Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1735 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Za niski poziom witaminy D? Jest jeden sposób na sprawdzenie czy to już niedobór
Początek jesieni to czas, gdy najbardziej doskwierają nam braki witaminy D. Choć niski poziom tego składnika jest powszechny, stwierdzenie niedoboru wymaga...
Takie mogą być wczesne objawy guza mózgu. Nie ignoruj tych problemów
W przypadku niektórych nowotworów sprawa jest jasna – jest guzek czy zmiana skórna, którą można zauważyć i zbadać. Symptomy raka mogą być jednak bardziej...
To trzeba wiedzieć na temat mycia się i kąpieli w wannie
Higiena pomaga zachować zdrowie, ale wciąż mamy z nią na bakier. Dowodem jest liczba mitów na temat mycia się. A że to temat wstydliwy, mało kto mówi o nim...
TYLKO U NASPopularna, ale czy zdrowa? Ta szybka przekąska ma wiele wad
Musy owocowe to popularna przekąska, a do tego dostępna w coraz większej liczbie smaków w poręcznych tubkach. Choć nie zawierają dodanych cukrów i wydają się...
HIT DNIATak zrobisz koktajl z jarmużu na płaski brzuch. Zobacz przepis
Na płaski brzuch i odchudzanie polecane są jedynie warzywne smoothie. Napoje z samych owoców zawierają zbyt dużo cukru, by były skuteczne. Jednak nawet zielony...
Ten grzyb to „kapelusz śmierci”. Zabija co 4. osobę
To najbardziej niebezpieczny gatunek w Polsce, który przyczynia się do 9 na 10 śmiertelnych zatruć grzybami. Sprzyja im fakt, że jest podobny do kilku grzybów...
Pacjenci wciąż mają problem z czarnymi plombami. Jak można się ich pozbyć?
Czarna plomby z amalgamatu wciąż nie mogą odejść w zapomnienie, chociaż ten rodzaj wypełnienia zawiera toksyczną rtęć. Pomimo dostępu do białego wypełnienia z...
Te mikstury postawią cię na nogi. Oto naturalne antybiotyki na objawy przeziębienia
Gdy zaczyna się infekcja oddechowa, wiele osób czuje już, że zachoruje. To właśnie moment, w którym najlepiej zadziałają lecznicze receptury domowe. Syropy i...
O tym pasożycie można nie wiedzieć miesiącami. Żyje w jelicie
Ta choroba pasożytnicza jelit jest najpowszechniejsza na świecie. Zakażenie glistą ludzką powoduje objawy niekiedy tak znikome lub tak niespecyficzne, że łatwo...
O TYM SIĘ MÓWI
Używasz tego produktu do zmywarki? Narażasz się na choroby jelit
Naukowcy ostrzegają, że popularne produkty stosowane do zmywania naczyń w zmywarkach uszkadzają jelita, przyczyniając się do rozwoju stanów zapalnych i chorób...