Dieta kopenhaska ma już prawie 30 lat, a jej popularność w internecie tylko się zwiększa. Wciąż szukamy szybkich rozwiązań problemu nadwagi, a zapewniać ma je trzynastodniowy jadłospis, którego stosowanie nie wiąże się z koniecznością liczenia kalorii ani przyrządzaniem skomplikowanych posiłków. Jada się głównie wołowinę, ew. kurczaka czy rybę, jaja i jogurt, a uzupełnieniem są pojedyncze warzywa, a czasem też owoce. Zasady diety kopenhaskiej są proste – i właśnie to jest jednym z powodów jej wielkiego sukcesu.
Dieta kopenhaska (nie: kopenhadzka) – skąd się wzięła?
Dieta kopenhaska, nazywana też błędnie kopenhadzką, to dieta odchudzająca, nazywana też duńską, szwedzką czy 13-dniową, która powstała w latach 90. dwudziestego wieku. Jej stworzenie przypisuje się lekarzom ze Szpitala Królewskiego w Kopenhadze, co nie jest prawdą. Nie wiadomo, kto jest autorem jej zaleceń i menu, co jednak nie wpływa na popularność metody, która cieszy się dużym zainteresowaniem. Powód? Dieta kopenhaska jest krótka i prosta, a przy tym daje szybkie efekty.
Dieta kopenhaska – zasady
Jadłospis diety kopenhaskiej charakteryzuje się wysoką zawartością białka, pochodzącego głównie z jajek i czerwonego mięsa (chudej wołowiny, której porcje ważą 150-200 g), niskim poziomem tłuszczu i maksymalnym ograniczeniem węglowodanów.
Dieta kopenhaska należy do diet bardzo niskokalorycznych, ponieważ dostarcza tylko 300-800 kcal dziennie. Przewiduje jedzenie tak naprawdę tylko 1-2 posiłków na dzień, ponieważ na śniadanie dozwolona jest jedynie czarna kawa, a dwukrotnie podczas kuracji omija się kolację.
Ściśle określony jadłospis stosuje się przez 13 dni i nie można tego czasu skracać ani tym bardziej wydłużać. Dietę można powtórzyć dopiero po 2 latach, a jeśli przerwało się przedwcześnie jej stosowanie, można wrócić do niej po upływie ok. 6 miesięcy.
W diecie kopenhaskiej na śniadanie można ew. wypić zieloną herbatę; „posiłek” można zamienić też na marchew z sokiem z cytryny. Każdego dnia należy wypijać 2 litry wody dziennie, ew. można sięgać po zieloną herbatę.
Śniadanie należy spożyć w ciągu godziny od pobudki. Obiad według zaleceń diety kopenhaskiej trzeba zjeść wczesnym popołudniem, najlepiej do godz. 14, natomiast kolację jada się najpóźniej o godz. 18.
Zabronione jest sięganie po jakiekolwiek dodatkowe produkty czy napoje, w tym nawet po gumę do żucia. Nie używa się też soli, a najwyżej przypraw ziołowych i soku z cytryny.
Dieta kopenhaska – jadłospis na 13 dni
Menu diety kopenhaskiej składa się z powtarzających się produktów. Choć istnieją różne wersje jej jadłospisu, ten najbardziej zbliżony do oryginału wygląda następująco:
Dzień 1
Śniadanie: filiżanka kawy z łyżeczką cukru.
Obiad: 2 jajka na twardo, szkl. gotowanego szpinaku i pomidor.
Kolacja: befsztyk, kilka liści sałaty z sokiem z cytryny.
Dzień 2
Śniadanie: filiżanka kawy z łyżeczką cukru.
Obiad: befsztyk, kilka liści sałaty z sokiem z cytryny, owoc.
Kolacja: 1-2 plasterki szynki, 2-3 szkl. jogurtu naturalnego.
Dzień 3
Śniadanie: filiżanka kawy z łyżeczką cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa
Obiad: szkl. gotowanego szpinaku lub brokuł, pomidor, owoc.
Kolacja: 1-2 plasterki szynki, 2 jajka na twardo, kilka liści sałaty z sokiem z cytryny.
Dzień 4
Śniadanie: filiżanka kawy z łyżeczką cukru.
Obiad: jajko na twardo, duża starta marchewka.
Kolacja: sałatka owocowa, 2-3 szkl. jogurtu naturalnego.
Dzień 5
Śniadanie: duża starta marchewka z sokiem z cytryny.
Obiad: smażony lub gotowany dorsz albo pstrąg.
Kolacja: befsztyk, kilka liści sałaty z sokiem z cytryny, szkl. gotowanego szpinaku lub brokuł.
Dzień 6
Śniadanie: filiżanka kawy z łyżeczką cukru, grzanka.
Obiad: pierś kurczaka, kilka liści sałaty z sokiem z cytryny.
Kolacja: 2 jajka na twardo, duża starta marchewka z sokiem z cytryny.
Dzień 7
Śniadanie: szklanka herbaty bez cukru.
Obiad: befsztyk lub pierś kurczaka, owoc.
Kolacja: brak.
Dzień 8
Śniadanie: filiżanka kawy z łyżeczką cukru.
Obiad: 2 jajka na twardo, szkl. gotowanego szpinaku lub brokuł, pomidor.
Kolacja: befsztyk, kilka liści sałaty z sokiem z cytryny.
Dzień 9
Śniadanie: filiżanka kawy z łyżeczką cukru.
Obiad: befsztyk, kilka liści sałaty z sokiem z cytryny, owoc.
Kolacja: 1-2 plasterki szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.
Dzień 10
Śniadanie: filiżanka kawy z łyżeczką cukru.
Obiad: szkl. gotowanego szpinaku lub brokuł, pomidor, owoc.
Kolacja: 1-2 plasterki szynki, 2 jajka na twardo, kilka liści sałaty z sokiem z cytryny.
Dzień 11
Śniadanie: filiżanka kawy z łyżeczką cukru.
Obiad: 2 jajka na twardo, 100 g chudego twarożku, duża starta marchewka.
Kolacja: sałatka owocowa, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.
Dzień 12
Śniadanie: duża starta marchewka z sokiem z cytryny.
Obiad: smażony lub gotowany dorsz albo pstrąg.
Kolacja: befsztyk, szkl. gotowanego szpinaku lub brokuł, kilka liści sałaty z sokiem z cytryny.
Dzień 13
Śniadanie: filiżanka kawy z łyżeczką cukru.
Obiad: pierś kurczaka, kilka liści sałaty z sokiem z cytryny.
Kolacja: 2 jajka na twardo, duża starta marchewka.
Dzień 14
Śniadanie: szkl. herbaty bez cukru
Obiad: befsztyk.
Kolacja: brak.
Dieta kopenhaska – efekty
Zwolennicy diety kopenhaskiej twierdzą, że pomimo bardzo niskiej kaloryczności z jej stosowaniem wiąże się tak pożądane przez wszystkich przyspieszenie tempa metabolizmu, które ma powodować sprawniejsze spalanie tkanki tłuszczowej. Ma to zapewnić wysoka zawartość białka, praktyczny brak węglowodanów i stymulująca kofeina z kawy. Dzięki temu kuracja ma powodować zrzucenie nawet 5-15 kg, a po jej zakończeniu (oczywiście przy stosowaniu pewnych ograniczeń) ma nie wystąpić efekt jo-jo.
To jednak tylko obietnice, bo skutki działania diety kopenhaskiej są dokładnie przeciwne. Choć pozwala w krótkim czasie zbić wagę, są to głównie kilogramy wody. Jej odpowiednie zapasy w organizmie umożliwiają węglowodany; gdy ich nie ma, trudno wręcz uniknąć odwodnienia – zwłaszcza przy spożywaniu moczopędnych napojów, takich jak kawa i herbata.
Diety bardzo niskokaloryczne, takie jak kopenhaska, powodują drastyczny spadek tempa metabolizmu, przez co efekty uzyskane na drodze ciężkich wyrzeczeń (czemu też często towarzyszą dolegliwości zdrowotne) są tylko chwilowe. Po zakończeniu diety przyrost wagi jest wręcz nieunikniony, a końcowa masa ciała jest przeważnie wyższa, niż ta początkowa – czyli jednym słowem po takim odchudzaniu będziemy ważyć jeszcze więcej!
Sprawdź:
Dieta kopenhaska – przeciwwskazania
Ze względu na bardzo rygorystyczny charakter i niekorzystną dla zdrowia wysoką zawartość produktów takich jak smażone czerwone mięso i wędliny, niedobór produktów roślinnych i brak całych grup kluczowych pokarmów, dieta kopenhaska jest dietą niezbilansowaną, a więc niezalecaną. Niektóre grupy osób w ogóle nie powinny myśleć o jej wypróbowaniu.
Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej:
- ciąża i karmienie piersią,
- nadciśnienie tętnicze,
- choroby serca,
- zaburzenia trawienia,
- schorzenia wątroby,
- choroby nerek,
- inne przewlekłe choroby,
- wiek poniżej 18 lat i powyżej 50 lat,
- zaburzenia odżywiania,
- aktywność fizyczna,
- brak nadwagi.
Dieta kopenhaska – opinie ekspertów
Na pierwszy rzut oka dieta kopenhaska ma dużo zalet: zapewnia szybkie i spektakularne efekty, nie wymaga liczenia kalorii ani podejmowania decyzji dotyczących wyboru produktów. Jednak poza tym ma niestety same wady. Nawet wielbiciele mięsa nie będą zadowoleni, bo często spożywanego befsztyku nie można posolić.
Dieta kopenhaska nadaje się wyłącznie dla osób zdrowych, przy czym może prowadzić do odczuwania różnych dolegliwości (jak np. nadkwasota, zgaga, zaparcia, osłabienie, trudności z koncentracją, nasilenie stanów zapalnych w organizmie), a nawet rozwoju chorób.
Chociaż wiele źródeł podaje, że zaletą diety kopenhaskiej jest potwierdzona skuteczność, a także, że pozwala na wyrobienie sobie zdrowych nawyków żywieniowych, tak naprawdę są to tylko puste obietnice. Pod względem wpływu na stan naszego zdrowia dieta kopenhaska ma wiele wad:
- W posiłkach rzadko pojawiają się warzywa i owoce, które w prawidłowej diecie są wskazane w ilości min. 500 g dziennie, przez co w diecie brakuje m.in. ochronnych przeciwutleniaczy.
- W niektóre dni jadłospis składa się prawie wyłącznie z czerwonego mięsa, którego porcje ważą w sumie nawet 0,5 kg, podczas gdy według zaleceń jest to maksymalna ilość, dozwolona w ciągu całego tygodnia,
- Produkty uwzględniane w diecie kopenhaskiej, zwłaszcza smażone czerwone mięso i wędliny, nasilają w organizmie stany zapalne i zwiększają ryzyko rozwoju raka.
- Kuracja powoduje znaczne ubytki masy mięśniowej, ponieważ zapewnia zbyt mało kalorii. Skutkiem jest spowolnienie metabolizmu i zwiększenie tendencji do tycia.
- Jadłospis diety kopenhaskiej jest monotonny i uwzględnia tylko kilka rodzajów produktów, przez co sprzyja powstawaniu niedoborów pokarmowych nawet w krótkim czasie.
- Tempo chudnięcia na diecie kopenhaskiej jest niezdrowe, a efekty tylko chwilowe.
- W diecie kopenhaskiej przeważają kwasotwórcze produkty, przez co powoduje ona zakwaszenie organizmu i ucieczkę z niego składników mineralnych, takich jak wapń, magnez czy potas, co skutkuje pojawieniem się szeregu przykrych objawów
- Posiłki diety kopenhaskiej nie są smaczne, a stosowaniu kuracji towarzyszy uczucie głodu.
To powody, dla których dieta kopenhaska należy do najbardziej niezdrowych i odradzanych przez ekspertów żywienia.
Warto przeczytać:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?