Są tanie, powszechnie dostępne, a przede wszystkim odżywcze. Te produkty warto jeść

Anna Moyseowicz
Płatki owsiane mają wiele zastosowań, a co więcej są po prostu zdrowe i tanie. Są idealnym źródłem błonnika, mają także korzystny indeks glikemiczny. Ponadto zawierają witaminy, w tym B1 i B5, przeciwutleniacze i składniki mineralne, jak wapń, żelazo, cynk, magnez i fosfor.
Płatki owsiane mają wiele zastosowań, a co więcej są po prostu zdrowe i tanie. Są idealnym źródłem błonnika, mają także korzystny indeks glikemiczny. Ponadto zawierają witaminy, w tym B1 i B5, przeciwutleniacze i składniki mineralne, jak wapń, żelazo, cynk, magnez i fosfor. pixabay.com/ zdjęcie podglądowe
Zdrowe odżywianie kojarzy się z luksusem, na który mogą pozwolić sobie tylko nieliczni? To błąd! Na sklepowych półkach, wbrew pozorom, można znaleźć wiele produktów, po które warto sięgnąć i nie trzeba przy tym szczególnie bać się o zawartość portfela. Ich użycie wymaga jednak odrobiny kreatywności i czasu.

Spis treści

Co warto jeść, aby było zdrowo? Rozwiązanie jest prostsze, niż się wydaje

Przyzwyczailiśmy się do półproduktów i żywności wysokoprzetworzonej. Wszystko chcielibyśmy mieć gotowe w tempie ekspresowym, najlepiej bez większych nakładów pracy. Przy okazji płacimy więcej, a zdrowie traci. Najlepszymi dla zdrowia produktami są te najbardziej naturalne, bez niepotrzebnych dodatków. Wśród zdrowej żywności znajdują się:

  • warzywa,
  • owoce,
  • orzechy.

Lista jest długa. Może Cię zaskoczyć, co się na niej znajduje!

Żywność nieprzetworzona, a przetworzona. Co kupować?

Na powyższej liście znajduje się głównie żywność nieprzetworzona. Czy to znaczy, że nie możemy kupować niczego innego? Oczywiście, że nie. Żywność minimalnie przetworzona również może znaleźć się na naszej liście zakupów. Zaliczają się do niej przykładowo blanszowane i zamrożone warzywa. One też wcześniej zostały przetworzone, a mogą być całkiem rozsądnym wyborem. Trzeba się jednak liczyć z tym, że takie produkty będą droższe od tych w stanie surowym.

Czytaj też: Te produkty wzmacniają odporność. Zobacz, które składniki wdrożyć do diety, aby nie chorować. To sprawdzony TOP 14 produktów na odporność

Żywność przetworzona to przykładowo warzywa czy ryby w puszkach bądź sery albo pieczywo. Na nią można sobie pozwolić, jednak warto podejść do sprawy rozsądnie i czytać skład produktów. Jeszcze inaczej sytuacja przedstawia się w związku z żywnością wysokoprzetworzoną – jak słone przekąski lub słodkie napoje – tą lepiej omijać szerokim łukiem.

Płatki owsiane mają wiele zastosowań, a co więcej są po prostu zdrowe i tanie. Są idealnym źródłem błonnika, mają także korzystny indeks glikemiczny. Ponadto zawierają witaminy, w tym B1 i B5, przeciwutleniacze i składniki mineralne, jak wapń, żelazo, cynk, magnez i fosfor.

Są tanie, powszechnie dostępne, a przede wszystkim odżywcze....

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia