Spis treści
Kto nie powinien jeść mandarynek? Przy tych schorzeniach należy ich unikać
Mandarynki to owoce sezonowe, które najlepiej smakują późną jesienią i zimą. Idealnie nadają się do sałatki owocowej, gofrów z bitą śmietaną, czy też zdrowotnej nalewki mandarynkowej. Natomiast ze skórek mandarynkowych można przygotować syrop na przeziębienie, a także wykorzystać w domu do codziennych obowiązków np. jako neutralizator przykrych zapachów.
Kto nie powinien jeść mandarynek? W galerii podpowiadamy, kto powinien ich unikać.
Niestety, mimo dobroczynnych właściwości tych cytrusów, nie wszyscy mogą bezpiecznie po nie sięgać. W niektórych przypadkach ich zjedzenie może wywołać reakcję alergiczną lub dolegliwości żołądkowe.
Czy mandarynki są zdrowe? Właściwości odżywcze tych owoców cytrusowych
Mandarynki to niskokaloryczne owoce, a porcja 100 g zawiera tylko 45 kcal. Dodatkowo blisko 85 proc. składu mandarynek stanowi woda, dlatego spożywanie tych owoców może korzystnie wpływać na nawodnienie organizmu i skóry. Mimo że mandarynki zawierają znaczne ilości cukru, to ich indeks glikemiczny jest niski i wynosi 30. To sprawia, że osoby chore na stan przedcukrzycowy, cukrzycę lub insulinooporność mogą bezpiecznie sięgać po umiarkowane ilości tych owoców.
Dowiedz się więcej: Słodycze w diecie cukrzyka. Po jakie desery można sięgać przy wysokim poziomie cukru?
Dodatkowo mandarynki stanowią znakomite źródło wielu cennych witamin i związków mineralnych, w tym witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, wapnia i potasu. Dodatkowo cennym związkiem jest rutyna, która wraz z kwasem askorbinowym uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza krwawienie dziąseł, a także redukuje powstawanie siniaków.
Kto nie powinien jeść mandarynek?