Spis treści
Pełna błonnika sałatka z komosą ryżową, szpinakiem i ciecierzycą — przepis na kolację
Liczba porcji: 4 porcje.
Czas przygotowania: około 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur lub komosy ryżowej,
1 puszka ciecierzycy (odsączonej i opłukanej),
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
1/2 dyni hokkaido upieczonej i pokrojonej w kostkę,
2 gotowane buraki,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
1/4 bulwy selera,
1 drobno posiekana czerwona cebula,
1 garść świeżego szpinaku lub rukoli,
2 łyżki pestek słonecznika lub dyni,
1 łyżka posiekanych orzechów np.: migdałów lub orzechów włoskich,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sok z połowy cytryny,
sól i pieprz do smaku,
½ łyżeczki oregano,
1 łyżeczka musztardy dijon.
Jak zrobić sałatkę z komosą ryżową, szpinakiem i ciecierzycą?
Sposób przygotowania:
Najpierw umyj, obierz, pokrój i upiecz warzywa w 200°C przez 20 minut.
Następnie w dużej misce wymieszaj kaszę, ciecierzycę i warzywa.
W osobnym naczyniu połącz oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz przyprawy.
Polej sosem sałatkę z komosą ryżową, szpinakiem i ciecierzycą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Na koniec posyp uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce do 24 godzin. Smakuje najlepiej, gdy składniki są dobrze schłodzone.
Ta pełna błonnika sałatka na kolację dostarcza nie tylko witamin i minerałów, ale także dba o twoje jelita i uczucie sytości. Ciecierzyca i kasza to źródła białka, a pestki i oliwa dodają zdrowych tłuszczów. Zachęcam cię do zrobienia jej na lunch, obiad lub kolację i nieodkładania zdrowych zmian w diecie na później. Przygotuj tę sałatkę, gdy chcesz zjeść szybki i lekki posiłek, a przy tym nieustępujący smakiem. Smacznego!










