Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1744 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Powikłania po szczepieniu COVID-19. W Polsce już prawie 13 tysięcy przypadków NOP!
Niepożądany odczyn poszczepienny (NOP) to zaburzenie stanu zdrowia występujące do 4 tygodni od podania szczepionki – od bólu w miejscu wkłucia, przez gorączkę i...
Szczepienie częściowe a warianty koronawirusa. Działa już jedna dawka szczepionki!
Koniec pandemii jeszcze daleko, a winne są nowe mutacje koronawirusa – indyjska „Delta” to tylko jeden z jego wariantów budzących obawy (VOC). Najważniejsze...
Jak działają szczepionki COVID-19 i jakie preparaty będą następne?
Szczepienia przeciw COVID-19 trwają, a tymczasem przybywa kolejnych zatwierdzonych preparatów ochronnych. W Polsce mamy do dyspozycji cztery szczepionki...
Dlaczego szczepienie na COVID-19 nie zwalnia z noszenia maseczki?
Pomimo wysokiej skuteczności działania szczepionki przeciw COVID-19 nie uwolnią nas od maseczek. Do ich noszenia będziemy musieli przywyknąć na dobre, ponieważ...
Czy szczepionki chronią przed wariantem Delta koronawirusa?
Wariant Delta koronawirusa przejmuje dominację na świecie. Pochodząca z Indii mutacja jest teraz bardziej zaraźliwa i odporna na szczepienia oraz leczenie....
10 nawyków dla zdrowego serca
O swoje serce możesz dbać na co dzień! Wystarczy, że wprowadzisz w swoim życiu kilka dobrych zwyczajów i wzbogacisz dietę w pewne produkty. Sprawdź, jak na 10...
Paracetamol w ciąży to większe ryzyko ADHD u dziecka!
Paracetamol jest uznawany za najbezpieczniejszy lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy dla kobiet w ciąży. Tymczasem do doniesień na temat jego związków z astmą...
Probiotyk lekiem i szczepionką na COVID-19!
Probiotyczne bakterie wspierają walkę z COVID-19 – dotychczasowe obserwacje na temat ochronnej roli prawidłowej mikroflory w organizmie zyskały praktyczne...
Poprawka 171 odrzucona: zamienniki mleka bez cenzury prawnej w UE!
Parlament europejski odrzucił poprawkę nr 171, która miała wprowadzić ograniczenia dla żywności roślinnej. Sama UE promuje zrównoważoną gospodarkę i zdrowy tryb...
Objawy i przyczyny zatrzymywania wody w organizmie. Jak ograniczyć obrzęki?
Zatrzymywanie nadmiaru wody w organizmie to nie tylko problem estetyczny, ale też źródło dyskomfortu i możliwy objaw niektórych chorób czy zwiększonego ryzyka...