Spis treści
Przepis na orzechówkę z łupin orzecha włoskiego
Tradycyjna orzechówka to lecznicza mikstura przygotowana z zielonych, czyli niedojrzałych jeszcze orzechów włoskich (Juglans regia). Wykazuje ona szereg właściwości zdrowotnych, a w szczególności wspiera pracę układu pokarmowego i łagodzi objawy niestrawności. Niewiele osób jednak wie, że orzechówkę można przygotować również ze zdrewniałych łupin orzecha włoskiego.
Składniki na nalewkę z łupin orzecha włoskiego:
- łupiny z 35-40 orzechów włoskich,
- 900 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 300 ml spirytusu o 95 proc. zaw. alk.,
- opcjonalnie 10 goździków.
Jak przygotować zdrowotną nalewkę?
- Orzechy rozłupać, a zdrewniałe łupiny dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
- Do wyparzonego wcześniej słoika wsypać łupiny, dodać opcjonalnie goździki i zalać alkoholem.
- Całość dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 4 miesiące w nasłonecznione miejsce. Warto raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie nalewkę należy dwukrotnie przefiltrować przez gęste sito lub grubą gazę, aby pozbyć się ewentualnych odłamków łupin.
- Miksturę rozlać do szklanych butelek i odstawić jeszcze na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
- Po tym czasie zdrowotna nalewka z łupin orzecha włoskiego jest gotowa do spożycia.
Sprawdź też: Sprawdzone sposoby na szybkie łuskanie orzechów
Właściwości zdrowotne orzechówki z łupin orzecha włoskiego
Nalewka z łupin orzecha włoskiego to niezbyt popularny środek leczniczy, w porównaniu do tradycyjnej orzechówki z zielonych orzechów włoskich. Jak podają fitoterapeuci, łupiny orzecha włoskiego zawierają juglon, czyli toksyczną substancję służącą roślinie jako środek odstraszający pasożyty oraz dzikie zwierzęta.
To właśnie ten związek odpowiada za brudzenie rąk podczas obierania niedojrzałych orzechów, a także nadaje charakterystyczny ciemny kolor nalewce. Warto wspomnieć, że spośród bakalii to orzechy czarne (Juglans nigra) zawierają największe ilości tego związku, jednak jest on obecny również w orzechach włoskich występujących na terenie naszego kraju.
Juglon stosowany w dawkach leczniczych nie jest toksyczny dla ludzi, a wręcz wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, w tym przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Co ciekawe, związek ten jest jednym z najsilniejszych związków odkażających w przyrodzie, dlatego nalewkę z łupin orzacha włoskiego podaje się w przypadku pasożytów układu pokarmowego, a szczególnie przy owsikach i gliście ludzkiej. Warto także wspomnieć, że juglon hamuje rozwój baterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów, a także grzybów z rodzaju Candida.
Nalewka z łupin orzechów włoskich zawiera również garbniki, które działają ściągająco, czyli uszczelniają naczynia krwionośne. Z tego względu nalewkę z łupin można stosować w przypadku biegunki.
Zawartość wszystkich tych składników sprawia, że orzechówka na łupinach wykazuje działanie:
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze, szczególnie w przypadku grzybów Candida, które powodują rozwój kandydozy,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwbiegunkowe,
- pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
- lekko hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi.
Dodatkowo ta zdrowotna nalewka może wspierać odrobaczanie organizmu i skracać czas trwania biegunek w przypadku zatrucia pokarmowego.
Przy jakich dolegliwościach pomaga? Zastosowanie dawek leczniczych warto rozważyć w przypadku:
- zatrucia pokarmowego,
- pasożytów układu pokarmowego,
- biegunki,
- niestrawności,
- bólu brzucha,
- nudności,
- zgagi,
- wymiotów spowodowanych zatruciem lub zakażeniem bakteryjnym układu pokarmowego,
- kandydozy,
- umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi.
Dawkowanie nalewki z łupin orzecha włoskiego
Nalewka z łupin orzecha włoskiego to lecznicza mikstura, która powinna być spożywana tylko w momencie pojawienia się dolegliwości zdrowotnych, a nie jako element terapii profilaktycznej. Ze względu na zawartość alkoholu i gorzkich substancji roślinnych, które w nadmiarze mogą powodować nudności, nie zaleca się pić więcej niż 30 kropel dziennie. Nalewkę można również wymieszać z ciepłą wodą lub gorzką herbatą.
Przeciwwskazania do spożywania orzechówki z łupin
Mimo dobroczynnych właściwości nalewki z łupin orzecha włoskiego nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten leczniczy trunek. Ze względu na zawartość alkoholu nie mogą jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia.
Wśród innych przeciwwskazań można także wymienić:
- alergię na orzechy,
- alergię lub nietolerancję alkoholu,
- stosowanie leków, które mogą wchodzić w reakcję chemiczną z alkoholem,
- leczenie onkologiczne przy pomocy radioterapii lub chemioterapii,
- wrzody żołądka lub dwunastnicy,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- zespół jelita drażliwego,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- chorobę Leśniowskiego-Crohna.