Spis treści
Jak przygotować nalewkę z buraka „bycza krew”?
Bycza krew to nazwa nie tylko czerwonego wina węgierskiego, bo tak określa się także nalewkę z buraka. Głęboki szkarłatny kolor obu trunków wiąże się z wysoką zawartością antyoksydacyjnych związków, które zwalczają stres oksydacyjny i stan zapalny. Nalewka buraczana ma jednak zupełnie wyjątkowe właściwości i można łatwo przygotować ją w domu.
Składniki nalewki z buraków:
0,5 kg buraków ćwikłowych, najlepiej niezbyt rozrośniętych,
1 szkl. płynnego miodu pszczelego albo syropu cukrowego,
1 l wódki (40 proc. alk. obj.),
sok z 1 cytryny.
Z podanych ilości można uzyskać ok. 1 litr nalewki.
Przygotowanie nalewki z buraka:
Jeżeli nie masz płynnego miodu, rozpuść inny rodzaj w słoiku w kąpieli wodnej, ewentualnie przygotuj zamiast niego syrop cukrowy: zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier, po czym ostudź to temperatury pokojowej.
Obierz buraki i zetrzyj na grubej tarce.
Włóż buraki razem z sokiem do szklanego słoja lub butli o pojemności ok. 4 l i zalej miodem lub syropem cukrowym, po czym odstaw na godzinę.
Po tym czasie dodaj alkohol, wymieszaj, zamknij szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 4 tygodnie.
Zlej płyn znad buraków, ew. przefiltruj przez gazę, po czym dodaj sok z cytryny, po czym ponownie przelej do zamykanego naczynia.
Odstaw nalewkę burakową na co najmniej 3-6 miesięcy, by jej smak stracił charakterystyczne nuty warzywa, a najlepiej ma smakować 9-12 miesiącach.
Nalewkę dawkuj na łyżki, w sumie nie więcej niż 70 ml dziennie.
Z buraków można też wycisnąć sok. Z 1 kg warzywa można uzyskać od 0,5 do 0,8 l soku w zależności od buraków i urządzenia. Sok buraczany należy wymieszać z taką samą objętością spirytusu, odstawić w ciemne miejsce na dobę, a potem przełożyć do lodówki.
Jakie właściwości ma nalewka buraczana?
Nalewka z buraków jest bogatym źródłem roślinnych pigmentów chroniących organizm od środka, a szczególnie wspierający stan układu krążenia i drobnych naczyń krwionośnych.
Nalewka jest polecana w przypadku zaburzeń trawienia, m.in. bólów brzucha i objawów niestrawności takich, jak zgaga i refluks spowodowane niedostateczną produkcją kwasu solnego w żołądku. Mała porcja wspiera krążenie i działa rozgrzewająco.
Zawarte w nalewce betalainy (takie jak betanina), betacyjaniny i antocyjany, to przeciwutleniacze o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Natomiast aminokwas betanina ma właściwości łagodzące uszkodzenia i stany zapalne m.in. w układzie pokarmowym.
Jak zbadano, alkohol etylowy z stężeniu ok. 30 proc. jest najskuteczniejszy w wydobywaniu z buraków drobnocząsteczkowych związków aktywnych takich właśnie, jak betalainy czy betacyjaniny.
Źródło: Red beet betalains extraction process: A comprehensive review of methods, applications, and physicochemical properties Food Science & Nutrition