Spis treści
Kto nie powinien jeść ostrych dań? Osoby, którym szkodzi papryczka chilii
Pikantne potrawy mają wielu fanów na całym świecie. Jedzenie mocno doprawionych dań może nieść pewne korzyści dla zdrowia. Często doceniane jest przez osoby będące na dietach odchudzających, ponieważ podkręcają metabolizm i zmniejszają uczucie głodu.
Sprawdź też: Czy ktoś umarł od papryki chili? Zobacz, jak wpływa na ryzyko zgonu
Zawarta w czarnym pieprzu piperyna, ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwdepresyjne, a znajdująca się w papryczkach chilli kapsaicyna, wykazuje działanie m.in. przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe.
Jednak są osoby, którym ze względów zdrowotnych, jedzenie ostrych posiłków może zaszkodzić. Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź, czy możesz jeść pikantne potrawy. Szczególnie niebezpieczne są te na bazie chili.
Czym zastąpić ostre przyprawy w potrawach? Postaw na „pieprz ziołowy” i gorczycę
Osoby, które lubią ostry smak potraw, a z różnych przyczyn muszą zrezygnować z doprawiania ich pieprzem lub przyprawami i sosami na bazie papryczki chili, mogą sięgnąć po gorczycę białą – główny składnik musztardy.
Gorczyca biała dzięki zawartości substancji śluzowej i działaniu powlekającemu, łagodzi stany zapalne żołądka i jelit oraz towarzyszące im dolegliwości bólowe. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i pozytywnie działa na procesy trawienne. Jest polecana przy nieżycie żołądka i jelit, niestrawności, zaparciach, a także przy nadkwasocie i pomocniczo przy chorobie wrzodowej.
Ciekawą alternatywną dla pieprzu czarnego jest pieprz ziołowy, który tak naprawdę w swoim składzie nie zawiera… pieprzu. To mieszkanka przypraw – w tym właśnie gorczycy białej, która zaostrza smak potraw, a jednocześnie wspomaga działanie układu pokarmowego i pomaga w trawieniu ciężkich dań. Zazwyczaj w jej skład wchodzą kolendra, majeranek, chrzan i ostra papryka. Jeśli chcemy uniknąć dodatku chili, możemy sami przygotować tę przyprawę.
Źródła:
- A hot topic: Are spicy foods healthy or dangerous? The University of Chicago Medicine
- Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie, Mateusz Emanuel Senderski, Podkowa Leśna 2015