Nalewka z berberysu to remedium na wiele dolegliwości. Wspiera pracę wątroby i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Mamy przepis na ten trunek

Agata Siemiaszko
Nalewka z berberysu to aromatyczny trunek, który wspiera odporność i układ pokarmowy. Dawka lecznicza tej owocowej mikstury to 50 ml dziennie.
Nalewka z berberysu to aromatyczny trunek, który wspiera odporność i układ pokarmowy. Dawka lecznicza tej owocowej mikstury to 50 ml dziennie. ElenaZakharova/Getty Images
Nalewka z berberysu to owocowy trunek, który wykazuje wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi i łagodzą stan zapalny. Dodatkowo nalewka działa żółciopędnie i żółciotwórczo, co wspiera pracę wątroby i ułatwia trawienie tłustych posiłków. Podpowiadamy, w jakich dolegliwościach pomaga oraz podajemy prosty przepis na nalewkę z berberysu.

Spis treści

Przepis na aromatyczną nalewkę z berberysu

Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris) to kolczasty krzew, który powszechnie występuje na terenie naszego kraju. W medycynie ludowej wykorzystuje się jego korzenie, liście, korę i owoce. Przygotowanie nalewki z owoców berberysu nie jest trudne, jednak wymaga cierpliwości.

Zbierając owoce berberysu zwyczajnego należy pamiętać o tym, że krzew ten ma bardzo kłujące ciernie, o które łatwo jest się skaleczyć. Podobnie jak w przypadku rokitnika, owoce berberysu można zbierać przy pomocy widelca.

Składniki na nalewkę berberysową:

  • 1 kg owoców berberysu zwyczajnego,
  • 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 350 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk.
  • 500 g cukru.

Jak przygotować owocową nalewkę?

  1. Owoce zbierać w momencie, gdy ich kolor jest intensywnie czerwony – najlepiej pod koniec września. Pomarańczowe i niedojrzałe owoce nie nadają się do przygotowania nalewki, ponieważ są cierpkie i mogą znacznie zmienić jej smak.
  2. Berberys dokładnie umyć i przesypać do wyparzonego wcześniej słoika. Można je delikatnie rozgnieść widelcem.
  3. Wlać alkohol, zakręcić i dokładnie zamieszać słoikiem. Odstawiać na minimum 4 tygodnie w ciepłe, ale nienasłonecznione miejsce.
  4. Po tym czasie całość przefiltrować przez sito, a alkohol wlać do innego słoika i zakręcić.
  5. Do nasączonych alkoholem owoców dodać cukier, wymieszać i odstawić na 5 dni.
  6. Następnie zlany wcześniej alkohol dodać do owoców, zakręcić i dokładnie wymieszać.
  7. Tak przygotowaną miksturę odstawić na 14 dni w ciepłe miejsce bez dostępu do promieni słonecznych. Warto raz dziennie zamieszać słoikiem.
  8. Po tym czasie całość ponownie przefiltrować przez sito lub grubą gazę, a z owoców wycisnąć jak najwięcej soku.
  9. Całość przelać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.
  10. Tak przygotowana nalewka jest gotowa do spożycia.

Niektórzy do przygotowania nalewki dodają również liście i korzeń berberysu, jednak tak zrobiona mikstura ma lekko gorzki smak. Natomiast warto do nalewki dodać laskę wanilii, pokrojony imbir lub laskę cynamonu, dzięki czemu zyska ona niepowtarzalny korzenny aromat, a także wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Przy jakich dolegliwościach pomaga nalewka z berberysu?

Berberys to cenny surowiec zielarski, który od wieków stosowany jest przy wielu różnych dolegliwościach. Owoce tej rośliny często nazywane są „polską cytryną”, ponieważ zwierają znaczne ilości witaminy C (70 mg na 100 g), która jako silny antyoksydant chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, łagodzi stan zapalny i spowalnia proces starzenia się komórek.

Fitoterapeuci zaznaczają, że owoce berberysu zwyczajnego obfitują w kwasy organiczne, w tym kwas jabłkowy i cytrynowy, który wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwtrądzikowe i złuszczające. Dlatego rozcieńczona nalewka z berberysu może służyć jako tonik do przemywania twarzy z wypryskami.

