Spis treści
Co warto jeść, aby było zdrowo? Rozwiązanie jest prostsze, niż się wydaje
Przyzwyczailiśmy się do półproduktów i żywności wysokoprzetworzonej. Wszystko chcielibyśmy mieć gotowe w tempie ekspresowym, najlepiej bez większych nakładów pracy. Przy okazji płacimy więcej, a zdrowie traci. Najlepszymi dla zdrowia produktami są te najbardziej naturalne, bez niepotrzebnych dodatków. Wśród zdrowej żywności znajdują się:
- warzywa,
- owoce,
- orzechy.
Lista jest długa. Może Cię zaskoczyć, co się na niej znajduje!
Żywność nieprzetworzona, a przetworzona. Co kupować?
Na powyższej liście znajduje się głównie żywność nieprzetworzona. Czy to znaczy, że nie możemy kupować niczego innego? Oczywiście, że nie. Żywność minimalnie przetworzona również może znaleźć się na naszej liście zakupów. Zaliczają się do niej przykładowo blanszowane i zamrożone warzywa. One też wcześniej zostały przetworzone, a mogą być całkiem rozsądnym wyborem. Trzeba się jednak liczyć z tym, że takie produkty będą droższe od tych w stanie surowym.
Żywność przetworzona to przykładowo warzywa czy ryby w puszkach bądź sery albo pieczywo. Na nią można sobie pozwolić, jednak warto podejść do sprawy rozsądnie i czytać skład produktów. Jeszcze inaczej sytuacja przedstawia się w związku z żywnością wysokoprzetworzoną – jak słone przekąski lub słodkie napoje – tą lepiej omijać szerokim łukiem.