Spis treści
Sok pomarańczowy w badaniach. Wpływa na serce i stany zapalne!
Przeprowadzono badania dotyczące wpływu soku pomarańczowego na zdrowie, a wyniki opublikowano w piśmie Molecular Nutrition & Food Research. 20 zdrowych osób, zarówno kobiet, jak i mężczyzn w wieku od 21 do 46 lat przez 60 dni piło po 2 filiżanki 100-procentowego soku pomarańczowego. Poproszono uczestników, by na trzy dni przed badaniem ograniczyli owoce cytrusowe, jak pomarańcze, cytryny, grejpfruty, ale też truskawki, kawę, herbatę, czekoladę i wino.
Badanie wykazało, że spożywanie soku pomarańczowego wiąże się z mniejszą częstością występowania chorób sercowo-naczyniowych. Jakie jednak dokładnie mechanizmy stoją u podstaw tych korzyści zdrowotnych, wciąż jest niejasne.
Zdrowi ochotnicy pili 500 mililitrów soku pomarańczowego przez 60 dni. Następnie naukowcy obserwowali zmiany w 1705 genach, zauważając zmiany związane z ciśnieniem krwi, metabolizmem oraz stanem zapalnym. Wszystkie te czynniki powiązane są z chorobami serca. Naukowcy doszli do wniosku, że picie soku pomarańczowego może pomóc utrzymać serce w dobrym zdrowiu.
– Sugeruje to, że może poprawić regulację ciśnienia krwi, metabolizm lipidów i stany zapalne oraz inne procesy poprzez modulację ekspresji genów, przyczyniając się w ten sposób do korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego – podają autorzy badania.
Wyniki pokazały, że codzienne picie soku pomogło przede wszystkim regulować ciśnienie krwi i zmniejszać stany zapalne u zdrowych osób.
Właściwości soku pomarańczowego
Sok pomarańczowy to jedno z najpopularniejszych źródeł naturalnej witaminy C, która wspiera odporność, przyspiesza gojenie i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dostarcza także folianów ważnych m.in. dla kobiet w wieku rozrodczym oraz potasu wspomagającego pracę serca i regulację ciśnienia krwi. Dzięki obecności naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, sok pomarańczowy może korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu krążenia. Warto jednak spożywać go z umiarem – choć jest bogaty w składniki odżywcze, zawiera również naturalne cukry, dlatego najlepiej traktować go jako uzupełnienie diety, a nie zamiennik świeżych owoców.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kobiet codziennie; Obserwuj StronaKobiet.pl!










