Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jaki olej jest najlepszy na patelnię? Odpowiedni wybór tłuszczu na patelnię sprawi, że jedzenie będzie zdrowsze. Wśród olejów kulinarnych do smażenia nadaje się tylko kilka rodzajów – warto więc wiedzieć, o których mowa. Sprawdzą się także w daniach grillowanych i pieczonych. Przy okazji podpowiadamy też, jakie oleje najlepiej jeść tylko na zimno.

Spis treści

Na czym smażyć rybę, mięso i warzywa? Najlepsze oleje do smażenia, grillowania i pieczenia

Smażenie nie musi być takie niezdrowe. Warunkiem jest jednak przeprowadzenie go w odpowiedni sposób. Ponieważ ta metoda obróbki wiąże się z działaniem wysokiej temperatury, trwa krócej niż zastosowanie innych metod kulinarnych – dzięki temu na patelni może dojść nawet do mniejszych strat witamin niż np. podczas gotowania w dużej ilości wody.

Które oleje najlepiej nadają się do przygotowania dań z patelni, głębokiego tłuszczu czy grilla? To warto wiedzieć, bo właściwy wybór to zdrowsze jedzenie!
Które oleje najlepiej nadają się do przygotowania dań z patelni, głębokiego tłuszczu czy grilla? To warto wiedzieć, bo właściwy wybór to zdrowsze jedzenie!

Sprawdź, na czym smażyć.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Daria Obymaha/pexels.com

Podczas smażenia na powierzchni produktów tworzy się chrupiąca skórka, przez co temperatura wewnątrz kawałków jedzenia jest niższa niż na powierzchni. Zastosowanie odpowiednio wysokiej temperatury, czyli dobre rozgrzanie oleju, pozwala zminimalizować ilość tłuszczu wchłanianą przez produkty, która wynosi zwykle kilka procent ich masy.

Dowiedz się także na temat:

Jaka temperatura i tłuszcz do smażenia są najlepsze?

Temperatura smażenia nie powinna być też zbyt wysoka: każdy rodzaj oleju charakteryzuje się inną temperaturą maksymalną, powyżej której zaczyna się rozkładać do szkodliwych związków – to tzw. punkt dymienia. Dlatego niektórych tłuszczów nie można używać do smażenia, natomiast inne znakomicie się do tego nadają. Są nawet takie, które wzbogacają danie w cenne prozdrowotne składniki!

Najlepsze oleje do smażenia. Dzięki nim potrawy będą zdrowsze

Sprawdź, które z dostępnych w sklepach olejów najlepiej nadają się do smażenia na patelni i w głębokim tłuszczu, a także do pieczenia w wysokiej temperaturze – w tym na grillu!

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia