Spis treści
Czym są soki?
Sok owocowy to płyn wyciśnięty z owoców, a według definicji stanowi produkt płynny otrzymany z jednego lub więcej gatunków świeżych lub schłodzonych owoców, które powinny być zdrowe i dojrzałe. Jego kolor, smak i zapach musi być typowy dla surowca. Sok może zawierać dodatek miazgi i miąższu owoców, z których powstał. Podobną definicję ma sok warzywny.
Przepisy stanowią też, że sok owocowy lub warzywny może być produktem niesfermentowanym, ale zdolnym do fermentacji (za sprawą zawartych w nim cukrów prostych), albo też poddanym fermentacji mlekowej – do tej kategorii zaliczy się więc np. kiszony sok z buraka.
Prawo żywnościowe określa także, czego sok nie może zawierać. Do zabronionych dodatków należą barwniki, konserwanty oraz substancje słodzące i aromaty inne niż te uzyskane w procesie zagęszczania soku, czyli podczas produkcji koncentratu, który jest później rozcieńczany. Soki mogą być za to wzbogacane w niezbędne witaminy.
Przeczytaj również:
Czym różnią się sok, napój i nektar?
Sokiem nazywamy zwykle różne napoje z owoców, jednak prawo ściśle rozróżnia ich rodzaje i obok soku wyróżnia także napój i nektar.