Olejek arganowy – skąd pochodzi, jakie ma właściwości i zastosowanie? Sprawdź, jak używać olejku arganowego na włosy i na twarz!

Agata Orzełowska
Olejek arganowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można go wykorzystywać jako składnik maseczek odżywczych na twarz i włosy.
Olejek arganowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można go wykorzystywać jako składnik maseczek odżywczych na twarz i włosy. 123rf.com
Olejek arganowy jest bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu, szczególnie w Maroko, z którego pochodzi. Stosowany jest tam głównie do celów kosmetycznych. Jego dobroczynne właściwości i cenne składniki doskonale odżywiają skórę i włosy, dostarczają też niezbędnych elementów do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przeczytaj, jak pozyskuje się olejek arganowy, jakie ma właściwości i zastosowanie.

Czym jest i jak pozyskuje się olejek arganowy?

Olejek arganowy z Maroka to substancja zapachowa (olejek eteryczny), która zawarta jest w komórkach tkanki wydzielniczej nasion (orzechów) drzewa arganowego (Argania spinosa). Pod nazwą „olejek arganowy” sprzedawana jest najczęściej mieszanka oleju roślinnego i niewielkiej ilości cennego i drogiego olejku eterycznego tłoczonego z nieprażonych nasion drzewa arganowego.

Olejek arganowy nazywany jest „płynnym złotem Maroka” i jest jednym z najdroższych na świecie. Drzewa arganowe rosną wyłącznie w Maroku i zaczynają owocować dopiero po upływie kilkudziesięciu lat od posadzenia. Aby otrzymać litr oleju, potrzebne jest około 30 kilogramów orzechów arganowych, czyli zbiór pochodzący z 6-7 drzew.

Olejek arganowy nie jest tym samym, co olej arganowy. Olej arganowy to ciekły tłuszcz tłoczony z prażonych nasion drzewa arganowego, przybierający w temperaturze pokojowej płynną konsystencję.

Czytaj także

Właściwości i działanie lecznicze olejku arganowego

Olejek arganowy tłoczony jest na zimno ze świeżych nasion drzewa arganowego, zawiera bardzo dużą ilość niezwykle cennych dla zdrowia i urody nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasów omega-6 i omega-9. Zawiera też sporo witaminy E, związków fenolowych, w tym kwasu ferulowego oraz karotenoidów. Substancje te są silnymi przeciwutleniaczami, mają też kojące, nawilżające i odżywcze działanie, szczególnie na skórę, paznokcie i włosy.

Olejek arganowy zawiera też skwalen, który w połączeniu z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi działa regenerująco na płaszcz hydrolipidowy naskórka i odżywia komórki skóry. Dzięki temu skóra po zastosowaniu olejku arganowego staje się nawilżona, elastyczna i jędrna.

Olejek arganowy ma także właściwości przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia i stany zapalne oraz działa gojąco. Bardzo szybko się wchłania i nie powoduje, że skóra jest tłusta i świecąca.

Wspomaga gojenie ran, ma działanie ochronne i opóźniające procesy starzenia, reguluje pracę gruczołów łojowych i wydzielanie sebum. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i łagodzące stosowany jest pomocniczo w leczeniu chorób skóry takich jak łuszczyca, egzema i zmiany trądzikowe.

Olej arganowy można dodawać do potraw. Podobnie jak olejek arganowy, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, które zmniejszają ilość „złego” cholesterolu LDL we krwi i podnoszą poziom cholesterolu „dobrego” HDL, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, nadciśnienia, choroby wieńcowej, zakrzepicy, choroby wrzodowej i kamicy żółciowej.

Kwasy omega-6 zawarte w oleju arganowym wspomagają też pracę centralnego układu nerwowego i korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, dzięki czemu spożywanie oleju arganowego chroni przed chorobą Alzheimera, chorobą Parkinsona, reumatycznym schorzeniem stawów i cukrzycą.

Czytaj także

Olejek arganowy – zastosowanie w kosmetyce (na włosy i na twarz)

Stosowanie olejku arganowego do zabiegów pielęgnacyjnych daje spektakularne efekty. Kosmetyczny olejek arganowy do włosów można stosować przy każdym myciu. Olejek arganowy na włosy jest też doskonały do ich olejowania. Przed tym zabiegiem należy jednak wykonać próbę, gdyż nie każdy rodzaj kosmyków dobrze zareaguje na ciężki, orientalny olejek – olej arganowy nie jest raczej wskazany do tych cienkich i ze skłonnością do przetłuszczania się.

Olej arganowy można wetrzeć we włosy przed ich umyciem (około godziny wcześniej), można też zostawić maskę z oleju arganowego na całą noc. Następnie należy umyć włosy delikatnym szamponem. Tak zastosowany olejek arganowy wspomaga ich porost, zapobiega wypadaniu i ułatwia rozczesywanie.

Olej arganowy można też wetrzeć w skórę głowy i końcówki włosów, zarówno po ich umyciu, jak i przed.

Olejek arganowy na twarz można stosować w czystej postaci, wmasowując w skórę kilka kropli olejku. Może też dodać go do maseczki na twarz. W tym celu 2 łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką olejku arganowego. Maseczkę nakładamy na twarz na około pół godziny, następnie zmywamy ją letnią wodą. Skóra stanie się wygładzona, wyraźnie poprawi się też jej koloryt.

Olejek arganowy świetnie zadziała też na brwi i rzęsy – wzmocni je i sprawi, że będą miały zdrowy, lśniący wygląd.

Olejek arganowy na trądzik to kolejne zastosowanie tej cennej substancji. Z uwagi na działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, olejek arganowy złagodzi zmiany trądzikowe i zmniejszy prawdopodobieństwo powstawania kolejnych.

Olejek arganowy działa też doskonale na rozstępy – wystarczy codziennie wcierać go w skórę ud, brzucha i pośladków.

Olejek arganowy pod oczy zmniejszy zmarszczki (tak zwane kurze łapki) i zapobiegnie powstawaniu nowych.

Olejek arganowy na paznokcie wzmocni je i sprawi, że będą gładsze i będą miały zdrowy wygląd.

Panowie mogą stosować olejek arganowy do brody – będzie gładsza i bardziej błyszcząca.

Wskazania i przeciwwskazania do stosowania olejku arganowego

Olejek arganowy i olej arganowy są bardzo zdrowe i mogą być stosowany także w ciąży. Jeśli olej arganowy stosuje się wewnętrznie (do jedzenia i picia), należy jednak pamiętać, by nie przesadzać z jego ilością, zwłaszcza że jest on bardzo kaloryczny – w 100 g oleju arganowego jest aż 800 kcal.

Do spożycia oleju arganowego ostrożnie powinny też podchodzić osoby z niewydolnością serca: olej arganowy zwiększa wrażliwość serca na niedotlenienie i może powodować uszkodzenie funkcji serca.

Czy olejek waniliowy odstrasza meszki i komary?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3