Spis treści
Na co pomaga nalewka z gruszek ulęgałek?
Ulęgałka (łac. pyrus pyraster), inaczej grusza polna, grusza dzika to rodzime, polskie drzewo, które jeszcze za czasów naszych dziadków było pospolite i rosło na wielu podwórkach, polach i miedzach. Obecnie zostało zapomniane, a także wyparte przez inne gatunki grusz i drzew owocowych. Warto jednak sobie o nim przypomnieć, bo ulęgałki to bardzo smaczne i słodkie owoce o wielu cennych dla zdrowia właściwościach, które można wykorzystać do przygotowania dżemów, soków, kompotów, a także nalewki.
Ulęgałki zawierają witaminy: A, C, z grupy B i PP oraz składniki mineralne takie jak magnez, potas, fosfor, sód, wapń, miedź, żelazo oraz jod i bor.
Ulęgałki są niskokaloryczne i lekkostrawne, w 100 g owoców znajduje się ok. 60 kcal. Nalewka z ulęgałek wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu, ułatwia wypróżnianie i zapobiega biegunkom.
Regularne spożywanie nalewki w małych, leczniczych ilościach (nie więcej niż 1 kieliszek dziennie) pozytywnie wpływa na pracę serca i układu krążenia. Natomiast zawarty w ulęgałkach jod i bor, rzadko spotykany w owocach, wspiera działanie układu hormonalnego i tarczycy, a także układu nerwowego.
Dzikie gruszki ulęgałki to również bogactwo antyoksydantów, które zwalczając wolne rodniki zapobiegają niszczeniu przez nie komórek. Dzięki temu wpływają na młody wygląd oraz lepsze samopoczucie. Nalewka ma też właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, dzięki czemu pomoże zwalczyć objawy grypy i przeziębienia oraz innych sezonowych infekcji.
Co można zrobić z ulęgałek? Najlepszą nalewkę na trawienie. Wypróbuj przepis
Aby wykorzystać ulęgałki do przetworów, trzeba poczekać aż się uleżą i dojrzeją. Zerwane prosto z drzewa są twarde i cierpkie w smaku. Jednak po ok. 2 tygodniach leżakowania dojrzewają i, mimo że wyglądają na zgniłe to stają się bardzo smaczne i słodkie. Kiedyś przechowywano je w sianie lub na strychach, żeby się „uległy”, stąd też ich nazwa.
Do przygotowania nalewki z ulęgałek potrzebujesz tych składników:
1,5 kg gruszek ulęgałek,
750 ml wódki o 40 proc. zaw. alk. lub spirytus nalewkowy o 60-70 proc. zaw. alk.,
1 szklanka cukru,
3 goździki.
Jak przygotować nalewkę z ulęgałek?
Ulęgałki umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Następnie przełóż do szklanego, wysokiego słoja i zalej alkoholem tak, aby przykrył wszystkie owoce.
Odstaw na 4 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.
Po tym czasie zlej płyn, a gruszki zasyp cukrem. Możesz też dodać do nich goździki.
Odstaw na kolejny tydzień do czasu, aż cukier wyciągnie z owoców cały sok.
Po tym czasie zlej słodki syrop i połącz z wyciągiem alkoholowym.
Nalewkę przelej do szklanych butelek i odstaw na ok. 3 miesiące do wyklarowania.
Przeciwwskazania do spożywania nalewki z ulęgałek
Ze względu na zawartość alkoholu nalewki z ulęgałek nie mogą stosować:
kobiety w ciąży i karmiące piersią,
dzieci i młodzież do 18. roku życia,
osoby z alergią na alkohol lub jego nietolerancją,
osoby przyjmujące leki, których składniki aktywne mogą wchodzić w reakcję z alkoholem.