Sprawdź: Jak dbać o skórę twarzy, aby była promienna?

Obecne w nalewce antocyjany i ksantofile wykazują działanie ochronne na narząd wzroku, ponieważ filtrują światło UV i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka.

Warto także wspomnieć o wysokiej zawartości garbników, które działają sciągająco na naczynia krwionośne, a dzięki temu mogą wspierać leczenie biegunek.

Jednak najważniejszym związkiem zawartym w nalewce jest berberyna. Wykazuje ona działanie przeciwdrobnoustrojowe, a także hipoglikemizujące czyli obniżające poziom glukozy we krwi. Dodatkowo berberyna obniża poziom cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu wspiera walkę z miażdżycą, hipercholesterolemią, a także zmniejsza ryzyko rozwoju zawału serca i udaru mózgu. Berberyna pobudza również metabolizm, co może okazać się korzystne w przypadku leczenia otyłości.

Eksperci medycyny naturalnej dodają, że nalewka z berberysu wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwpierwotniakowe,
  • moczopędne,
  • żółciopędne,
  • żółciotwórcze,
  • oczyszczające,
  • lekko przeciwbólowe,
  • pobudzające na wydzielanie soków trawiennych,
  • przeciwbiegunkowe,
  • wykrztuśne.

Dodatkowo nalewka berberysowa wykazuje działanie rozkurczające, dzięki czemu może łagodzić ból brzucha, związany z niestrawnością lub napięciem przedmiesiączkowym.

Przy jakich dolegliwościach może zatem pomóc nalewka z owoców berberysu? Warto rozważyć stosowanie dawek leczniczych w przypadku:

  • przeziębienia i grypy,
  • uciążliwego kaszlu,
  • kataru,
  • osłabienia odporności,
  • umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
  • hipercholesterolemii i miażdżycy,
  • cukrzycy typu 2,
  • stanu przedcukrzycowego,
  • insulinooporności,
  • niestrawności,
  • bólu brzucha,
  • PMS i bolesnego miesiączkowania,
  • arytmii serca,
  • zaburzeń pracy wątroby i kamieniach żółciowych,
  • zakażeń układu moczowego.
  • artretyzmu i reumatyzmu.

Dodatkowo uważa się, że alkoholowe wyciągi z berberysu wspierają odrobaczanie organizmu, a także pomagają zwalczyć zakażenie, szczególnie w przypadku lambliozy, malarii i leishmaniozy.

Jak stosować nalewkę z berberysu?

Nalewkę z owoców berberysu można stosować tylko w przypadku pojawienia się wymienionych dolegliwości, a nie jako element profilaktyki chorobowej. Ustalono, że dawka lecznicza wynosi 40 ml dziennie i nie powinno się jej przekraczać. Należy pamiętać, że berberyna odkłada się w wątrobie, nerkach i trzustce, dlatego nalewkę z berberysu można stosować tylko przez 10 dni, po czym należy zrobić minimum 21-dniową przerwę.

Ze względu na znaczną zawartość cukru, osoby chore na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy powinny ograniczyć spożywanie nalewki do 25 ml dziennie. Taka sama ilość tej leczniczej mikstury została ustalona dla osób chorych na artretyzm, czyli dnę moczanową.

Przeciwwskazania do spożywania nalewki berberysowej

Mimo korzystnych właściwości zdrowotnych nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po tę owocową nalewkę. Ze względu na znaczną zawartość alkoholu nie mogą jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia.

Dodatkowo nie zaleca się, aby nalewki z berberysu stosowały kobiety w okresie menopauzy, ponieważ może ona powodować zaburzenia hormonalne.

Wśród innych przeciwwskazań można wymienić:

  • alergię na berberys,
  • alergię lub nietolerancję alkoholu,
  • stosowanie leków, których substancje czynne mogą wchodzić w reakcje chemiczne z alkoholem,
  • niewydolność wątroby i nerek,
  • ostre zapalenie trzustki.

Zadbaj o optymalne trawienie

od 12 lat
Wideo

Szczepić się czy nie szczepić [SONDA]

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia