Bycza krew, czyli nalewka z buraka. To wyjątkowy trunek na trawienie. Im dłużej stoi, tym bardziej zaskakuje smakiem

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Buraki są w czołówce najzdrowszych warzyw, a ich właściwości można utrwalić i podbić w nalewce. Neutralny smak i słodkie nuty buraka sprawią, że jej walory naprawdę zaskoczą. Zobacz przepis na nalewkę buraczaną i sprawdź, na co pomaga.

Spis treści

Jak przygotować nalewkę z buraka „bycza krew”?

Bycza krew to nazwa nie tylko czerwonego wina węgierskiego, bo tak określa się także nalewkę z buraka. Głęboki szkarłatny kolor obu trunków wiąże się z wysoką zawartością antyoksydacyjnych związków, które zwalczają stres oksydacyjny i stan zapalny. Nalewka buraczana ma jednak zupełnie wyjątkowe właściwości i można łatwo przygotować ją w domu.

Z buraków można przygotować nie tylko sok czy zakwas. Cenne właściwości warzywa można utrwalić w nalewce
Z buraków można przygotować nie tylko sok czy zakwas. Cenne właściwości warzywa można utrwalić w nalewce invizbk/Getty Images

Składniki nalewki z buraków:

  • 0,5 kg buraków ćwikłowych, najlepiej niezbyt rozrośniętych,

  • 1 szkl. płynnego miodu pszczelego albo syropu cukrowego,

  • 1 l wódki (40 proc. alk. obj.),

  • sok z 1 cytryny.

Z podanych ilości można uzyskać ok. 1 litr nalewki.

Przygotowanie nalewki z buraka:

  1. Jeżeli nie masz płynnego miodu, rozpuść inny rodzaj w słoiku w kąpieli wodnej, ewentualnie przygotuj zamiast niego syrop cukrowy: zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier, po czym ostudź to temperatury pokojowej.

  2. Obierz buraki i zetrzyj na grubej tarce.

  3. Włóż buraki razem z sokiem do szklanego słoja lub butli o pojemności ok. 4 l i zalej miodem lub syropem cukrowym, po czym odstaw na godzinę.

  4. Po tym czasie dodaj alkohol, wymieszaj, zamknij szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 4 tygodnie.

  5. Zlej płyn znad buraków, ew. przefiltruj przez gazę, po czym dodaj sok z cytryny, po czym ponownie przelej do zamykanego naczynia.

  6. Odstaw nalewkę burakową na co najmniej 3-6 miesięcy, by jej smak stracił charakterystyczne nuty warzywa, a najlepiej ma smakować 9-12 miesiącach.

Nalewkę dawkuj na łyżki, w sumie nie więcej niż 70 ml dziennie.

Z buraków można też wycisnąć sok. Z 1 kg warzywa można uzyskać od 0,5 do 0,8 l soku w zależności od buraków i urządzenia. Sok buraczany należy wymieszać z taką samą objętością spirytusu, odstawić w ciemne miejsce na dobę, a potem przełożyć do lodówki.

Jakie właściwości ma nalewka buraczana?

Nalewka z buraków jest bogatym źródłem roślinnych pigmentów chroniących organizm od środka, a szczególnie wspierający stan układu krążenia i drobnych naczyń krwionośnych.

Nalewka jest polecana w przypadku zaburzeń trawienia, m.in. bólów brzucha i objawów niestrawności takich, jak zgaga i refluks spowodowane niedostateczną produkcją kwasu solnego w żołądku. Mała porcja wspiera krążenie i działa rozgrzewająco.

Zawarte w nalewce betalainy (takie jak betanina), betacyjaniny i antocyjany, to przeciwutleniacze o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Natomiast aminokwas betanina ma właściwości łagodzące uszkodzenia i stany zapalne m.in. w układzie pokarmowym.

Jak zbadano, alkohol etylowy z stężeniu ok. 30 proc. jest najskuteczniejszy w wydobywaniu z buraków drobnocząsteczkowych związków aktywnych takich właśnie, jak betalainy czy betacyjaniny.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia