Spis treści
Po czym poznać, że mandarynki są słodkie?
Należy pamiętać, aby przed spożyciem mandarynek dokładnie umyć skórkę, ponieważ na jej powierzchni znajdują się znaczne ilości substancji konserwujących, użytych w celu zapobiegania powstawania pleśni podczas transportu. W galerii podpowiadamy, po jak odróżnić słodkie mandarynki od tych kwaśnych.
Zajrzyj do galerii i sprawdź, jak wybrać słodkie mandarynki
Właściwości zdrowotne mandarynek
Mandarynki (Citrus reticulata), podobnie jak większość owoców cytrusowych najchętniej spożywane są w okresie jesienno-zimowym.
Najsmaczniejszą częścią jadalną mandarynki jest miąższ, jednak zastosowanie znajdują również liście i skórki. W liściach są znaczne ilości limonenu – substancji eterycznej wykorzystywanej do produkcji olejków eterycznych.
Sprawdź również: Kto nie powinien jeść mandarynek? Przy tych schorzeniach należy ich unikać
Jedna mandarynka bez skórki waży ok. 60 g i zawiera ok. 45 kcal. Dodatkowo ten owoc jest źródłem 0,81 g białka oraz 13,34 g węglowodanów. Mimo sporej zawartości cukru (10,58 g na 100 g) ich indeks glikemiczny jest niski, dzięki czemu osoby z cukrzycą mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego owocu.
W mandarynkach zawarte są spore ilości witaminy C (26,7 mg na 100 g), która jest silnym antyoksydantem i chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Dzięki witaminie C spożywanie mandarynek dodatkowo korzystnie wpływa na stan skóry, wyrównuje jej koloryt oraz zmniejsza widoczność przebarwień.
Natomiast kwas foliowy (16 ug na 100 g owocu) normalizuje stężenie homocysteiny, czyli aminokwasu odpowiadającego za powstawanie stanu zapalnego w tkance mózgu. Spożywanie mandarynek zmniejsza jego stężenie, a tym samym obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Dowiedz się więcej: Jak przygotować nalewkę mandarynkową? Sprawdź prosty przepis