Spis treści
Jak często i w jaki sposób fałszuje się miód? To wyrafinowane i złożone działanie
Wśród najpopularniejszych praktyk fałszowania miodów znajduje się dodawanie różnego rodzaju substancji wzbogacających smak i zapach, w tym syropu cukrowego oraz zastępowanie surowców wyjściowych innymi odpowiednikami często gorszej jakości. Takie produkty nie są pełnowartościowe i nie wykazują przypisywanych konkretnym miodom właściwości leczniczych.
Dlatego doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – Jordan Sycz – chce przyjrzeć się bliżej sposobom fałszowania miodów naturalnych w celu opracowania prostych metod weryfikacji ich składu chemicznego oraz pochodzenia geograficznego. Na projekt „Analiza zafałszowań składu chemicznego oraz pochodzenia geograficznego naturalnych miodów pochodzących z terenu Polski i Europy w odniesieniu do miodów wzbogaconych i ziołomiodów za pomocą technik chromatograficznych sprzężonych z detekcją masową” otrzymał z Narodowego Centrum Badań grant o wartości blisko 210 tys. zł.