Witamina C lewoskrętna – magiczna substancja, czy chwyt marketingowy? Czy różnią się lewoskrętna witamina C od prawoskrętnej?

Marzena Herka
Wbrew pozorom cytryna nie jest najzasobniejszym źródłem witaminy C
Wbrew pozorom cytryna nie jest najzasobniejszym źródłem witaminy C pixabay
Witamina C lewoskrętna jest w ostatnich latach reklamowana jako najlepsza na rynku forma tego związku, choć z drugiej strony pojawiają się głosy określające ją jako chwyt marketingowy. Amatorzy lewoskrętnej witaminy C argumentują swoje stanowisko, powołując się na terminy prawdziwości i najczystszej formy kwasu askorbinowego o najlepszym działaniu na organizm. Czy lewoskrętna witamina C to mit? Czym różnie się od niej witamina C prawoskrętna?

Witamina C lewoskrętna a witamina C prawoskrętna

Witamina C lewoskrętna to nazwa, z którą można się spotkać na etykietach suplementów diety reklamowanych jako naturalne i najczystsze formy tego związku. Niestety to błędna nomenklatura. Słowo "lewoskrętna" pochodzi prawdopodobnie od wyrażenia kwas L-askorbinowy, które jest synonimem witaminy C. Litera „L” nie ma jednak nic wspólnego z budową przestrzenną, lecz mówi o strukturze chemicznej – definiuje położenie grupy hydroksylowej kwasu askorbinowego po lewej stronie cząsteczki.

Każda witamina C ma takie same właściwości i jest optycznie prawoskrętna, gdyż skręca płaszczyznę światła w prawo. Określanie kwasu L-askorbinowego jako "wit. c lewoskrętna" jest więc myleniem pojęć. Z tego względu popularne rekomendacje "witamina C lewoskrętna w proszku" czy "kwas L-askorbinowy 1000 g lewoskrętny" to tylko zabiegi marketingowe, mające na celu podwyższenie sprzedaży produktów.

Witamina C lewoskrętna – właściwości

Witamina C lewoskrętna to nazwą określająca kwas D-askorbinowy, który jest optycznie lewoskrętny. Nie można go utożsamiać z witaminą C, gdyż nie posiada jej właściwości. Powodem są różnice w budowie przestrzennej, przez które nie jest możliwa interakcja z ludzkimi enzymami i receptorami. Kwas D-askorbinowy jest korzystny dla organizmu jedynie z uwagi na swoje zdolności antyoksydacyjne. Nie występuje w naturze i można go pozyskać tylko syntetycznie. Jako że jest niemal obojętny dla człowieka i wykazuje ułamek aktywności witaminy C, jego masowa produkcja i dystrybucja byłaby nieopłacalna, dlatego nie można kupić go w aptekach.

Antyoksydanty dla zdrowia: 10 polecanych przeciwutleniaczy, ...

Wpływ na zdrowie witaminy C

Witamina C nie jest syntezowana przez ludzki organizm, więc musi być dostarczana z pożywieniem. Obecność witaminy C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania, ponieważ:

  • wspomaga syntezę kolagenu, który odpowiada za prawidłowe napięcie skóry oraz mocne naczynia krwionośne,
  • jest antyoksydantem, czyli niweluje stres oksydacyjny powodowany nadmiarem wolnych rodników i przeciwdziała starzeniu się skóry,
  • wspomaga wytwarzanie białych krwinek,
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi,
  • zapobiega utracie masy kostnej,
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
  • zwiększa wchłanianie żelaza roślinnego (niehemowego).

Niedobór witaminy C powoduje osłabienie organizmu, trudniejsze gojenie się ran, niedokrwistość na skutek zmniejszonej wchłanialności żelaza, krwawienia dziąseł oraz zwiększa ryzyko nowotworów. Długotrwałe braki (powyżej 70 dni) powodują szkorbut, czyli rozmiękanie dziąseł.

Czytaj także

Witamina C – dawkowanie

Witamina C jest składnikiem diety, który z łatwością można zapewnić w niezbędnych ilościach spożywając różnorodne świeże warzywa i owoce. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie dobowe na witaminę C wynosi:

  • dla dzieci 40-50 mg,
  • dla kobiet – 75 mg, a w okresie laktacji wzrasta do 120 mg
  • dla mężczyzn – 90 mg.

Wyższe dawki witaminy C (ok. 200 mg na dobę) powinny przyjmować osoby regularnie uprawiające sport, szczególnie wytrzymałościowe dyscypliny jak bieganie, jazda na rowerze. Także seniorzy, kobiety w ciąży, palacze oraz chorzy na cukrzycę.

Przedawkowanie witaminy C jest żadkością, ponieważ jej nadmiar organizm wydala z potem i moczem. Zażycie ponad 1000 mg kwasu askorbinowego na dobę może wywołać jednak wysypkę i problemy trawienne oraz nasilać działanie niepożądane leków. Długotrwałe przyjmowanie takiej dawki prowadzi do powstawania kamieni nerkowych.

Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Otago w Nowej Zelandii, wchłanialność witaminy C pochodzącej z naturalnych źródeł i syntetycznej jest podobna.

Naukowcy zalecają jednak dostarczanie jej z pożywienia, gdyż wtedy przyswajane są również inne ważne mikroelementy i związki antyoksydacyjne. Wyniki badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition z użyciem kiwi wskazują natomiast, że naturalnie występujący kwas askorbinowy dłużej utrzymuje się w organizmie, a substancje zawarte w owocu zwiększają jego przyswajalność. Lepiej więc przyjmować witaminę C w posiłkach, a nie w tabletkach.

Czytaj także

Witamina C – źródła pokarmowe
Witamina C występuje w różnorodnych pokarmach, przede wszystkim w świeżych warzywach i owocach. Kwas askorbinowy jest wrażliwy na utlenianie, dlatego zawierające go owoce i warzywa warto spożywać w postaci surowej, obierać bezpośrednio przed podaniem i ograniczać ich ekspozycję na światło. Produkty o wysokiej zawartości witaminy C to:

  • owoce dzikiej róży 250-800 mg
  • natka pietruszki 269 mg,
  • porzeczka czarna 150-300 mg,
  • papryka czerwona 125-200 mg,
  • brokuły 65-150 mg,
  • kapusta brukselka 65-145 mg,
  • kalarepa 70-100 mg,
  • truskawki 46-90 mg.
  • kiwi 84 mg,
  • szpinak 40-84 mg,
  • grejpfrut 30-70 mg
  • kalafior 37-70 mg,
  • kapusta 35-70 mg,
  • porzeczki czerwone 26-63 mg,
  • pomelo 61 mg,
  • cytryna 40-60 mg
  • pomarańcza 30-50 mg,
  • agrest 25-40 mg,
  • maliny 19-37 mg,
  • młode ziemniaki 20-33 mg,
  • cykoria 6-33 mg,
  • pomidor 5-33 mg,
  • fasolka szparagowa 25-30 mg,
  • mandarynki 27 mg,
  • rzodkiewka 25 mg,
  • jabłko 0,5-20 mg,
  • banan 7-14 mg,
  • ziemniaki zimowe 7-8 mg.

Czy witamina C leczy raka?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3