Na trawienie, pracę serca i tarczycy. Zrób ten naturalny lek właśnie teraz. Smaczna i zdrowa nalewka z ulęgałek idealna na jesień i zimę

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Te smaczne, dzikie owoce dojrzewają właśnie teraz. W Polsce mamy jeszcze sporo okazów, chociaż gruszka ulęgałka powoli jest wypierana przez inne drzewa owocowe. Warto wykorzystać właściwości ulęgałek i przygotować zdrową nalewkę na jesień i zimę.

Spis treści

Na co pomaga nalewka z gruszek ulęgałek?

Ulęgałka (łac. pyrus pyraster), inaczej grusza polna, grusza dzika to rodzime, polskie drzewo, które jeszcze za czasów naszych dziadków było pospolite i rosło na wielu podwórkach, polach i miedzach. Obecnie zostało zapomniane, a także wyparte przez inne gatunki grusz i drzew owocowych. Warto jednak sobie o nim przypomnieć, bo ulęgałki to bardzo smaczne i słodkie owoce o wielu cennych dla zdrowia właściwościach, które można wykorzystać do przygotowania dżemów, soków, kompotów, a także nalewki.

Gruszki ulęgałki dojrzewają, gdy kończy się sezon na większość innych owoców. Warto więc je wykorzystać do przygotowania leczniczej nalewki.
Gruszki ulęgałki dojrzewają, gdy kończy się sezon na większość innych owoców. Warto więc je wykorzystać do przygotowania leczniczej nalewki. hsvrs/gettyimages.com

Ulęgałki zawierają  witaminy: A, C, z grupy B i PP oraz składniki mineralne takie jak magnez, potas, fosfor, sód, wapń, miedź, żelazo oraz jod i bor.

Ulęgałki są niskokaloryczne i lekkostrawne, w 100 g owoców znajduje się ok. 60 kcal. Nalewka z ulęgałek wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu, ułatwia wypróżnianie i zapobiega biegunkom.

Regularne spożywanie nalewki w małych, leczniczych ilościach (nie więcej niż 1 kieliszek dziennie) pozytywnie wpływa na pracę serca i układu krążenia. Natomiast zawarty w ulęgałkach jod i bor, rzadko spotykany w owocach, wspiera działanie układu hormonalnego i tarczycy, a także układu nerwowego.

Dzikie gruszki ulęgałki to również bogactwo antyoksydantów, które zwalczając wolne rodniki zapobiegają niszczeniu przez nie komórek. Dzięki temu wpływają na młody wygląd oraz lepsze samopoczucie. Nalewka ma też właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, dzięki czemu pomoże zwalczyć objawy grypy i przeziębienia oraz innych sezonowych infekcji.

Zrób teraz, sprawdzi się zimą. To czas na leczniczą gruszkówkę

Zrób teraz, sprawdzi się zimą. To czas na leczniczą gruszkówkę

Sezon na gruszki to idealny moment, by zrobić z nich nalewkę. W ten sposób zachowasz ich właściwości, by później stosować gruszkówkę na różne dolegliwości, od zaburzeń krążenia począwszy po profilakty...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Co można zrobić z ulęgałek? Najlepszą nalewkę na trawienie. Wypróbuj przepis

Aby wykorzystać ulęgałki do przetworów, trzeba poczekać aż się uleżą i dojrzeją. Zerwane prosto z drzewa są twarde i cierpkie w smaku. Jednak po ok. 2 tygodniach leżakowania dojrzewają i, mimo że wyglądają na zgniłe to stają się bardzo smaczne i słodkie. Kiedyś przechowywano je w sianie lub na strychach, żeby się „uległy”, stąd też ich nazwa.

Do przygotowania nalewki z ulęgałek potrzebujesz tych składników:

  • 1,5 kg gruszek ulęgałek,

  • 750 ml wódki o 40 proc. zaw. alk. lub spirytus nalewkowy o 60-70 proc. zaw. alk.,

  • 1 szklanka cukru,

  • 3 goździki.

Jak przygotować nalewkę z ulęgałek?

  1. Ulęgałki umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.

  2. Następnie przełóż do szklanego, wysokiego słoja i zalej alkoholem tak, aby przykrył wszystkie owoce.

  3. Odstaw na 4 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.

  4. Po tym czasie zlej płyn, a gruszki zasyp cukrem. Możesz też dodać do nich goździki.

  5. Odstaw na kolejny tydzień do czasu, aż cukier wyciągnie z owoców cały sok.

  6. Po tym czasie zlej słodki syrop i połącz z wyciągiem alkoholowym.

  7. Nalewkę przelej do szklanych butelek i odstaw na ok. 3 miesiące do wyklarowania.

Te owoce najlepiej jeść jesienią i zimą. Ochronią przed rakiem i uzupełnią witaminy

Te owoce najlepiej jeść jesienią i zimą. Ochronią przed rakiem i uzupełnią witaminy

Owoce, podobnie jak warzywa, stanowią fundament zdrowej i zrównoważonej diety. Są bogate w witaminy oraz inne niezbędne substancje odżywcze. Latem i jesienią łatwodostępne, zimą mogą stanowić wyzwanie...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Przeciwwskazania do spożywania nalewki z ulęgałek

Ze względu na zawartość alkoholu nalewki z ulęgałek nie mogą stosować:

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,

  • dzieci i młodzież do 18. roku życia,

  • osoby z alergią na alkohol lub jego nietolerancją,

  • osoby przyjmujące leki, których składniki aktywne mogą wchodzić w reakcję z alkoholem.

Polacy ją uwielbiają! Wypróbuj przepis babci na zdrową i pyszną nalewkę z pigwy

Polacy ją uwielbiają! Wypróbuj przepis babci na zdrową i pyszną nalewkę z pigwy

Nalewka z pigwy to prawdziwe bogactwo witaminy C i antyoksydantów, które wspierają organizm, redukują stany zapalne i opóźniają starzenie się komórek. Ten zdrowotny napój, spożywany w odpowiednich daw...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia