Spis treści
Czy płatki śniadaniowe są zdrowe?
Złociste, czekoladowe czy cynamonowe, w różnych kształtach, słodkie i chrupiące, zalane ciepłym lub zimnym mlekiem, podjadane na sucho prosto z paczki – to wspomnienie z dzieciństwa (i nie tylko) wielu z nas. Płatki śniadaniowe to szybkie i lubiane śniadanie, ale czy jest zdrowe?
Współcześnie mamy łatwy dostęp do przetworzonej żywności, która ma w swoim składzie wiele zbędnych substancji:
- cukier,
- sól,
- barwniki,
- konserwanty,
- tłuszcze trans,
- aromaty itd.
Sprawdź: Jak przygotować płatki owsiane w najzdrowszy sposób?
Takie produkty nie oferują naszemu organizmowi żadnych wartości odżywczych. Te puste kalorie, w które często bogate są płatki śniadaniowe, mogą przysporzyć nam dodatkowych kilogramów, a z czasem doprowadzić do przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca i choroby serca. Co ważne, nawet te płatki śniadaniowe czy musli z napisem „fit” lub „sugar free” mogą zawierać cukier, ale ukryty pod innymi nazwami (np. syrop glukozowo-fruktozowy, syrop cukru inwertowanego). Dlatego tak ważne jest sprawdzanie składów produktów na opakowaniu.
Ogranicz cukier, ciesz się zdrowiem
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby spożycie cukru ograniczyć do 10 proc. ogółu energii, co przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla dorosłej osoby na poziomie 2000 kcal będzie wynosić około 200 kcal. Daje to nam 10-12 łyżeczek białego cukru. Świeże i nieprzetworzone owoce oraz produkty mleczne nie są tutaj wliczane.
Ograniczenie cukru w diecie to ważny krok dla naszego zdrowia – i w profilaktyce, i w leczeniu przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak:
- cukrzyca,
- otyłość,
- nowotwory,
- choroby sercowo-naczyniowe.
Jakie są najzdrowsze płatki śniadaniowe?
Tak, płatki śniadaniowe mogą być elementem zdrowej diety. Nie będą to te, które są reklamowane jako źródło energii na cały dzień, a te nisko przetworzone. Nasz wybór powinien paść na płatki, które zawierają błonnik, minerały i białka roślinne, a nie mają w składzie cukru czy chemicznych dodatków.
Płatki śniadaniowe z dobrym składem to:
- płatki owsiane,
- płatki żytnie,
- płatki gryczane,
- płatki jaglane,
- płatki orkiszowe,
- płatki ryżowe.
Płatki owsiane to bogate źródło błonnika i białka. Zawierają witaminy z grupy B, żelazo, magnez, kwas pantotenowy, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrze wpływają na układ nerwowy. Benefitami spożywania owsianki są:
- mniejsze zmęczenie,
- poprawa koncentracji,
- zapobieganie miażdżycy,
- regulacja wypróżniania (pomaga na zaparcia).
Płatki żytnie mają w swoim składzie m.in. magnez, żelazo, potas, wapń, fluor, cynk, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Mają dobry wpływ na przemianę materii.
Płatki gryczane, dzięki dużej zawartości lizyny, mają pozytywne działanie na pracę mózgu, przez co są szczególnie polecane osobom uczącym się i pracującym umysłowo. W płatkach gryczanych znajdziemy m.in. magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C.
Płatki jaglane stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy E, a także potasu, wapnia, magnezu, fosforu i cynku. W płatkach jaglanych znajdziemy też lecytynę. Spożywanie ich wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, koncentrację czy odporność.
Płatki orkiszowe wspomagają odporność i regenerację komórek. Wśród wartości odżywczych, które mają, warto wymienić potas, wapń, magnez i żelazo. Są źródłem witamin z grupy B, zawierają witaminy A, E, K i PP.
Płatki ryżowe są szczególnie polecane osobom z alergiami i będących na dietach. W ich składzie znajduje się wiele witamin i wartościowych składników:
- witamina A,
- witaminy z grupy B,
- witamina D,
- witamina E,
- witamina K,
- potas,
- sód,
- cynk,
- selen,
- mangan,
- żelazo,
- wapń,
- magnez,
- fosfor.