3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szpinak jest pełen składników odżywczych (witaminy A, kwasu...
fot. Jacqueline Howell / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

2. Szpinak

Szpinak jest pełen składników odżywczych (witaminy A, kwasu foliowego i witaminy Coraz witaminy E i potasu), dzięki czemu jest podstawą zdrowego odżywiania. Jednak wyniki badań pokazują, że nieorganiczny szpinak ma wagowo więcej pozostałości pestycydów niż wszystkie inne testowane produkty. Dlatego EWG zaleca, aby w miarę możliwości kupować organiczny szpinak i inne liściaste warzywa. Zawsze należy pamiętać o ich dokładnym umyciu.

Zobacz również

Polska tenisowa "wielka" sobota. Aż trzy półfinały "Biało-Czerwonych"!

Polska tenisowa "wielka" sobota. Aż trzy półfinały "Biało-Czerwonych"!

Małopolska ewenementem na Alkoholowej Mapie Polski

Małopolska ewenementem na Alkoholowej Mapie Polski

Polecamy

TikTokowy trend, który zabija. Matka ostrzega wszystkich rodziców!

TikTokowy trend, który zabija. Matka ostrzega wszystkich rodziców!

Bezpłatny pobyt w sanatorium? Dla nich uzdrowisko jest całkiem za darmo!

Bezpłatny pobyt w sanatorium? Dla nich uzdrowisko jest całkiem za darmo!

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze