Czym jest roszponka?
Roszponka (Valerianella locusta L.) to zielone warzywo liściaste z wyglądu przypominające mini sałatę. Co ciekawe, pod względem botanicznym roszponka nie jest z sałatą spokrewniona, ponieważ należy do roślin kozłkowatych. Jej ojczyzną jest Europa, a także kraje Afryki Środkowej i Azji mniejszej. Inne nazwy roszponki to kozłek sałatka, rapotynka, rapunkuł, raszpanka lub roszpunka.
Roszponka ma drobne, ciemnozielone liście, które przypominają malutkie sadzonki. Listki o orzechowym smaku i delikatnym aromacie zawierają cenne właściwości odżywcze oraz lecznicze, które znane były już w XVI wieku we Francji i Hiszpanii. W Polsce roszponka ceniona jest jako roślina jadalna dopiero od niedawna, ale coraz chętniej jest stosowana w kuchni. Potrafi wzbogacić i urozmaicić smak sałatek, stawiając je o poziom wyżej w hierarchii wykwintności.
Ile kalorii ma roszponka? Jakie zapewnia wartości odżywcze?
Roszponka, podobnie jak wszystkie inne warzywa liściaste (m.in. sałata masłowa, rzymska, szpinak, botwinka i inne), jest bardzo niskokaloryczna. W 100 gramach, które zajmują bardzo dużą objętość, dostarcza tylko 20-25 kcal, 2 g białka, 2 g węglowodanów i 0,4 g tłuszczu, a także ok. 1,5 g błonnika pokarmowego. To idealny produkt zapewniający sytość, ponieważ znacznie zwiększa wielkość posiłku, jednocześnie nie powodując wzrostu jego kaloryczności.