Rzodkiewka jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna, lecz przejściowo dziczeje. W uprawie występuje wiele jej odmian. Również rzodkiew czarna i rzodkiew japońska to odmiany rzodkiewki.
Rzodkiewka to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Sezon na polskie rzodkiewki trwa od wiosny do jesieni.
To roślina miododajna i dobre źródło pyłku dla pszczół.
Rzodkiewka ma mało kalorii, za to ma sporo niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów. 1 sztuka dostarcza zaledwie 3 kilokalorie. Warto wiedzieć, że poza korzeniem, jeść można również liście i kiełki rzodkiewki.
Jakie dokładnie właściwości ma rzodkiewka? Kto powinien jeść ich najwięcej? Sprawdź to w naszej galerii:
Kto nie może jeść rzodkiewki?
Z powodu dużej zawartości (szczególnie w rzodkwi czarnej) olejków gorczycowych, glikozydów i kwasów organicznych nie może być ona spożywana przez ludzi z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, przy zapaleniu wątroby, przewodu pokarmowego i ciężkich chorobach serca i nerek. Pediatrzy nie zalecają włączania rzodkiewek do diety dzieci poniżej trzeciego roku życia.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: wydawca@glos.com
Obserwuj nas także na Google News