
W czym jest magnez? Te produkty to najlepsze źródła tego niezbędnego pierwiastka
Magnez to niezbędny pierwiastek, którego niedobory ma większość osób. Jest bowiem łatwo wypłukiwany z organizmu, a skutkiem są zaburzenia mięśniowe i nerwowe, a także większa podatność na szkodliwe działanie stresu.
Uzupełniaj magnez z naturalnych źródeł, by poprawić samopoczucie, łatwiej się zrelaksować i chronić serce. Te produkty zapewnią go najwięcej!
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Grzyby shiitake
20 mg magnezu/100 g świeżych
(suszone: 132 mg/100 g)
W tej samej porcji:
▪ boczniaki: 18 mg
▪ pieczarki: 10 mg
▪ kurki: 13 mg

Jarmuż
33 mg magnezu/100 g
W tej samej porcji:
▪ awokado: 29 mg
▪ brukselka: 23 mg
▪ brokuły: 21 mg
▪ kapusta bok choy: 19 mg

Parmezan
51 mg magnezu/100 g
W tej samej porcji:
▪ ser kozi twardy: 54 mg
▪ pecorino romano: 41 mg
▪ ser gruyère: 36 mg