Spis treści
Ocet z pigwy – co to jest i jakie ma właściwości? Na co pomaga ocet z pigwy?
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga), nazywana też polską cytryną to niewielkie drzewo, które owocuje w październiku. Jego duże, żółte owoce przypominają jabłka lub pękate gruszki, ale są twarde i kwaśne. Pigwa mylona jest z pigwowcem japońskim (Chaenomeles japonica), który jest niewielkim krzewem o małych, okrągłych owocach. Jednak mają one nie tylko podobne nazwy, ale też zbliżony smak, zapach i właściwości owoców.
Pigwa zawiera duże ilości witaminy C, a także witaminę A i z grupy B (B1, B6) oraz składniki mineralne takie jak magnez, potas, żelazo, miedź, wapń, sód, fosfor i cynk.
Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, są za to stosowane do przyrządzania różnych przetworów takich jak sok, syrop, dżem, nalewka czy ocet z pigwy. Można je też dodawać do herbaty podobnie jak cytrynę.
Ocet z pigwy dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom usprawnia trawienie, przywraca naturalne pH żołądka, dzięki czemu zapobiega nadkwasocie i zgadze, zwalcza niestrawność.
Witamina C w nim zawarta to silny antyoksydant, dzięki temu ocet z pigwy pomaga neutralizować wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek. Napój odmładza i wpływa na młodszy wygląd skóry, włosów i paznokci. Regularne spożywanie octu poprawia również samopoczucie i pomaga zachować dobry nastrój.
Dlaczego ocet z pigwy wspiera odporność?
Ocet z pigwy jest bogaty w witaminę C, która naturalnie wspiera odporność, wspomaga układ immunologiczny w walce z objawami przeziębienia, grypy czy COVID-19. Witamina C jest także silnym antyoksydantem, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Dzięki temu wspomaga także regenerację komórek i zapobiega ich niszczeniu. Poprawia wygląd skóry i opóźnia procesy starzenia.
Zawarte w occie z pigwy witaminy pomagają w rekonwalescencji po chorobie, odżywiają i regenerują organizm. Ocet z pigwy przywraca też naturalne pH żołądka, a także regeneruje i oczyszcza wątrobę. Dzięki temu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Odpowiednio odżywiony organizm jest również bardziej odporny na szkodliwy wpływ patogenów. Ocet zawiera też bakterie probiotyczne, które wzbogacają florę bakteryjną jelit i także wspomagają trawienie oraz odporność.
Ocet z pigwy świetnie sprawdzi się więc szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteś narażony na działanie różnego rodzaju wirusów i bakterii.
Ocet z pigwy na włosy – jak działa i jak go stosować?
Ocet z pigwy na włosy możesz stosować w formie płukanki, szczególnie do włosów farbowanych, pozbawionych blasku i zniszczonych. Odżywi on włosy, wygładzi je i doda blasku, pielęgnuje i podkreśla także ich kolor. Stosuj regularnie płukankę z octu z pigwy rozcieńczonego z wodą w proporcji 1 łyżka octu na 1 litr wody, a twoje włosy będą lśnić jak tafla wody. Uważaj jednak, aby nie przesadzić z ilością octu, bo zbyt duża może doprowadzić do przesuszenia włosów.
Ocet z pigwy możesz zastosować też jako wcierkę do skóry głowy. Naturalny kosmetyk przywróci odpowiedni poziom pH skórze głowy i dzięki temu pomoże też wyleczyć łupież oraz zmniejszy przetłuszczanie się włosów i swędzenie skóry głowy. Płukankę i wcierkę stosuj 1 razy w tygodniu. Efekty będą widoczne po kilku tygodniach regularnego używania.
Przepis na domowy ocet z pigwy – jak go przygotować?
Domowy ocet z pigwy możesz stosować jako produkt spożywczy, czyli do picia i jako dodatek do surówek, mięsa, zup czy marynat. Sprawdzi się także w pielęgnacji włosów, stosowany jako wcierka do skóry głowy lub płukanka do włosów. Do jego przygotowania potrzebujesz tych składników:
ok. 1 kg pigwy,
100-150 gramów cukru (lub miodu),
1 litr przegotowanej i ostudzonej wody,
matka octowa lub kilka łyżek octu owocowego domowej roboty np. jabłkowego.
Jak przygotować ocet z pigwy? Poznaj przepis
Pigwę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki.
Włóż pokrojone owoce do szklanego dużego słoja i zalej wodą tak, aby były całkowicie zakryte.
Dodaj cukier lub miód, a także matkę octową lub kilka łyżek octu owocowego.
Przykryj naczynie gazą lub cienką bawełnianą ściereczką, aby zawartość słoja miała dostęp powietrza i umieść naczynie w ciemnym, ciepłym miejscu.
Codziennie wymieszaj zawartość. W ten sposób nie dopuścisz do tworzenia się pleśni na powierzchni.
Proces fermentacji trwa około 4-6 tygodni.
Po tym czasie przefiltruj płyn przez gazę i rozlej do butelek.
Szczelnie zakorkuj i przechowuj w chłodnym miejscu. Ocet się nie psuje, a nawet im dłużej jest przechowywany tym jest lepszy i nabiera silniejszych właściwości zdrowotnych.
Pij 1-2 łyżki dziennie rozcieńczone w szklance wody.