Spis treści
Czy trzeba myć owoce cytrusowe przed jedzeniem?
Mandarynki, pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty czy pomelo – zimą owoce cytrusowe często goszczą na naszych stołach. O tej porze roku jest na nie sezon, więc tym częściej po nie sięgamy, bo nie mamy dostępu do naszych rodzimych świeżych owoców. Wiele osób zastanawia się, czy trzeba myć cytrusy przed jedzeniem skoro i tak zdejmujemy z nich skórkę i ją wyrzucamy? Odpowiedź jest prosta – trzeba.
Cytrusy mimo że posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości odżywczych, a nawet leczniczych, przyjeżdżają do nas z odległych miejsc. Te egzotyczne owoce często przemierzają setki kilometrów, zanim znajdą się w naszej kuchni. Z tego powodu są one zabezpieczane przed psuciem w trakcie transportu czy szkodnikami już w czasie wzrostu za pomocą pestycydów, konserwantów, substancji grzybobójczych i innych chemicznych środków ochrony roślin.
Oznacza to, że cytrusy, szczególnie na swojej skórce, mają spore ilości substancji chemicznych potencjalnie toksycznych dla człowieka. Badania udowodniły, że stosowane w produkcji cytrusów pestycydy takie jak imazalil, tiabendazol i malation przyczyniają się do rozwoju raka u ludzi. Stosowane są w owocach w dopuszczalnych ilościach, które jednak kumulują się w organizmie.
W czasie świąt Bożego Narodzenia często kupujemy i jemy owoce cytrusowe, a także korzystamy z ich skórek, zwłaszcza ze skórki cytryny czy pomarańczy, przy przygotowywaniu świątecznych dań. Szczególnie w tym drugim przypadku znacznie lepiej jest kupować owoce ekologiczne, do których produkcji nie używa się szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Możesz też kupić gotową skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Tej części cytrusów nigdy nie jedz! Zawiera rakotwórcze związki
Cytrusy to samo zdrowie? Niezupełnie, bo większość owoców handlowych zawiera toksyczne związki. Z tego powodu niektórych ich części nigdy nie należy jeść. Tymczasem świadomość na ten temat w społeczeń...
Jak myć owoce cytrusowe? Jak usunąć pestycydy z pomarańczy?
Niestety, badania udowodniły, że pozbycie się pestycydów z pomarańczy czy innych owoców cytrusowych różnymi polecanymi sposobami nic nie daje. Pestycydy nie rozpuszczają się w wodzie, a mycie owoców w ciepłej czy zimnej wodzie z mydłem lub płynem do mycia naczyń czy płukanie ich w wodzie z octem, a następnie z sodą pozwala na pozbycie się tylko znikomych ilości pestycydów. Należy też zaznaczyć, że substancje te częściowo przedostają się także do miąższu owoców. Nie da się więc całkowicie pozbyć pestycydów z owoców cytrusowych za pomocą umycia ich czy nawet sparzenia wrzątkiem.
Nie oznacza to jednak, że mamy ich nie myć. Na skórkach cytrusów znajdują się bowiem także inne substancje, które rozpuszczają się w wodzie, a także bakterie czy zabrudzenia. Owoce są także zwykle woskowane, aby ładniej wyglądały. Należy je wszystkie zmyć, aby podczas obierania owocu nie dostały się do jego miąższu. W tym celu dobrze jest umyć cytrusy w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń, a następnie dokładnie wypłukać czystą wodą. Można je także wypłukać najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, np. z dodatkiem octu, a następnie zasadowym, z dodatkiem sody i przetrzeć szczoteczką, aby pozbyć się wosku. Po obraniu skórki nie używaj tylko wyrzuć.
Lepszym wyborem będą więc owoce z upraw ekologicznych, w których użycie tiabendazolu i imazalilu jest niedopuszczalne. Jednak takie owoce też trzeba myć. Różnica jest taka, że skórkę z pomarańczy czy cytryny z uprawy ekologicznej bez obaw możesz wykorzystać do przygotowania świątecznego ciasta czy sosu.