W czym jest magnez? Te produkty to najlepsze źródła tego niezbędnego pierwiastka! Zobacz, co jeść, by uniknąć niedoborów magnezu

Anna Rokicka-Żuk
Magnez to niezbędny pierwiastek, którego niedobory ma większość osób. Jest bowiem łatwo wypłukiwany z organizmu, a skutkiem są zaburzenia mięśniowe i nerwowe, a także większa podatność na szkodliwe działanie stresu. Uzupełniaj magnez z naturalnych źródeł, by poprawić samopoczucie, łatwiej się zrelaksować i chronić serce. Te produkty zapewnią go najwięcej! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Magnez to niezbędny pierwiastek, którego niedobory ma większość osób. Jest bowiem łatwo wypłukiwany z organizmu, a skutkiem są zaburzenia mięśniowe i nerwowe, a także większa podatność na szkodliwe działanie stresu. Uzupełniaj magnez z naturalnych źródeł, by poprawić samopoczucie, łatwiej się zrelaksować i chronić serce. Te produkty zapewnią go najwięcej! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. kicsiicsi/123RF
Jak uniknąć niedoboru magnezu? Pierwiastek ten jest niezbędny dla: zdrowia serca, mięśni, mózgu, odporności, metabolizmu czy mocnego kośćca. Niestety, nawet 6 na 10 osób nie spożywa wystarczająco dużo tego składnika. Do „wypłukiwania” magnezu z organizmu przyczyniają się współczesne nawyki żywieniowe, używki czy stres. Warto więc zwiększyć ilość magnezu w diecie, sięgając po jego najbogatsze źródła. Oto produkty, które zapewniają go najwięcej!

Niedobór magnezu to sytuacja niebezpieczna dla organizmu, gdyż pierwiastek ten pełni wiele ważnych funkcji. Gdy go brakuje, pojawiają się objawy takie jak kurcze, mrowienie i drżenie mięśni, bóle głowy, zmęczenie, zaburzenia rytmu serca, nasilone dolegliwości miesiączkowe u kobiet, zaparcia, rozdrażnienie, niepokój, obniżenie nastroju i bezsenność. Tymczasem współczesna dieta, używki i stres powodują, że organizm zużywa ten pierwiastek w zwiększonych ilościach.

Niedostateczne spożycie magnezu to zjawisko powszechne – zbyt małe ilości dostarcza sobie nawet 60 proc. Polaków, którzy przyjmują z naturalnych produktów najwyżej 80 proc. jego niezbędnych dawek.

Sprawdź: Jak podnieść poziom magnezu? Nie wystarczy brać suplement

Niestety, konsekwencją długotrwałego niedostatku magnezu są zaburzenia pracy układu krążenia i nerwowego, a zwłaszcza rozwój nadciśnienia tętniczego, chorób serca i naczyń krwionośnych. By lepiej odpoczywać, funkcjonować i chronić zdrowie, warto sięgać po najlepsze źródła tego pierwiastka.

Jakie więc pokarmy są bogate w magnez? Wymieniane w pierwszej kolejności gorzka czekolada czy razowy chleb wcale nie należą do jego dobrych źródeł. Powód: wysoka zawartość związków, które wiążą magnez (a także wapń, potas i inne cenne pierwiastki) w nieprzyswajalne kompleksy. Największe ilości takich antyodżywczych substancji w postaci fitynianów i szczawianów zawierają nieoczyszczone ziarna zbóż, zielone warzywa liściaste i kakao, przy czym sposobem na ich uwolnienie z niektórych produktów jest fermentacja lub kiełkowanie.

Są też jednak inne zdrowe pokarmy, rzadziej wymieniane jako źródła tego pierwiastka. Warto sięgać po nie jak najczęściej!

Te produkty należą do najbardziej polecanych źródeł magnezu! Sprawdź, ile go zawierają!

Dowiedz się na temat:

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia