Ziemniaki dotarły do Europy pod koniec XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Szybko zadomowiły się w codziennej diecie Europejczyków, bowiem 300 lat później stanowiły jeden z podstawowych elementów ich jadłospisu. Współcześnie również warto je jadać, gdyż stanowią bogate źródło cennych składników odżywczych.
Ile waży ziemniak? Ile kalorii ma ziemniak i jaki ma indeks glikemiczny?
Ziemniak wbrew obiegowej opinii to sprzymierzeniec szczupłej sylwetki, choć z reguły jest kojarzony z wysokokalorycznym produktem, który sprzyja tyciu. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości ziemniaki są wręcz polecanym elementem diety odchudzającej, gdyż:
- zapewniają niewiele kalorii w dużej objętości,
- zapewniają mniej kalorii w takiej samej porcji w porównaniu do kaszy, ryżu czy makaronu,
- są niskotłuszczowe,
- bardzo sycą.
Błędne przekonanie o tuczących właściwościach ziemniaka wynika prawdopodobnie z tendencji do smażenia ich i podawania z wysokokalorycznym dodatkami. Wśród często stosowanych są tłuste śmietanowe sosy, oraz takie na bazie masła, zasmażki i skwarki z boczku lub słoniny. Jedząc tak, a następnie rezygnując z konsumpcji ziemniaków, rzeczywiście można schudnąć! Jednak nie wynika to z wykluczenia z diety ziemniaków, natomiast rezygnacji z podnoszących ich kaloryczność dodatków. Warto bowiem wiedzieć, że 100 g: