Ponowne odgrzewanie jedzenia
Gotowanie w domu może przynieść wiele radości i satysfakcji. Nie tylko pozwala na rozwijanie swoich umiejętności, ale też na kontrolowanie tego, co dokładnie zjemy. W taki sposób można wybrać dobrej jakości składniki, a ponadto nie zostaną do posiłku dodane zbędne konserwanty i wzmacniacze smaku.
Nie zawsze jednak jest czas, by codziennie gotować nowy obiad od początku, dlatego często od razu przygotowuje się większą porcję. Niestety, ponowne odgrzewanie jedzenia nie zawsze będzie oszczędnością. Niekiedy, zamiast smacznego posiłku można nabawić się zatrucia pokarmowego.
Tych produktów nie odgrzewaj drugi raz
Wiele produktów można odgrzewać drugi raz. Czasami można wręcz odnieść wrażenie, że niektóre składniki smakują lepiej kolejnego dnia. Sporo dań nie powinno się za to odgrzewać, gdyż nie tylko w takim przypadku tracą swoje wartości odżywcze, smakowe, ale i mogą wydzielać szkodliwe substancje rakotwórcze lub toksyczne.
Co znajduje się na liście tego, czego nie wolno odgrzewać na drugi dzień? Będą to niektóre warzywa, ale to dopiero początek spisu. Co jeszcze? Sprawdź naszą galerię i dowiedz się, jakie jedzenie należy zjadać w całości od razu po ugotowaniu!
Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?