Masło shea (Butyrospermum parkii butter) – właściwości i zastosowanie na włosy i twarz. Czy masło karite nierafinowane zapycha pory skóry?

Anna Rokicka-Żuk, Agata Orzełowska
Masło shea, inaczej karite, to tłuszcz pozyskiwany z afrykańskich orzechów, a właściwie nasion owocującego drzewa.
Masło shea, inaczej karite, to tłuszcz pozyskiwany z afrykańskich orzechów, a właściwie nasion owocującego drzewa. serezni/123RF
Udostępnij:
Masło shea, inaczej karite, to tłuszcz pozyskiwany z orzechów masłosza (Butyrospermum parkii). Znane jest z odżywczych właściwości i korzystnego działania na organizm. Znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce, jest też stosowane w przemyśle spożywczym. Ma dobroczynny wpływ na urodę, przy czym najbardziej polecanym rodzajem jest nieorganiczne masło nierafinowane. Podpowiadamy, co zawiera masło shea, jak działa na skórę i włosy, i jak wykorzystać jego zalety.

Masło shea – co to jest i czym się wyróżnia?

Masło shea, znane też jako masło karite, to tłuszcz roślinny, który wyciska się z nasion masłosza Parka (Butyrospermum parkii). Roślina ta nosi obecnie inną nazwę – jest to Vitellaria paradoxa.

Drzewo należy do rodziny sączyńcowatych i jest jedynym przedstawicielem swojego rodzaju. Rośnie w Afryce, a z jego produkcji słynie zwłaszcza Burkina Faso.

Olej z nasion masłosza ma w temperaturze pokojowej postać twardej pasty o beżowo-białej barwie, a po rozgrzaniu przybiera postać gęstego, tłustego oleju.

Zaletą masła shea jest temperatura topnienia zbliżona do ciepłoty ciała, dzięki czemu kosmetyki nawet z dużą zawartością tego tłuszczu dobrze rozsmarowują się na skórze. Natomiast suszone owoce takie jak rodzynki, które pokrywa się olejem shea, by się nie sklejały, nie pozostawiają w ustach tłustego osadu.

W rejonie swojego pochodzenia orzechy i tłuszcz shea to cenne produkty odżywcze, które zapewniają nie tylko energię, ale też cenne antyoksydanty, m.in. katechiny. Pod względem ich zawartości masło przypomina oliwę z oliwek, natomiast ich skład jest podobny, jak w zielonej herbacie.

Dowiedz się również na temat:

Masło shea nierafinowane i rafinowane oraz olej shea – czym się różnią?

Masło shea jest dostępne w postaci naturalnej, jako tłuszcz nierafinowany (niepoddany oczyszczeniu) i często organiczny. Ten rodzaj zawiera najwięcej składników odżywczych, dlatego jest najbardziej polecane do celów spożywczych i kosmetycznych.

Świeże, nieprzetworzone masło shea ma biało-beżowy kolor i konsystencję twardej pasty, a przy tym jest prawie pozbawione zapachu i smaku.

Masło shea rafinowane jest pozbawione wiekszości związków, które pochodzą z surowca, dzięki czemu staje się białe i bezwonne. Produkt ten jest jednak przetworzony, a gdy w jego skład wchodzi tłuszcz ekstrahowany z orzechów za pomocą heksanu, może zawierać pozostałości szkodliwych związków. Taka postać lepiej sprawdzi się jako dodatek, a nie główny składnik naturalnych kosmetyków.

Jest jeszcze olej shea – najlżejsza frakcja tłuszczów pochodzących z masłosza, która ma konsystencję płynną.

Warto dodać, że samo masło shea może mieć mniej lub bardziej twardą konsystencję w temperaturze otoczenia, co ma związek z zawartością jednego z kwasów tłuszczowych – kwasu stearynowego. Jest go zwykle więcej w maśle shea z Burkiny Faso, natomiast tłuszcz z Ugandy jest zwykle bardziej płynny.

Przeczytaj także:

Masło shea – skład i właściwości Butyrospermum parkii butter

Masło shea składa się głównie z dwóch kwasów tłuszczowych: stearynowego (nasycony, stały) i oleinowego (jednonienasycony, płynny), które stanowią niemal 88 proc. jego lipidów. To właśnie od ich ilości, które są bardzo zmienne, zależy konsystencja masła.

Tłuszcz stanowi ok. 45 proc., a nawet do 60 proc. suchej masy orzechów, które zawierają też ok. 30 proc. węglowodanów, do 6 proc. białka i średnio 10 proc. błonnika. Jest też bogatym źródłem magnezu i wapnia, a ponadto dostarcza pewne ilości żelaza, cynku, miedzi i manganu.

