Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1740 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
„Francuska kapusta” i lecznicze zioło. Wiosenny chwast o niezwykłych właściwościach
Ten chwast ma orzechowy smak i jest jedzony jak kapusta, ale niestety coraz rzadziej. Nie każdy wie też, że ziele z malutkimi kwiatami można zbierać przez cały...
Te owoce jagodowe kupisz przez cały rok. Mają świetne właściwości
Borówka amerykańska to owoc uwielbiany przez Polaków. Te jagody jemy je przez cały rok, w czym pomagają szeroka dostępność w sklepach i promocje. Zobacz,...
Nie grypa, nie angina, nie zawsze daje typowe objawy. Ta choroba może być śmiertelna!
Zakaźnicy biją na alarm. Według danych z końca marca 2024 r. liczba zachorowań na szkarlatynę wzrosła aż 3,5 razy w 2023 r. względem wcześniejszych dwunastu...
Człowiek lepszy od maszyny. ChatGPT nie zdał polskiego egzaminu z interny
Sztuczna inteligencja coraz częściej pomaga ludziom w medycynie. Jest w stanie zanalizować dane, których nie przetworzy mózg, i znajdować w nich ważne wzorce....
Ta przypadłość dotyka znacznie więcej kobiet niż mężczyzn. Wpływa to na rytm dnia
Czy kobiety śpią gorzej niż mężczyźni? To nie tylko potwierdzone, ale wiadomo już, z czego wynikają różnice. Ten przegląd badań mówi wiele na temat tego,...
Te zmiany na stopach mogą być objawami parkinsona. Oznaki są nietypowe!
Zmiany na stopach mogą być objawem nieuleczalnej choroby. Zwróć na nie uwagę. Parkinson manifestuje się w pełni dopiero w zaawansowanym stadium, gdy niewiele...
Technologia kontra ból. Nowe rozwiązanie dla pacjentów onkologicznych
Pacjenci chorzy na raka często cierpią na silny ból, który trudno uśmierzyć. Stosowane leki obciążają też organizm, dlatego poszukiwane są inne skuteczne...
Ocet jabłkowy na ratunek figurze. Zobacz, jak pić go bezpiecznie
Ocet jabłkowy to naturalny środek na odchudzanie. Trzeba tylko wiedzieć, jak go pić, a raczej jak pić wodę z octem jabłkowym. Taka kuracja przynosi wiele...
To nie starzenie. Takie zmiany to wczesne objawy choroby Parkinsona
Choroba Parkinsona jest nieuleczalna i chociaż rozwija się nawet przez dziesięciolecia, nie świadczą o niej wyraźne symptomy. Istnieją jednak pewne wczesne...
Zupa, którą wzmocnisz organizm na wiosnę. Wystarczy jeden chwast, ale jaki cenny
Zupa z pokrzywy to hit wiosny – lekkie danie działa odżywczo, wzmacniająco i oczyszczająco na organizm. Przepis ma wiele wersji, jednak dominują dwie. Warto...