Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1744 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Jak nie przytyć? 6 form ruchu przeciwdziałających otyłości
Czy otyłość mamy zapisaną w genach? Dla niektórych niestety to prawda, są jednak sposoby, by zapobiegać odziedziczonym skłonnościom do tycia! Poznaj najlepsze...
Koronawirus u psa – czy domowy pupil może chorować na COVID-19 i stanowić zagrożenie?
Choć od początku pandemii zarażenie koronawirusem psa uznawano za mało prawdopodobne, jest ono jak najbardziej możliwe. W ciągu roku pojawiły się przypadki...
COVID-19 po szczepieniu – zachorowało już ponad 84 tys. Polaków
Szczepionki przeciw COVID-19 nie chronią w pełni przed infekcją, o czym uprzedzali ich producenci. Na pełną ochronę trzeba też poczekać kilka tygodni, co może...
Indyjski wariant koronawirusa nie pokona szczepionki!
Wariant indyjski koronawirusa SARS-CoV-2 dotarł do Polski i budzi strach nawet wśród zaszczepionych. Tymczasem jego zdolność unikania przeciwciał nie powinna...
Amantadyna coraz pewniejszym lekiem na COVID-19, badanym nie tylko w Polsce
Amantadyna to coraz pewniejszy lek na COVID-19! Badanie kliniczne nad jej działaniem ochronnym na wczesnym etapie infekcji prowadzi Uniwersytet Medyczny w...
Główną przyczyną zgonów w 2020 r. nie był koronawirus, tylko choroby układu krążenia
W okresie pandemii koronawirusa umarło więcej osób niż we wcześniejszych latach, jednak nie był to tylko efekt COVID-19. Pacjenci rzadziej kontrolowali swoje...
Wysoki poziom cukru we krwi to większe ryzyko ciężkiego COVID-19!
Badacze opisali związek między podwyższonym poziomem cukru we krwi a występowaniem powikłań COVID-19, wskazując na jego liczne konsekwencje zdrowotne....
Jak upiec chleb na drożdżach i na zakwasie? Sprawdź, z czego zrobić domowy bochenek!
Domowy chleb może być nieporównanie zdrowszy od tego ze sklepu. Niezbędny jest jednak dobry przepis, a w przypadku najbardziej polecanego pieczywa na zakwasie –...
Odporność na koronawirusa po szczepionce podobna jak po COVID-19
Gdy brakuje szczepionek, ozdrowieńców można odsyłać na koniec kolejki – to wnioski z badania, które objęło populację Izraela. Wykazano, że szczepionka Pfizera i...
U ozdrowieńców więcej powikłań po szczepionkach mRNA
Osoby z historią COVID-19 są bardziej narażone na rozwój powikłań po szczepionce mRNA niż te, które nie przechodziły wcześniej infekcji. Sprawdź, które z...