Jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek? Wykorzystaj wskazówki, które pomogą odróżnić słodkie i soczyste owoce od kwaśnych

Agata Siemiaszko
Mandarynki to znakomity dodatek do ciast i deserów. Warto wiedzieć, jak wybrać w sklepie te najsłodsze.
Mandarynki to znakomity dodatek do ciast i deserów. Warto wiedzieć, jak wybrać w sklepie te najsłodsze. Kelly Bryto/Unsplash.com
Mandarynki to owoce o dużej zawartości witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Owoce te mają ponadto niski indeks glikemiczny i mogą wspierać odchudzanie. Jednak warto wiedzieć, że ich smak zależy od odmiany, kraju pochodzenia oraz zawartości soku owocowego. Podpowiadamy, czym kierować się podczas zakupu mandarynek.

Spis treści

Po czym poznać, że mandarynki są słodkie?

Należy pamiętać, aby przed spożyciem mandarynek dokładnie umyć skórkę, ponieważ na jej powierzchni znajdują się znaczne ilości substancji konserwujących, użytych w celu zapobiegania powstawania pleśni podczas transportu. W galerii podpowiadamy, po jak odróżnić słodkie mandarynki od tych kwaśnych.

Zajrzyj do galerii i sprawdź, jak wybrać słodkie mandarynki

Właściwości zdrowotne mandarynek

Mandarynki (Citrus reticulata), podobnie jak większość owoców cytrusowych najchętniej spożywane są w okresie jesienno-zimowym.

Najsmaczniejszą częścią jadalną mandarynki jest miąższ, jednak zastosowanie znajdują również liście i skórki. W liściach są znaczne ilości limonenu – substancji eterycznej wykorzystywanej do produkcji olejków eterycznych.

Sprawdź również: Kto nie powinien jeść mandarynek? Przy tych schorzeniach należy ich unikać

Jedna mandarynka bez skórki waży ok. 60 g i zawiera ok. 45 kcal. Dodatkowo ten owoc jest źródłem 0,81 g białka oraz 13,34 g węglowodanów. Mimo sporej zawartości cukru (10,58 g na 100 g) ich indeks glikemiczny jest niski, dzięki czemu osoby z cukrzycą mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego owocu.

W mandarynkach zawarte są spore ilości witaminy C (26,7 mg na 100 g), która jest silnym antyoksydantem i chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Dzięki witaminie C spożywanie mandarynek dodatkowo korzystnie wpływa na stan skóry, wyrównuje jej koloryt oraz zmniejsza widoczność przebarwień.

Natomiast kwas foliowy (16 ug na 100 g owocu) normalizuje stężenie homocysteiny, czyli aminokwasu odpowiadającego za powstawanie stanu zapalnego w tkance mózgu. Spożywanie mandarynek zmniejsza jego stężenie, a tym samym obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Brednie. NIE WIESZ W TO!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia