Gdzie jest białko roślinne? Najlepsze produkty bogate w białko wegańskie, które są korzystne dla zdrowia i figury

Anna Rokicka-Żuk
Białko roślinne jest korzystne dla zdrowia i wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała. Według zaleceń powinno być składnikiem codziennej diety. Włączenie do posiłków większej ilości roślinnych źródeł protein nie jest przy tym trudne, jeśli do dyspozycji ma się tyle pysznych produktów.Sprawdź 15 najbardziej polecanych źródeł roślinnego białka, które posmakują nie tylko weganom!Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Białko roślinne jest korzystne dla zdrowia i wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała. Według zaleceń powinno być składnikiem codziennej diety. Włączenie do posiłków większej ilości roślinnych źródeł protein nie jest przy tym trudne, jeśli do dyspozycji ma się tyle pysznych produktów.Sprawdź 15 najbardziej polecanych źródeł roślinnego białka, które posmakują nie tylko weganom!Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Elena Veselova/123RF
Nie tylko mięso jest bogate w białko! Zapewnią je też produkty roślinne, które służą zdrowemu sercu i szczupłej figurze. Sięgać po nie warto nie tylko na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Są lekkie, smaczne i wygodne w kuchni, więc na ich jedzeniu skorzysta każdy. Sprawdź najlepsze źródła roślinnego białka!

Niezbędne do życia białko powinny chociaż po części dostarczać w menu produkty roślinne, które służą zdrowemu sercu i szczupłej figurze. Sięgać po nie warto nie tylko na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Są lekkie, smaczne i wygodne w kuchni, więc na ich jedzeniu skorzysta każdy.

Białko to składnik odżywczy kluczowy dla życia – bez niego i budujących go aminokwasów nasze komórki nie mogą się regenerować. Zalecana dawka tego składnika to przeciętnie 1 g na każdy kilogram masy ciała dziennie.

Czytaj także: Kawa, herbata i białko chronią kobiety przed złamaniem kości? Niewielka zmiana diety może zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowe

Bogatym źródłem białka są produkty zwierzęce – mięso, ryby, jaja, mleko. Jedzone jednak w nadmiarze nie są zdrowe, dlatego zdrowa dieta powinna zawierać też białko roślinne. W przeciwieństwie do tych zwierzęcych jest ono korzystne dla serca, m.in. pomaga obniżać zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi.

Wbrew powszechnym opiniom białko roślinne jest równie wartościowe, co zwierzęce. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, i nawet jeśli któregoś jest mniej, sięganie po różnorodne jego źródła pomaga zapewnić sobie komplet tych niezbędnych związków. Polecamy produkty roślinne, które białka mają najwięcej, a przy tym są wygodnym i smacznym dodatkiem do potraw.

ZOBACZ: Diety roślinne najlepiej wspomagają utratę tkanki tłuszczowej i łagodzą napady głodu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia