Oliwki na odchudzanie. Ten zdrowy produkt może poprawiać metabolizm i wspomagać spalanie tłuszczu

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Są pyszne i zdrowe, a ich działanie może też ułatwiać bycie szczupłym. Z oliwek można uzyskać też środki dla diabetyków, które działają jak zastrzyki na cukrzycę i odchudzanie. Korzystne efekty można uzyskać już po tygodniu. Zobacz, jakie produkty oliwne są szczególnie skuteczne, jeśli chodzi o poprawę metabolizmu i utratę tkanki tłuszczowej.

Spis treści

Czy oliwki są zdrowe? Na co pomagają?

Oliwki to owoce pestkowe drzewa o nazwie oliwka europejska, które obfitują w zdrowe tłuszcze, niezbędną w organizmie witaminę E i silne przeciwutleniacze.

Tłuste znaczy zdrowe. Takie są nie tylko owoce awokado, ale też oliwki europejskiej
Tłuste znaczy zdrowe. Takie są nie tylko owoce awokado, ale też oliwki europejskiej gandolfocannatella/123RF

Sięganie po oliwki, a także tłoczoną z nich oliwę, zapewnia z lepszą ochroną przed chorobami serca, osteoporozą i rakiem. Produkty te są podstawowymi składnikami menu w stylu śródziemnomorskim, które uznaje się za najzdrowszą dietę świata.

Oliwki zielone to niedojrzała, ale niezmiernie wartościowa postać owocu. Oliwki czarne (które naturalnie mają kolor różowy lub purpurowy) są bardziej miękkie i tłuste. Te zupełnie czarne to jednak niezupełnie naturalny produkt, bo barwiony związkami żelaza, które nadają im nie przez wszystkich lubiany smak.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Wśród korzystnych składników oliwek jest też miedź i wapń, przy czym większość zawiera spore ilości sodu. Oliwki stosuje się jednak jako dodatek w niewielkich ilościach (zalecana dawka to 2-4 łyżki dziennie). Najcenniejsze są jednak antyoksydanty, a oprócz tokoferoli to także kwercetyna oraz oleuropeina, tyrozol czy hydroksytyrozol. Są to pochodne kwasu elenolowego, który w nowym badaniu powiązano ze szczególnymi korzyściami dla metabolizmu i odchudzania.

Oliwki na odchudzanie. Skąd takie właściwości?

Kwas elenolowy oraz powiązane z nim związki i analogi powstają na różnych etapach dojrzewania oliwek. Mają silne działanie antybakteryjne, ale najbardziej obiecujące są jego właściwości dotyczącą obniżania poziomu glukozy we krwi i ułatwiającego utratę wagi.

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z amerykańskiego uniwersytetu Virginia Tech (Virginia Polytechnic Institute and State University) sprawdzono działanie kwasu elenolowego na otyłe myszy z cukrzycą.

Już po tygodniu odnotowali fascynujące zmiany. W porównaniu do grupy kontrolnej gryzonie ważyły znacznie mniej i wykazywały lepszą regulację glikemii.

Efekt obniżający stężenie glukozy był przy tym porównywalny z tym, jaki zapewniają zastrzyki na cukrzycę z liraglutydem, a przy tym znacznie lepszy, niż uzyskiwany za pomocą metforminy. To najczęściej stosowany doustny lek dla diabetyków.

Działanie kwasu elenolowego przy otyłości i cukrzycy

Autorzy badania poszukiwali sposobów leczenia cukrzycy typu 2 za pomocą naturalnych związków poprzez pośredni wpływ na wydzielanie hormonów związanych z metabolizmem w jelicie grubym.

W tym celu zidentyfikowali związki, które działają na obecne tam komórki L, które podczas posiłków wydzielają hormon GLP-1 oraz PYY. Ich funkcją jest zwiększanie uczucia sytości i zapobieganie przejadaniu się. Pomagają ponadto kontrolować glikemię i metabolizm. Właśnie tak wpadli na trop kwasu elenolowego, którego najwięcej jest w dojrzałych oliwkach oraz oliwie extra virgin.

Doustne podawanie tego związku spowodowały znaczną poprawę zdrowia metabolicznego. Już po 4-5 tygodniach kuracji wskaźnik otyłości zmniejszył się u nich o 10,7 procent. Spadła glikemia oraz poprawiła się wrażliwość komórek na insulinę, co umożliwia pobieranie przez nie glukozy i obniżanie jej poziomu we krwi. Parametry te były podobne do tych, jakie mają zdrowe i szczupłe myszy.

Działanie kwasu elenolowego wiązało się ze zmniejszeniem ilości przyjmowanego jedzenia i nasilaniu redukcji masy ciała. Oprócz zwiększenia wydzielania wymienionych hormonów odnotowano też obniżoną produkcję peptydu agouti, białka nasilającego podaż pokarmu i przybieranie na wadze.

Choć badanie przeprowadzono na myszach, dotyczy przecież dobrze znanych i zdrowych produktów, który przez wiele osób jedzony jest regularnie albo nawet codziennie. Pomimo tego, że stężenie kwasu elenolowego w oliwie i oleju z oliwek jest bardzo niskie, włączenie ich do menu i codzienne spożywanie nie pozostaje bez korzystnego wpływu na organizm. Sprawdzą się szczególnie na diecie odchudzającej, również diecie ketogenicznej, ponieważ należą do produktów niskowęglowodanowych i zmniejszających indeks glikemiczny posiłków.

Źródła:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia