To koniec podrabianych miodów? Naukowiec z Wrocławia weźmie problem pod lupę. Chce stworzyć skuteczną metodę wykrywającą fałszywe produkty

OPRAC.:
Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Chcąc liczyć na korzystane dla zdrowia działanie miodu, zawsze należy sięgać po produkty z pewnego źródła.
Chcąc liczyć na korzystane dla zdrowia działanie miodu, zawsze należy sięgać po produkty z pewnego źródła. Pixabay/Pexels
Miody są fałszowane o wiele częściej niż mogłoby się zdawać. Do tego procederu może dojść na każdym etapie ich wytwarzania – od sposobu karmienia pszczół, po dodawanie zbędnych substancji do finalnego produktu. Doktorant z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu postanowił zakończyć nieuczciwe praktyki niektórych producentów i opracować metodę, która pozwoli skutecznie identyfikować podrobione miody.

Spis treści

Jak często i w jaki sposób fałszuje się miód? To wyrafinowane i złożone działanie

Wśród najpopularniejszych praktyk fałszowania miodów znajduje się dodawanie różnego rodzaju substancji wzbogacających smak i zapach, w tym syropu cukrowego oraz zastępowanie surowców wyjściowych innymi odpowiednikami często gorszej jakości. Takie produkty nie są pełnowartościowe i nie wykazują przypisywanych konkretnym miodom właściwości leczniczych.

Dlatego doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – Jordan Sycz – chce przyjrzeć się bliżej sposobom fałszowania miodów naturalnych w celu opracowania prostych metod weryfikacji ich składu chemicznego oraz pochodzenia geograficznego. Na projekt „Analiza zafałszowań składu chemicznego oraz pochodzenia geograficznego naturalnych miodów pochodzących z terenu Polski i Europy w odniesieniu do miodów wzbogaconych i ziołomiodów za pomocą technik chromatograficznych sprzężonych z detekcją masową” otrzymał z Narodowego Centrum Badań grant o wartości blisko 210 tys. zł.

– Skład chemiczny miodu naturalnego może różnić się w zależności od klimatu i warunków środowiskowych, sposobu produkcji czy rodzaju surowca, z którego powstał. Niestety, coraz częściej mamy do czynienia z nieuczciwymi praktykami rynkowymi, polegającymi przede wszystkim na wzbogacaniu miodów naturalnych innymi składnikami często pochodzenia syntetycznego lub celowego ukrywania ich pochodzenia botanicznego, by podnieść cenę jednostkową gotowego produktu – mówi Jordan Sycz.

Jego zdaniem, metody fałszowania produktów spożywczych są coraz bardziej złożone i wyrafinowane, a złożoność chemiczna matryc miodu utrudnia wykrycie subtelnych zmian w jego składzie.

Powstanie skuteczna metoda przeciwdziałania podrabianiu miodów

Doktorant z UP zajmie się m.in. badaniem zmian składu chemicznego miodów na każdym z poszczególnych etapów jego produkcji i przetwarzania przez pszczoły oraz różnicami w profilach lotnych miodów i wykrywaniem zafałszowań w złożonych matrycach miodów wzbogaconych i ziołomiodów.

– Ostatnio głośno zrobiło się o zafałszowaniach tzw. miodów wzbogacanych. To m.in. ziołomiody, gdzie zamiast naturalnie zebranego pożytku pszczelego, pszczoły karmione są syropem cukrowym, dodatkiem hydrolizatów ziołowych lub olejków eterycznych wyizolowanych z roślin olejkodajnych. Stwarza to duże pole do zafałszowań składu miodów naturalnych oraz utrudnia ustalenie pochodzenia botanicznego i geograficznego. Mało tego, zdarza się, że do takich miodów dodawany jest celowo pyłek z innej rośliny, by utrudnić prawidłową identyfikację – powiedział Sycz.

Dodał, że projekt ma dostarczyć także kompleksowej wiedzy na temat tzw. związków markerowych oraz specyficznych profili chemicznych, pozwalających na dokładną analizę zafałszowań nie tylko w produkcie końcowym, ale również na etapie wytwarzania, czyli pożytku pszczelego (pyłku, nektaru i spadzi). Przeanalizowane zostaną m.in. miody najczęściej dotknięte nieuczciwymi praktykami fałszowania takie jak miód rzepakowy, wrzosowy, gryczany, spadziowy, akacjowy, nawłociowy, faceliowy czy lipowy.

– Zwieńczeniem badań będzie przygotowanie panelu sensorycznego, w którym zostanie zbadana korelacja wpływu wybranych lotnych związków markerowych na smak oraz zapach autentycznych miodów naturalnych oraz miodów wzbogacanych i ziołomiodów – powiedział badacz.(PAP)

autor: Roman Skiba
ros/ agt/

Uzupełnij domową apteczkę

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Źródło:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Katastrofa śmigłowca pod Kijowem. Zginęło kierownictwo MSW Ukrainy

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie