Niezbędne do życia białko powinny chociaż po części dostarczać w menu produkty roślinne, które służą zdrowemu sercu i szczupłej figurze. Sięgać po nie warto nie tylko na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Są lekkie, smaczne i wygodne w kuchni, więc na ich jedzeniu skorzysta każdy.
Białko to składnik odżywczy kluczowy dla życia – bez niego i budujących go aminokwasów nasze komórki nie mogą się regenerować. Zalecana dawka tego składnika to przeciętnie 1 g na każdy kilogram masy ciała dziennie.
Bogatym źródłem białka są produkty zwierzęce – mięso, ryby, jaja, mleko. Jedzone jednak w nadmiarze nie są zdrowe, dlatego zdrowa dieta powinna zawierać też białko roślinne. W przeciwieństwie do tych zwierzęcych jest ono korzystne dla serca, m.in. pomaga obniżać zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi.
Wbrew powszechnym opiniom białko roślinne jest równie wartościowe, co zwierzęce. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, i nawet jeśli któregoś jest mniej, sięganie po różnorodne jego źródła pomaga zapewnić sobie komplet tych niezbędnych związków. Polecamy produkty roślinne, które białka mają najwięcej, a przy tym są wygodnym i smacznym dodatkiem do potraw.
ZOBACZ: Diety roślinne najlepiej wspomagają utratę tkanki tłuszczowej i łagodzą napady głodu