Spis treści
- Cukrzyca – charakterystyka i leczenie cukrzycy typu 1 i 2
- Dieta cukrzycowa – zasady i zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego
- Jak wygląda dieta cukrzyka? Produkty, po które warto sięgać
- Czego nie jeść przy cukrzycy? Tych produktów unikaj!
- Dieta cukrzycowa w praktyce. Jak przygotowywać posiłki?
- Dieta cukrzycowa – przykładowy jadłospis dla cukrzyka
Cukrzyca – charakterystyka i leczenie cukrzycy typu 1 i 2
Cukrzyca to przewlekła i nieuleczalna choroba metaboliczna. Przebiega z podwyższonym poziomem glukozy we krwi (hiperglikemią), z powodu zaburzeń w działaniu lub wydzielaniu insuliny.
Insulinę produkują komórki beta-trzustki, a jej rolą jest transport glukozy z krwi do tkanek (mięśni i wątroby), dzięki czemu stężenie cukru we krwi obniża się, a energia niezbędna do procesów metabolicznych zostaje dostarczona do każdej komórki ciała.
Bardzo ważnym elementem leczenia cukrzycy jest przestrzeganie zasad:
- Leczenia farmakologicznego za pomocą leków lub insuliny. Metformina uwrażliwia tkanki na działanie insuliny, natomiast insulina jest stosowana wówczas, gdy ilość produkowanego hormonu jest za niska.
- Przestrzeganie zasad diety cukrzycowej.
- Podejmowanie regularnej aktywności fizycznej.
Dieta cukrzycowa – zasady i zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego
Dieta cukrzycowa obok farmakoterapii, to podstawa leczenia cukrzycy. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (TPD) w zaleceniach opublikowanych w 2021 roku przypomina, że dieta cukrzycowa to przede wszystkim przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania.