Domowe sposoby na odkwaszanie organizmu. Te produkty to najlepszy alkaliczny detoks! To warto jeść na diecie zasadowej, by odzyskać energię

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Nadmierne zakwaszenie organizmu to powszechny problem, który objawia się spadkiem odporności, zmęczeniem i rozmaitymi zaburzeniami. By mu przeciwdziałać, warto zadbać o bardziej zasadotwórczą dietę. Sprawdź 10 najlepszych produktów o działaniu alkalicznym, a więc odkwaszających organizm, które są pyszne i zdrowe! Przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Nadmierne zakwaszenie organizmu to powszechny problem, który objawia się spadkiem odporności, zmęczeniem i rozmaitymi zaburzeniami. By mu przeciwdziałać, warto zadbać o bardziej zasadotwórczą dietę. Sprawdź 10 najlepszych produktów o działaniu alkalicznym, a więc odkwaszających organizm, które są pyszne i zdrowe! Przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. nd3000/123RF
Gdy dokuczają nam niedobory energii, problemy z trawieniem, zaburzenia koncentracji, pogorszenie wyglądu skóry, obrzęki czy obniżona odporność, rozwiązaniem może być kuracja alkalizująca. Jeśli objawy te występują razem, zwykle są wynikiem nadmiernego zakwaszenia organizmu, o które obecnie wcale nie trudno. Jego skutkom można jednak przeciwdziałać! Sprawdź najbardziej zasadotwórcze produkty, polecane nie tylko w menu alkalicznym czy kuracji detoks, ale także w zdrowej diecie.

Spis treści

Dieta alkaliczna na odkwaszenie organizmu

Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie to utrzymanie odpowiedniego pH płynów ustrojowych, które zapewnia optymalny przebieg zachodzących w nich przemian biochemicznych. Tym samym jest kluczowa dla dobrego samopoczucia i zdrowia. Jej zaburzenia w postaci nadmiernego nagromadzenia kwasów w organizmie to stan, który z czasem uruchamia rozwój chorób cywilizacyjnych. Sprzyja mu nie tylko dieta złożona z przemysłowych produktów, ale też stres i niezdrowe nawyki, a nawet intensywna aktywność fizyczna i odchudzanie.

Gdy organizm nie radzi sobie ze zobojętnianiem zbyt dużej ilości kwasów, pojawia się spadek energii i codzienne dolegliwości o przyczynie trudnej do zdiagnozowania. Cierpi na tym nie tylko samopoczucie, ale też ogólny wygląd! Tym niekorzystnym zmianom można jednak przeciwdziałać dzięki odpowiedniej diecie.

Sprawdź, jakie produkty w największym stopniu pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Są też polecane w ramach wiosennej kuracji detoks.

Na czym polega utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w ustroju?

Zachowanie balansu między kwasami i zasadami w ustroju polega na tym, że w roztworach wodnych utrzymywane są takie proporcje jonów dodatnich i ujemnych, by pH płynu mieściło się w odpowiednim zakresie. Na przykład przypadku krwi prawidłowe pH jest lekko zasadowe i wynosi 7,38-7,44.

Dla przypomnienia: pH, inaczej potencjał wodoru, to wskaźnik odczynu roztworu wodnego, przy czym pH 7 oznacza odczyn neutralny, pH 14 to odczyn maksymalnie zasadowy, a pH 1 – maksymalne kwaśny.

W utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej udział bierze dwutlenek węgla (CO2), który stale powstaje w organizmie i w sposób ciągły jest z niego wydalany, jak również jony wodoru (H+, czyli właśnie te, o których ilości mówi wartość pH).

Regulacji pH służą temu tzw. układy buforowe, dostosowywanie ilości wydalanego przez płuca CO2 oraz jego produkcji (regulacja oddechowa), a także przemiany i wydalanie nielotnych jonów wodorowych z moczem (regulacja metaboliczna). Należą do nich kwas mlekowy, wolne kwasy tłuszczowe, ketokwasy, kwas solny (jony H+), siarkowy i fosforowy.

Zobacz: Czym jest kwasica ketonowa? Ten stan zagraża zdrowiu i życiu cukrzyka.

W celu oceny równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie stosuje się jednocześnie badania takie jak:

  • pH krwi,
  • stężenia jonów HCO3- we krwi,
  • pCO2, czyli ciśnienie parcjalne dwutlenku węgla (ilość CO2 rozpuszczonego we krwi),
  • pO2 czyli ciśnienie parcjalne tlenu – u osób z zaburzeniami oddechowymi.

Jakie są produkty zasadotwórcze i kwasotwórcze?

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie sprzyjają złemu samopoczuciu, powstawaniu uciążliwych dolegliwości oraz rozwojowi osteopenii i chorób na tle zapalnym, m.in. metabolicznych czy nowotworowych.

Zobacz: Co jest dobre na mocne kości? Zobacz, co jeść i jak ćwiczyć, by zmniejszyć zagrożenie osteoporozą

Do nieprawidłowości może dojść nie tylko w chorobach oddechowych przebiegających z zaburzeniem funkcji płuc oraz nerek. Oprócz pierwotnych przyczyn problemów są też przyczyny wtórne, do których obok nieprawidłowego metabolizmu (np. glukozy u chorych na cukrzycę) może dojść w przypadku niekontrolowanego dostarczania do organizmu kwasów.

Źródłem kwasów powstających w organizmie jest żywność białkowa, która jest bogata w kwasotwórcze pierwiastki takie jak siarka, azot i fosfor, a ponadto wysokoprzetworzone produkty przemysłowe.

Najwięcej pierwiastków zasadotwórczych (alkalizujących), do których należą min. wapń, magnez i potas, dostarcza natomiast nieprzetworzona żywność roślinna, zwłaszcza warzywa i owoce, a także otrzymywane z nich naturalne soki. Działanie tych drugich często wynika też z wysokiej zawartości organicznych kwasów, które w przemianach metabolicznych rozkładane są do dwutlenku węgla tworzącego w wodzie zasadowe wodorowęglany.

Sprawdź TOP 10 produktów o najbardziej alkalizującym działaniu na organizm, które pomagają szybko poradzić sobie ze skutkami kwasotwórczej diety!

Uzupełnij domową apteczkę

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Testy krwi prognozują ryzyko zawału serca

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia