https://stronazdrowia.pl
reklama

Dla zdrowych jelit zajadam się pełną błonnika sałatką. Dodaję pieczone warzywa i mam energię jak po espresso

Anna Daniluk
W tej sałatce połącz pieczone buraki, pieczoną dynię z ciecierzycą, rukolą i szpinakiem.
W tej sałatce połącz pieczone buraki, pieczoną dynię z ciecierzycą, rukolą i szpinakiem. fot. CarlaMc/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli szukasz pomysłu na zdrową kolację, która nasyci cię bez uczucia ciężkości, ta pełna błonnika sałatka sprawdzi się idealnie. To proste danie przygotujesz w mniej niż 20 minut, a dzięki dużej ilości warzyw, roślin strączkowych i pełnoziarnistych dodatków wspomożesz trawienie i zadbasz o energię na resztę dnia.

Spis treści

Pełna błonnika sałatka z komosą ryżową, szpinakiem i ciecierzycą — przepis na kolację

Liczba porcji:  4 porcje.

Czas przygotowania: około 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur lub komosy ryżowej,

  • 1 puszka ciecierzycy (odsączonej i opłukanej),

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,

  • 1/2 dyni hokkaido upieczonej i pokrojonej w kostkę,

  • 2 gotowane buraki,

  • 2 marchewki,

  • 1 korzeń pietruszki,  

  • 1/4 bulwy selera,

  • 1 drobno posiekana czerwona cebula,

  • 1 garść świeżego szpinaku lub rukoli,

  • 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni,

  • 1 łyżka posiekanych orzechów np.: migdałów lub orzechów włoskich,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sok z połowy cytryny,

  • sól i pieprz do smaku,

  • ½ łyżeczki oregano,

  • 1 łyżeczka musztardy dijon.

Jak zrobić sałatkę z komosą ryżową, szpinakiem i ciecierzycą?

Sposób  przygotowania:

  1. Najpierw umyj, obierz, pokrój i upiecz warzywa w 200°C przez 20 minut.

  2. Następnie w dużej misce wymieszaj kaszę, ciecierzycę i warzywa.

  3. W osobnym naczyniu połącz oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz przyprawy.

  4. Polej sosem sałatkę z komosą ryżową, szpinakiem i ciecierzycą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  5. Na koniec posyp uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

  6. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce do 24 godzin. Smakuje najlepiej, gdy składniki są dobrze schłodzone.

Ta pełna błonnika sałatka na kolację dostarcza nie tylko witamin i minerałów, ale także dba o twoje jelita i uczucie sytości. Ciecierzyca i kasza to źródła białka, a pestki i oliwa dodają zdrowych tłuszczów. Zachęcam cię do zrobienia jej na lunch, obiad lub kolację i nieodkładania zdrowych zmian w diecie na później. Przygotuj tę sałatkę, gdy chcesz zjeść szybki i lekki posiłek, a przy tym nieustępujący smakiem. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia