Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1735 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
TYLKO U NASTysiące pacjentów mogą mieć trudności z leczeniem bólu. Uderzą w nich zmiany w prawie
Działania rządu, by zablokować możliwość zdalnego przepisywania recept na leki narkotyczne i psychotropowe, to broń obosieczna. Choć ograniczy proceder w...
Osłabienie i obniżony nastrój to dopiero początek. Jakie są objawy niedoboru wit. D?
Jesienna aura nasila objawy bólowe, zmęczenie, zły nastrój, problemy skórne. Jednym z powodów tego pogorszenia jest niedobór witaminy D. Gdy skóra przestaje...
Schudnąć na jabłkach jest łatwo i przyjemnie. Zobacz pełen jadłospis
Jabłka są lubiane i niedrogie, a oparta na nich dieta pomaga schudnąć, oczyścić organizm, poprawić trawienie i przygotować organizm do innych kuracji. Taki...
TYLKO U NASTo zioło św. Hildegardy pomoże na odporność i pasożyty. Jest też smaczną przyprawą
Ta przyprawa nie jest popularna, choć pasuje niemal do wszystkich potraw. Jej właściwości ceniła m.in. św. Hildegarda, dziś potwierdzają je badania. Korzeń...
NOWE FAKTY
Dziwne objawy? Mogą być skutkiem używania e-papierosa
Wciąż są zdrowsze niż papierosy, choć przybywa badań o tym, że nie są wcale bezpieczne. E-papierosy są najbardziej popularne wśród osób o najmniejszej...
GORĄCY TEMATKoniec z napojami alkoholowymi w saszetkach. Jest decyzja
Saszetki z alkoholem łudząco podobne do owocowych musów dla dzieci wywołały prawdziwą burzę. W sprawę włączył się sam premier Tusk. W odpowiedzi na słuszne...
TYLKO U NASPacjent udaje, że bierze leki, lekarz udaje, że mu wierzy. Kardiolog o nadciśnieniu
Co czwarta osoba nie wykupi pierwszej recepty na lek przeciw nadciśnieniu. Kilka procent przeczyta ulotkę i zrezygnuje z leczenia. Kolejni rozmyślą się z...
HIT DNIA
To mięso jest najgorsze dla zdrowia. Jedz o 1/3 mniej, aby chronić się przed rakiem
Wegetarianizm chroni zdrowie, ale w ochronie przed niektórymi chorobami, pomaga już zmniejszenie o 1/3 ilości konkretnych rodzajów mięs w codziennej diecie....
Paskudny i bezwstydny. Sromotnik jest leczniczy, a nawet jadalny
To nie purchawka, tylko najzdrowszy europejski grzyb leczniczy, którego nie należy mylić z nazwy z trującym muchomorem sromotnikowym. Czarcie jajo lub węże jajo...
Udało się. Nowe szczepionki na COVID-19 jednak będą wcześniej
Nowe, zaktualizowane szczepionki przeciwko COVID-19 trafią do Polski wcześniej niż zakładały czarne scenariusze. Dostaniemy je z Łotwy – zapowiedziała minister...