Spis treści
Przepis na kardamonówkę, czyli nalewkę z kardamonu oraz jej dawkowanie
Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) pochodzi z Indii, gdzie jest znaną i cenioną przyprawą, a w Polsce można go zakupić w postaci zmielonych ziaren, ziaren łuskanych lub całych owoców skrywających w jasnozielonych torebkach drobne, brązowe nasiona.
Zmielone ziarna szybko tracą swoje właściwości lecznicze, dlatego lepiej jest kupować całe owoce i wydobywać z nich ziarna lub całe ziarna już wyłuskane, a mielić je dopiero przed użyciem. W taki właśnie sposób należy przygotować nalewkę z kardamonu. Wtedy będziemy mieć pewność, że alkohol wydobędzie wszystkie wartościowe składniki z ziaren kardamonu, dzięki którym nalewka będzie działać leczniczo.
Do przygotowania kardamonówki będziemy potrzebować następujących składników:
- 15 g ziaren kardamonu,
- 3 cytryny,
- 3 l spirytusu nalewkowego o 60 proc. zaw. alk.,
- 3 łyżki miodu (opcjonalnie).
Jak przygotować nalewkę z kardamonu?
- Ziarna kardamonu rozgnieść w moździerzu, nie musi być na pył.
- Rozdrobniony kardamon przełożyć do szklanego słoja i zalać alkoholem oraz sokiem z cytryn.
- Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie.
- Po tym czasie nalewkę przecedzić przez drobne sito lub gazę. Opcjonalnie dodać miód i wymieszać aż do rozpuszczenia się go w płynie.
- Następnie rozlać do butelek i odstawić jeszcze na 3 miesiące.
- Pić 3 razy dziennie po 5 ml. Stosować na wzmocnienie odporności i pracy serca, a także w czasie infekcji i objawów takich, jak kaszel i katar.
Dr Henryk Różański zaleca stosowanie nalewki (w wersji bez dodatku miodu) nie tylko wewnętrznie do picia, ale również zewnętrznie, do przemywania opryszczki, pleśniawek, a także wcierania we włosy i skórę głowy przy łupieżu i łysieniu.
Właściwości zdrowotne nalewki z kardamonu
Kardamon i jego właściwości lecznicze znane są już od tysięcy lat, ponieważ już 3 tys. lat temu opisywała je starożytna literatura medycyny ajurwedyjskiej (tradycyjna medycyna indyjska). Najcenniejszym składnikiem kardamonu, któremu zawdzięcza on swoje właściwości, jest olejek eteryczny kardamonowy. Olejek ten zawiera w swoim składzie cineol, limonen, terpineol, sabinen i borneol oraz gingerol, który jest silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki. Olejek nadaje kardamonowi również silny zapach oraz intensywny smak. Dzięki temu wystarczy niewielka ilość przyprawy, aby urozmaicić smak potrawy czy napoju. Kardamon jest również jedną z najdroższych przypraw świata, obok wanilii i szafranu.
Kardamon posiada niezwykłe właściwości zdrowotne m.in.:
- wzmacnia odporność,
- działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie,
- usprawnia trawienie,
- przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- usprawnia krążenie i obniża ciśnienie krwi,
- wspomaga pracę serca i zmniejsza ryzyko zawału,
- dodaje energii i zmniejsza uczucie senności,
- poprawia nastrój, działa antydepresyjnie,
- korzystnie wpływa na prace układu nerwowego,
- wzmaga popęd seksualny, wspomaga potencję,
- wspiera płodność, korzystnie wpływa na spermatogenezę oraz regulację cyklu menstruacyjnego.
Należy pamiętać, że olejek eteryczny po rozdrobnieniu ziaren szybko się utlenia i traci swoje właściwości prozdrowotne, dlatego najlepiej mielić ziarna kardamonu bezpośrednio przed dodaniem go do potrawy czy nalewki.
Przeciwwskazania do stosowania nalewki z kardamonu
Kardamon jest przeciwwskazany u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak wrzody czy nieżyt żołądka. Osoby z nadciśnieniem powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem kardamonu i produktów zawierających tę przyprawę. Nalewki z kardamonu nie mogą natomiast stosować:
- dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- pacjenci onkologiczni, którzy stosują chemioterapię lub radioterapię,
- pacjenci przyjmujący leki, które mogą wchodzić w reakcję z alkoholem,
- alergicy uczuleni na kardamon lub inne przyprawy korzenne,
- osoby z alergią na alkohol lub jego nietolerancją.