Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1734 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Zabiegi SPA – zalety, wady, przeciwwskazania
Zabiegi SPA cieszą się rosnącą popularnością. Służą nie tylko urodzie – zapewniają też relaks i mają udowodnione działanie prozdrowotne. Sprawdź, jakie są ich...
Soczewki kontaktowe – jaki rodzaj wybrać?
Miesięczne czy jednodniowe, zwykłe czy kolorowe, miękkie czy twarde, a może toryczne na astygmatyzm czy wieloogniskowe przy prezbiopii? Wybór soczewek...
Wpływ energetyków na organizm
Napoje energetyczne są wygodniejsze niż kawa, a do tego łatwiej dostępne i dla wielu osób przyjemniejsze w smaku. Jest też inny powód ich popularności – tak jak...
Właściwości lecznicze probiotyków. Spożywanie bakterii mlekowych jest kluczowe
Probiotyczne bakterie to określone gatunki drobnoustrojów, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia jelit i całego organizmu. Niestety, współczesna żywność,...
Właściwości zdrowotne orzechów
Orzechy należą do najzdrowszych produktów spożywczych. Są źródłem niezbędnych składników, których najczęściej brakuje we współczesnej diecie. Jedzone regularnie...
Zęby: 10 najzdrowszych produktów dla zdrowia jamy ustnej
Piękne i mocne zęby to nie tylko zasługa prawidłowej higieny – równie ważna jest stosowana na co dzień dieta. Powinna zawierać składniki umożliwiające...
Eco-Atkins – zdrowa dieta białkowa
Dieta białkowa może być zdrowa! Taka jest roślinna wersja modnej kiedyś, a niesławnej dziś diety Atkinsa. W przeciwieństwie do swojego pierwowzoru program o...
10 sposobów na libido
Co robić, by mieć większą ochotę na seks i łatwiej osiągać orgazm? Sprawdź, jak styl życia i dieta wpływają na libido, potencję i satysfakcję w łóżku....
Zanieczyszczenia powietrza – przyczyny i skutki zdrowotne
Polska jest krajem o najbardziej zanieczyszczonym powietrzu w Europie. Tragiczne żniwo smogu to aż 48 tysięcy przedwczesnych zgonów rocznie. Przyczyny...
Dieta kopenhaska – jadłospis, efekty i opinie
Dieta kopenhaska ma pomóc schudnąć o 5–15 kg w ciągu 13 dni. Wymaga jednak sporo poświęceń, bo taki efekt mogą przynieść tylko rygorystyczne zasady. Czy...