Skład tłuszczów w maśle shea to średnio:

  • kwas palmitynowy – 4 proc.
  • kwas stearynowy – 41,5 proc.
  • kwas oleinowy – 46,4 proc.
  • kwas linolowy – 6,6 proc.
  • kwas arachidonowy – 1,3 proc.

Surowe masło karite zawiera do 5 proc. wody oraz 75 proc. tłuszczu oraz 22 g węglowodanów w suchej masie. Jest ono źródłem witamin A i E oraz fitosteroli, które wspomagają stan skóry i gospodarkę tłuszczową w organizmie.

Tłuszcz shea jest tradycyjnie stosowany w Afryce subsaharyjskiej do celów kulinarnych, m.in. smażenia. Powstaje z niego także czarne afrykańskie mydło. Jako produkt importowany, tłuszcz shea jest stosowany w Europie głównie w celach kosmetycznych.

Masło karite jest częstym składnikiem preparatów pielęgnacyjnych, zwłaszcza tych naturalnych. W produktach o cięższej konsystencji powinien występować na pierwszym miejscu listy składników. Masło można też nabyć jako oddzielny, czysty składnik – i stosować w takiej postaci lub do przygotowania domowych preparatów pielęgnacyjnych.

Podrażniona i zaczerwieniona skóra to częsty skutek działania niekorzystnych czynników atmosferycznych, mechanicznych i chemicznych w postaci związków obecnych w zanieczyszczeniach powietrza, kosmetykach, a nawet diecie.Objawy stanu zapalnego skóry warto łagodzić za pomocą naturalnych składników, które oprócz działania kojącego mają też właściwości regenerujące i chroniące skórę.Sprawdź w naszej galerii 10 najlepszych składników roślinnych łagodzących stan zapalny skóry!

Co na stan zapalny skóry? Naturalne składniki kosmetyczne ła...

Masło shea na włosy i skórę – zastosowanie w kosmetyce. Czy karite zapycha pory?

Masło shea do włosów, m.in. jako składnik masek, polecane jest przede wszystkim dla osób mających problemy z ich przesuszaniem się. Nadaje się do włosów o dowolnej porowatości.

Masło karite wspomaga też regenerację suchej skóry głowy. Nierafinowany produkt w czystej postaci można nakładać jako serum na suche końcówki.

Kosmetyki do włosów z masłem karite przeznaczone są do pielęgnacji kosmyków zniszczonych i przesuszonych po zabiegach takich jak farbowanie, prostowanie lub trwała ondulacja. Pomagają włosom odzyskać blask, wygładzają je i odżywiają.

Masło shea ma szerokie zastosowanie w kosmetykach pielęgnujących skórę: jako składnik kojący podrażnienia i przesuszenia, zmiękczający i uelastyczniający skórę czy jako naturalny filtr SPF – uzupełniający ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Masło shea często wchodzi w skład intensywnie natłuszczających kremów do twarzy oraz balsamów polecanych zwłaszcza do skóry suchej i wrażliwej. Uważa się, że nie zapycha porów skóry – jego komedogenność ocenia się na 0-2, podczas gdy zero to brak komedogenności, a pięć oznacza wysokie ryzyko powstawania zaskórników i wykwitów skórnych.

Masło shea jest także dodawane do kosmetyków przeznaczonych do oczyszczania wrażliwej i przesuszonej cery, jak i ciała. Kosmetyki tego typu nadają się do pielęgnacji skóry zarówno osób dorosłych, jak i dzieci oraz niemowląt.

Masło shea wspiera płaszcz hydrolipidowy naskórka i doskonale chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi (mrozem, chłodem, słońcem i wiatrem). Ze względu na te właściwości ochronne stanowi częsty składnik kosmetyków zimowych, choć może być też nakładane w czystej postaci na skórę.

Czyste nierafinowane masło shea sprawdzi się w roli balsamu do ust, szczególnie gdy są one suche i spierzchnięte. Warto też poszukać w sklepie gotowych pomadek ochronnych do ust z masłem shea – doskonale sprawdzą się na zimę i upalne, słoneczne dni.

Masło shea w czystej postaci można też stosować jako maść regenerującą skórę i przyspieszającą gojenie się drobnych skaleczeń, pęknięć otarć. Przyczynia się do tego zawartość witaminy E oraz prowitaminy A (beta-karotenu). To składniki niezbędne dla zachowania prawidłowego stanu skóry – chronią przed wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia i wspomagają procesy odbudowy włókien kolagenowych skóry.

Sucha skóra to częsty skutek braku pielęgnacji lub stosowania niewłaściwych kosmetyków lub zabiegów. Gdy naskórek zaczyna się łuszczyć i pojawiają się podrażnienia, warto szybko działać. Sprawdź 10 sposobów na poprawę kondycji przesuszonej skóry! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Sucha skóra – 10 kosmetycznych rozwiązań z użyciem naturalny...

ZOBACZ: Cudowne właściwości witaminy E

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie