeżych liści lub korzenia pokrzywy.

Spis treści

Nalewka z pokrzywy – poznaj przepis na babciną nalewkę z liści i korzeni pokrzywy

Pokrzywa to popularna roślina, której ziele stanowi znakomite źródło cennych witamin i związków mineralnych, dlatego często wykorzystywane jest do przygotowania naparów, toników do twarzy i wzmacniających płukanek do włosów.

Butelka z nalewką z pokrzywy leży na świeżych pokrzywach
Nalewka z pokrzywy to lecznicza mikstura, dlatego nie powinno się pić jej więcej niż 20 kropel dziennie. fot. Getty Images

Mniej popularna, ale równie wartościowa jest też nalewka z liści lub ziela pokrzywy. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużej liczby składników. Warto jednak pamiętać, aby zbierać pokrzywę w miejscach oddalonych od centrum miast i ruchliwych ulic.

Sprawdź również: Na dnę moczanową, nadciśnienie i trawienie. Nie musisz czekać do wakacji. Kwiatową nalewkę zrobisz już teraz

Składniki na nalewkę z korzenia pokrzywy:

  • 500 g korzeni pokrzywy,
  • 500 ml wódki 40-procentowej,
  • 200 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 45 g miodu.

Jak przygotować nalewkę z korzenia pokrzywy?

  1. Korzenie należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić.
  2. Rozdrobnione korzenie włożyć do słoika i zalać alkoholem, dodać miód i dokładnie wymieszać.
  3. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 3 miesiące, pamiętając, aby raz w tygodniu dokładnie wymieszać miksturę.
  4. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić, rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na kolejne 2 miesiące.
  • 0,5 l soku z pokrzywy,
  • 500 ml wódki 40-procentowej,
  • 450 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 50 g płynnego miodu.

Jak zrobić nalewkę z liści pokrzywy?

  1. Chcąc zrobić nalewkę z liści pokrzywy, należy najpierw przygotować sok. Aby uzyskać 0,5 litra soku trzebazerwać 1 kg świeżych liści (2 pełne torebki), dokładnie zblendować, a następnie przefiltrować przez gazę.
  2. Eksperci medycyny naturalnej zlecają połączyć sok z wódką, spirytusem i miodem, a następnie odstawić na minimum 3 tygodnie.
  3. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Sprawdź: Spotkanie z nią może źle się skończyć. Czy poparzenie pokrzywą jest zdrowe?

Fitoterapeuci zalecają spożywanie tych leczniczych nalewek w ilości nie większej niż 20 kropel dziennie przez okres maksymalnie dwóch miesięcy. Po tym czasie należy zrobić miesięczną przerwę i można ponownie rozpocząć kurację.

Nalewka z pokrzywy na nadciśnienie, dnę moczanową i niestrawność

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest znakomitym źródłem witamin i łatwo przyswajalnych związków, w tym żelaza, potasu i manganu. Dodatkowo jej ziele stanowi bogactwo witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Nalewka z pokrzywy jest źródłem kwasów: bursztynowego, kawowego i kumarynowego, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, a dzięki temu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Jakie właściwości ma nalewka z pokrzywy? Doktor Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta sugeruje, że bioaktywne związki tej rośliny, które przenikają do nalewki, wykazują właściwości:

  • moczopędne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • pobudzające wydzielanie soków trawiennych,
  • przyspieszające przemianę materii,
  • przeciwalergiczne.

Dodatkowo ta lecznicza mikstura stanowi źródło steroli roślinnych, czyli związków obniżających poziom cholesterolu frakcji LDL. Fitoterapeuci zaznaczają, że dzięki fitosterolom, regularne spożywanie 20 kropel nalewki z pokrzywy może w pewnym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Nalewkę z pokrzywy, ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:

  • niestrawność,
  • biegunki,
  • obrzęki,
  • zakażenia układu pokarmowego,
  • zakażenia układu moczowego,
  • anemia z niedoboru żelaza,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • podwyższone stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • zwyrodnienie stawów,
  • dna moczanowa, czyli artretyzm.

Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą cieszyć się zdrowotnymi właściwościami nalewki z pokrzywy. Przeciwwskazaniami do jej spożywania są ciąża i laktacja, alergia na ziele pokrzywy i stosowanie leków przeciwcukrzycowych.

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Reklama
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia