Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1744 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Skąd bierze się nadwrażliwość zębów i jak ją leczyć?
Nadwrażliwość zębów to ich nadmierna, nieprzyjemna reakcja zęba na gorące i zimne napoje i produkty, żywność kwaśna czy słodka, a także mycie czy gryzienie....
Dlaczego warto jeść maliny? Jak zrobić sok malinowy, dżem i nalewkę?
Maliny to jeden z najzdrowszych owoców sezonowych, który zawiera mało cukru, a wiele witamin i przeciwzapalnych związków. Wyjaśniamy, czym jest malina właściwa,...
Wariant Lambda – co wiemy o kolejnej wersji koronawirusa?
Podczas gdy na świecie dominuje indyjski wariant Delta, szybkie rozprzestrzenianie się dotyczy również wariantu Lambda koronawirusa. Nowy mutant pochodzi z...
Jak zrobić kiszone ogórki? Sprawdź, dlaczego są tak zdrowe!
Ogórki kiszone to rodzaj naturalnego przetworu, który został poddany fermentacji mlekowej w celu uzyskania długiej trwałości. Ten tradycyjny sposób...
Szczepienie COVID-19 – dlaczego warto się zdecydować?
Szczepionki chroniące przed COVID-19 przyjęły już miliony Polaków. Wciąż jednak nie jest to wystarczająco dużo, by osiągnąć odporność zbiorową i w ten sposób...
Aspiryna na COVID-19? Nawet o 50 proc. zgonów mniej!
Jeden z najpopularniejszych leków przeciwbólowych, przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych może zmniejszyć ryzyko śmierci na skutek COVID-19 nawet o połowę! To...
Zielone warzywa chronią przed chorobami – sprawdź, ile ich zjadać!
Zielone warzywa należą do tych najzdrowszych – zwłaszcza, jeśli są liściaste! Zaleca się, by jeść je każdego dnia, a o zwiększenie ich spożycia powinny zadbać...
Czy suplementy diety wspomagają ochronę przed COVID-19? Tak! Sprawdź, które!
Odporność na infekcje oddechowe w dużej mierze uzależnione jest od stanu odżywienia organizmu. Niedobory pewnych składników odżywczych sprzyjają zachorowaniu...
Kawa jest zdrowa! Jak sposób parzenia kawy wpływa na jej właściwości?
Kawa jest zdrowa! Co do tego nie ma już wątpliwości, zwłaszcza że picie jej wpisano w oficjalny zbiór zaleceń żywieniowych. Napar można przygotować na wiele...
Anafilaksja po szczepieniu przeciw COVID-19 – jak często występuje?
Do najpoważniejszych powikłań (NOP) po podaniu szczepionki przeciw COVID-19 należą ciężkie przypadki alergii wraz z zagrażającym życiu wstrząsem...