Oliwki na odchudzanie. Ten zdrowy produkt może poprawiać metabolizm i wspomagać spalanie tłuszczu

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Są pyszne i zdrowe, a ich działanie może też ułatwiać bycie szczupłym. Z oliwek można uzyskać też środki dla diabetyków, które działają jak zastrzyki na cukrzycę i odchudzanie. Korzystne efekty można uzyskać już po tygodniu. Zobacz, jakie produkty oliwne są szczególnie skuteczne, jeśli chodzi o poprawę metabolizmu i utratę tkanki tłuszczowej.

Spis treści

Czy oliwki są zdrowe? Na co pomagają?

Oliwki to owoce pestkowe drzewa o nazwie oliwka europejska, które obfitują w zdrowe tłuszcze, niezbędną w organizmie witaminę E i silne przeciwutleniacze.

Tłuste znaczy zdrowe. Takie są nie tylko owoce awokado, ale też oliwki europejskiej
Tłuste znaczy zdrowe. Takie są nie tylko owoce awokado, ale też oliwki europejskiej gandolfocannatella/123RF

Sięganie po oliwki, a także tłoczoną z nich oliwę, zapewnia z lepszą ochroną przed chorobami serca, osteoporozą i rakiem. Produkty te są podstawowymi składnikami menu w stylu śródziemnomorskim, które uznaje się za najzdrowszą dietę świata.

Oliwki zielone to niedojrzała, ale niezmiernie wartościowa postać owocu. Oliwki czarne (które naturalnie mają kolor różowy lub purpurowy) są bardziej miękkie i tłuste. Te zupełnie czarne to jednak niezupełnie naturalny produkt, bo barwiony związkami żelaza, które nadają im nie przez wszystkich lubiany smak.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Wśród korzystnych składników oliwek jest też miedź i wapń, przy czym większość zawiera spore ilości sodu. Oliwki stosuje się jednak jako dodatek w niewielkich ilościach (zalecana dawka to 2-4 łyżki dziennie). Najcenniejsze są jednak antyoksydanty, a oprócz tokoferoli to także kwercetyna oraz oleuropeina, tyrozol czy hydroksytyrozol. Są to pochodne kwasu elenolowego, który w nowym badaniu powiązano ze szczególnymi korzyściami dla metabolizmu i odchudzania.

Oliwki na odchudzanie. Skąd takie właściwości?

Kwas elenolowy oraz powiązane z nim związki i analogi powstają na różnych etapach dojrzewania oliwek. Mają silne działanie antybakteryjne, ale najbardziej obiecujące są jego właściwości dotyczącą obniżania poziomu glukozy we krwi i ułatwiającego utratę wagi.

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z amerykańskiego uniwersytetu Virginia Tech (Virginia Polytechnic Institute and State University) sprawdzono działanie kwasu elenolowego na otyłe myszy z cukrzycą.

Już po tygodniu odnotowali fascynujące zmiany. W porównaniu do grupy kontrolnej gryzonie ważyły znacznie mniej i wykazywały lepszą regulację glikemii.

Efekt obniżający stężenie glukozy był przy tym porównywalny z tym, jaki zapewniają zastrzyki na cukrzycę z liraglutydem, a przy tym znacznie lepszy, niż uzyskiwany za pomocą metforminy. To najczęściej stosowany doustny lek dla diabetyków.

Działanie kwasu elenolowego przy otyłości i cukrzycy

Autorzy badania poszukiwali sposobów leczenia cukrzycy typu 2 za pomocą naturalnych związków poprzez pośredni wpływ na wydzielanie hormonów związanych z metabolizmem w jelicie grubym.

W tym celu zidentyfikowali związki, które działają na obecne tam komórki L, które podczas posiłków wydzielają hormon GLP-1 oraz PYY. Ich funkcją jest zwiększanie uczucia sytości i zapobieganie przejadaniu się. Pomagają ponadto kontrolować glikemię i metabolizm. Właśnie tak wpadli na trop kwasu elenolowego, którego najwięcej jest w dojrzałych oliwkach oraz oliwie extra virgin.

Doustne podawanie tego związku spowodowały znaczną poprawę zdrowia metabolicznego. Już po 4-5 tygodniach kuracji wskaźnik otyłości zmniejszył się u nich o 10,7 procent. Spadła glikemia oraz poprawiła się wrażliwość komórek na insulinę, co umożliwia pobieranie przez nie glukozy i obniżanie jej poziomu we krwi. Parametry te były podobne do tych, jakie mają zdrowe i szczupłe myszy.

Działanie kwasu elenolowego wiązało się ze zmniejszeniem ilości przyjmowanego jedzenia i nasilaniu redukcji masy ciała. Oprócz zwiększenia wydzielania wymienionych hormonów odnotowano też obniżoną produkcję peptydu agouti, białka nasilającego podaż pokarmu i przybieranie na wadze.

Choć badanie przeprowadzono na myszach, dotyczy przecież dobrze znanych i zdrowych produktów, który przez wiele osób jedzony jest regularnie albo nawet codziennie. Pomimo tego, że stężenie kwasu elenolowego w oliwie i oleju z oliwek jest bardzo niskie, włączenie ich do menu i codzienne spożywanie nie pozostaje bez korzystnego wpływu na organizm. Sprawdzą się szczególnie na diecie odchudzającej, również diecie ketogenicznej, ponieważ należą do produktów niskowęglowodanowych i zmniejszających indeks glikemiczny posiłków.

Źródła:

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia