Ten zamiennik cukru chroni mózg i wątrobę. Ma też potencjał antyrakowy i przeciwcukrzycowy, spowalniający alzheimera – pokazują badania

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Syrop klonowy to słodki, zagęszczony sok pozyskany z drzew rosnących w Ameryce Północnej. Choć nie zawsze można kupić go w atrakcyjnej cenie, w tą słodycz warto zainwestować. Tradycyjny kanadyjski produkt okazał się zapewniać tak liczne korzyści zdrowotne, że wydaje się zdetronizować inne naturalne zamienniki białego cukru. To obiecujący środek przeciwko cukrzycy, demencji czy chorobom wątroby. Zobacz, co wykazały najnowsze badania.

Spis treści

Czy syrop klonowy jest zdrowszy niż cukier?

Syrop klonowy to naturalny środek słodzący, który jest stosowany jako zdrowsza alternatywa dla białego cukru stołowego. Nie tylko ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny niż cukier, dzięki czemu może pomóc zmniejszyć zagrożenie chorobami metabolicznymi, ale zawiera też bogactwo prozdrowotnych składników.

Syrop klonowy w butelce i misce na stole
Kolor syropu klonowego waha się od bursztynowego do bardzo ciemnego. Mają nieco odmienny smak i różną zawartość fitozwiązków. Liudmila Chernetska/Getty Images

Choć w Polsce syrop klonowy jest mniej popularny od innych takich syropów, m.in. z agawy, według szczegółowego przeglądu badań warto znaleźć dla niego miejsce w lodówce. W tym miejscu można trzymać go nawet kilka lat, chroniąc przed utratą prozdrowotnych związków i pleśnieniem. Na pewno jednak tak długo nie postoi, bo ma pyszny karmelowy smak i jest idealny do napojów – zwłaszcza zimnych, w których dobrze się rozpuszcza, np. kawy cold brew. Warto stosować go bez podgrzewania, używając zamiast cukru do owsianek, naleśników i domowych deserów.

Na co dobry jest syrop klonowy? Wyniki badań

Syrop klonowy powstaje z naturalnego soku klonowego, który zbiera się z pni drzew, a następnie gotuje do zagęszczenia – stanowi więc skoncentrowane źródło fitozwiązków klonu kanadyjskiego (inaczej cukrowego, Acer saccharum). Jego właściwości odżywcze i farmakologiczne omówili badacze z kanadyjskiego Uniwersytetu w Guelph we wrześniowym numerze magazynu „Heliyon”.

Naukowcy zebrali następujące wnioski na temat właściwości zdrowotnych syropu klonowego:

  • Wiele badań na zwierzętach wykazało hepatoprotekcyjne działanie syropu klonowego, tj. chroniące wątrobę. Wykazano, że hamuje powstawanie toksycznego amoniaku, reguluje procesy produkcji i rozpadu tłuszczów, a także obniża poziomy enzymów wątrobowych – aminotransferazy asparaginianowj (AST) i aminotransferazy alaninowej (ALT), które są wskaźnikiem uszkodzenia tego narządu.
  • Umiarkowane spożycie syropu klonowego okazało się regulować poziom glukozy we krwi u szczurów z cukrzycą typu 2. Znaczącą rolę ma w tym zidentyfikowany związek, oligosacharyd o nazwie maplebioza.
  • W badaniach zwierząt z cukrzycą typu 2 wyciągi z syropu klonowego bogate w związki fenolowe hamowały działanie enzymów alfa-amylazy i alfa-glukozydazy świni. Są wydzielane przez trzustkę i umożliwiają trawienie skrobi i innych węglowodanów do cukrów prostych, które następnie wchłaniane są w jelicie. W ten sposób dochodzi do zmniejszenia ilości pozyskiwanej energii i spowolnienie wzrostu glikemii, czyli poziomu cukru we krwi.
  • Wyciągi z syropu klonowego wzbogacone w roślinne polifenole zapobiegały zmianom metabolicznym wywołanym wysokotłuszczową dietą u myszy. Obniżały m.in. poziom cholesterolu LDL we krwi poprzez zwiększenie produkcji ketonów w organizmie.
  • Syrop klonowy ma silne działanie antyoksydacyjne, które związane są z zawartością dwóch głównych rodzajów przeciwutleniaczy: glikozylowane fenole i ich aglikony. Przekładają się one na właściwości chroniące DNA i białka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
  • Właściwości przeciwzapalne syropu klonowego wywodzą się zwłaszcza z obecności związków fenolowych, które redukują stan zapalny poprzez zmniejszenie produkcji tlenku azotu, azotynów i prostaglandyny E2, ale także cytokin zapalnych – interleukiny 6, czynnika TNF i jądrowego czynnika transkrypcyjnego NF kappa B.
  • Antyrakowe działanie syropu klonowego badano na komórkach różnego typu nowotworów, w tym raka prostaty, płuca, piersi czy jelita grubego. Dowody wskazują, że jego związki fenolowe mogą znacząco hamować namnażanie się komórek nowotworowych, przy czym lepiej działa ciemny syrop niż ten jasny.
  • Wiele związków syropu klonowego ma działanie neuroprotekcyjne, czyli ochronne w stosunku do komórek nerwowych. Dzięki temu może wspomagać prewencję rozwoju związanych z wiekiem chorób neurodegeneracyjnych, w tym SLA (stwardnienie zanikowe boczne, ang. ALS).
  • Wyniki badań dowodzą cennych właściwości wyciągów syropu klonowego w ochronie i spowalnianiu rozwoju choroby Alzheimera. Obecne tam związki zapobiegają agregacji beta-amyloidu i białka tau w mózgu, które prowadzą do jego zmian i zaburzeń neurologicznych.
  • Substancje obecne w syropie klonowym wykazują właściwości przeciwstarzeniowe poprzez ograniczenie powstawania tzw. zaawansowanych produktów glikacji (ang. AGEs). To niszczące struktury białek produkty reakcji cukrów z aminokwasami, nasilone m.in. w cukrzycy.
  • Związki fenolowe i ich glikozydowe formy zawarte w syropie klonowym charakteryzują się właściwościami przeciwmutagennymi, tj. zapobiegającymi powstawaniu mutacji genetycznych prowadzących do rozwoju nowotworów.
  • Różne składniki syropu klonowego, m.in. kwas galusowy, katechol, katechaldehyd, syringaldehyd, wanilina i kwas 3-hydroksybenzoesowy, są znane z działania antybakteryjnego przeciwko bakteriom Gram-ujemnym. Należą do nich m.in. chorobotwórcze pałeczki Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Brucella czy Helicobacter pylori zaangażowany m.in. w rozwój wrzodów żołądka.

Czy syrop klonowy jest tuczący? Kalorie i indeks glikemiczny

Syrop klonowy jest zasobnym źródłem węglowodanów w postaci cukrów prostych, ale nie musi być tuczący. Ponieważ może przyczyniać się do spożywania istotnej części energii w diecie w postaci cukrów, ważne jest trzymanie się właściwych jego porcji.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!

W 100 g syropu klonowego jest 67 g węglowodanów i 0,1 g tłuszczu. Porcja ta dostarcza 260 kcal, natomiast łyżka syropu klonowego (10 g) to 26 kcal. Przy zaleceniach zdrowej diety ograniczających energię z cukrów prostych do 10 proc. kalorii w menu, dzienna dawka to aż 7,5 łyżki przy spożyciu 2 tys. kcal dziennie (jeśli nie jemy innych źródeł cukrów). Na co dzień najlepiej jednak trzymać się porcji ok. 2 łyżek.

Chociaż składniki odżywcze w syropie klonowym to głównie cukry – 50-75 proc. sacharozy, poniżej 10 proc. glukozy i mniej niż 4 proc. fruktozy, zawiera on też sporo wody. Dzięki temu indeks glikemiczny syropu klonowego (IG 54) wciąż jest niski. Dla porównania IG miodu to 58, a sacharozy – 65.

Produkt zapewnia ponadto substancje niezbędne dla wytwarzania enzymów i hormonów, a także zachowania zdrowia kości, serca i mięśni czy mózgu, w postaci składników mineralnych (głównie wapń – 102 mg w 100 g, a także potas, cynk, żelazo i magnez) oraz niewielkich ilości witamin z grupy B (niacyna, tiamina i ryboflawina).

Jednak tym, co decyduje o prozdrowotnych właściwościach syropu klonowego, jest unikatowa mieszanka bioaktywnych związków. Należą do nich nie tylko antyoksydanty fenolowe, ale też kwasy organiczne, aminokwasy, fitohormony, aldehydy, ketony i inne.

Źródło: Is maple syrup the ultimate natural sweetener? Researchers say it's more than just tasty! News Medical

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Megan Edie
My buddy’s mother makes $90 per hour working on the computer (Personal Computer). She hasn’t had a job for a long, (k 09e) yet this month she earned $15,500 by working just on her computer for 9 hours every day.

Detail Here========>>> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia