
Zdrowe dania z ziemniakami w roli głównej
Najmniej kalorii mają gotowane ziemniaki podawane bez sosu, a z koperkiem. Jednak jest wiele innych ciekawych i zdrowych potraw, jakie można przygotować z ziemniaków. Zobacz naszą galerię ze smacznymi i polecanymi przepisami!

Zdrowe placki ziemniaczane
Niskokaloryczne placki ziemniaczane to upieczone bez dodatku tłuszczu, a nie smażone. W tradycyjnym przepisie warto zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą, która zapewnia więcej błonnika pokarmowego, a część ziemniaków na marchew lub cukinię. Wyjątkowego smaku nada cebula, czosnek i pieprz dodany do masy. Zamiast ze śmietaną lepiej podać je z niskotłuszczowym jogurtem greckim.

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana
By przygotować zdrową zapiekankę, do wysmarowanego olejem rzepakowym naczynia żaroodpornego należy wrzucić pokrojone i podgotowane ziemniaki, brokułowe różyczki oraz kawałki czerwonej cebuli. Po oprószeniu składników bazylią, solą i pieprzem, całość należy zalać sosem przygotowanym ze śmietany 18 procent tłuszczu i jajek, a następnie posypać tartym serem mozzarella. Zapiekankę i piec ok. 30 min. w 180 st. C.

Pieczone ziemniaki z oliwą i czosnkiem
Pieczone ziemniaki w wersji fit to kwestia kilku minut pracy i ok. 20-25 minut pieczenia w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C. Ziemniaki należy przekroić na pół. Gotowe należy polać ok. 1 łyżką oliwy na 300 g ziemniaków i wymieszać. Rozsypane ziemniaczki blaszce wyłożonej papierem do pieczenia trzeba włożyć do piekarnika. Gdy skórka będzie rumiana, przed podaniem wystarczy dodatkowo oprószyć je granulowanym czosnkiem.

















