MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najgorsze produkty na grilla. Lepiej ich nie kupuj. Mogą zaszkodzić twojemu zdrowiu

Gabriela Fedyk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wiosna i lato to czas relaksu, długich wieczorów i, oczywiście, grillowania. Sklepy zapełniają się ludźmi szukającymi idealnych mięs, warzyw, dodatków i napojów, które będą towarzyszyć biesiadowaniu na świeżym powietrzu. Choć najczęściej skupiamy się na smaku i wspólnym czasie spędzonym z bliskimi, warto także zastanowić się, które produkty lepiej pozostawić na półce. Okazuje się, że niektóre z nich mogą negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia.

Spis treści

7 produktów, od których powinniśmy stronić w sezonie grillowym (i poza nim)

Grill to niepowtarzalna atmosfera i smak, do którego tęsknimy wiele miesięcy. Co zrobić, żeby grilowanie było nie tylko smaczne i przyjemne, ale też zdrowe?

Grillujące osoby
Jak zdrowo grillować? Najlepiej nie przesadzać ze spożyciem tych produktów. freepik

Najlepiej unikać niektórych produktów i wybierać zdrowsze wersje. Pamiętajmy, że im więcej zdrowej, pełnowartościowej żywności jest w naszej diecie, tym mniej toksyn spożywamy, a dzięki temu jesteśmy zdrowsi i lepiej się czujemy.

Jak zdrowo grillować?

Jak majówka, to musi być grill. Co zrobić, żeby grillowanie było zdrowe? Warto się do tego odpowiednio przygotować.

  • Czystość – czysty grill to podstawa zdrowego grillowania. Przed położeniem na rusz jedzenia, należy go wyczyścić przy pomocy druciaka i wytrzeć ściereczką.
  • Ostrożność – lepiej grillować dania dłużej, niż doprowadzić do ich spalenia i dostania się do nich rakotwórczych substancji. Pamiętajmy też o separowaniu surowego mięsa, drobiu i owoców morza od warzyw i innych produktów.
  • Marynowanie – marynowanie potraw przed gotowaniem ogranicza powstawanie potencjalnych czynników rakotwórczych. Istnieje wiele przepisów na zdrowe marynaty, które nadadzą im wyjątkowy smak.
  • Równowaga między mięsem a warzywami i owocami – grill to nie tylko kiełbasa i karkówka. Na grillu lądują też warzywa, owoce, grzyby — warto mieszać te produkty i przeplatać ze sobą. Będzie jeszcze smaczniej i zdrowiej.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Zadbaj o optymalne trawienie
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia