Spis treści
Czy można jeść skórkę z pomarańczy?
Dr Karan Rajan, lekarz z ponad 5 mln obserwujących na TikToku, obala mity zdrowotne, na jakie możesz trafić w Internecie. Tym razem powiedział, dlaczego nie należy wyrzucać skórki pomarańczy. Jeżeli często robisz coś w kuchni, ta wskazówka może wzbogacić twoje dania nie tylko o smak pomarańczy, ale też korzyści zdrowotne.
– Jedząc pomarańczę, nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Prawdopodobnie nie chcesz jeść ich bezpośrednio, ale możesz użyć skórki, aby uzyskać dodatkowe wartości odżywcze – mówi dr Rajan.
Ekspert radzi, żeby startą skórkę pomarańczy dodawać do lodów, ciasta lub jogurtu.
Czy skórka z pomarańczy jest zdrowa?
Jak mówi lekarz, skórka pomarańczy jest bogata w składniki odżywcze.
– Sama skórka pomarańczy jest bogata w rozpuszczalny błonnik pokarmowy zwany pektyną. Skórki zawierają wysoki poziom witaminy C – czasami tyle samo, jeśli nie więcej, co miąższ samego owocu – podkreśla dr Karan Rajan.
Dr Rajan zwraca uwagę na korzyści zdrowotne skórki.
– Skórka zawiera karotenoidy i polifenole, które są związkami przeciwzapalnymi.
Badania z 2023 r. opublikowane w Molecules potwierdzają to, o czym mówi lekarz. Wykazały bowiem, że skórki pomarańczy mają wyższy poziom związków fenolowych, witaminy C, flawonoidów i aktywności przeciwutleniającej niż nasiona i miąższ każdej odmiany cytrusów.
Dr Rajan zachęca też, żeby nie wyrzucać części innych warzyw i owoców. Lekarz wymienia przede wszystkim dynię i jej pestki oraz cebulę i czosnek z ich skórkami. Pestki można uprażyć i dodawać do zup i sałatek, można jeść je także na surowo. Z kolei skórki cebuli i czosnku można dorzucać do zup, bulionów i gulaszów, wyciągając przed podaniem.
Jak jeść skórkę pomarańczową?
Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zjadła czy ugryzła skórkę pomarańczową bezpośrednio, ale duża ilość może doprowadzić do rozstroju żołądka. Lepiej stosuj ją jako dodatek, ścierając na tarce lub obierając przy użyciu noża lub obieraczki do warzyw. Startą skórkę pomarańczy lub paski możesz dodawać do deserów, lodów, ciast i ciasteczek, jogurtów, koktajli lub sałatek. Świetnie sprawdzi się też w marynatach.
Skórkę pomarańczy możesz też kandyzować lub wykorzystać do zrobienia marmolady lub chutneyu.
Pamiętaj, żeby przed wykorzystaniem skórki pomarańczy ją umyć. Skórka pomarańczy jest zdrowa i warto ją zachować.
Źródła: