Te owoce cytrusowe to źródło witaminy C, ale nie dla każdego. Kto powinien unikać mandarynek? Osoby z tymi chorobami muszą być ostrożne

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Mandarynki to najpopularniejsze owoce cytrusowe, które kojarzone są głównie ze Świętami Bożego Narodzenia i Sylwestrem. Owoce te stanowią znakomite źródło witaminy C, a ich niski indeks glikemiczny sprawia, że mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę i insulinooporność. Niestety, w niektórych przypadkach jedzenie mandarynek może zaszkodzić zdrowiu. Podpowiadamy, kto powinien unikać tych cytrusów.

Spis treści

Kto nie powinien jeść mandarynek? Przy tych schorzeniach należy ich unikać

Mandarynki to owoce sezonowe, które najlepiej smakują późną jesienią i zimą. Idealnie nadają się do sałatki owocowej, gofrów z bitą śmietaną, czy też zdrowotnej nalewki mandarynkowej. Natomiast ze skórek mandarynkowych można przygotować syrop na przeziębienie, a także wykorzystać w domu do codziennych obowiązków np. jako neutralizator przykrych zapachów.

Kto nie powinien jeść mandarynek? W galerii podpowiadamy, kto powinien ich unikać.

Niestety, mimo dobroczynnych właściwości tych cytrusów, nie wszyscy mogą bezpiecznie po nie sięgać. W niektórych przypadkach ich zjedzenie może wywołać reakcję alergiczną lub dolegliwości żołądkowe.

Czy mandarynki są zdrowe? Właściwości odżywcze tych owoców cytrusowych

Mandarynki to niskokaloryczne owoce, a porcja 100 g zawiera tylko 45 kcal. Dodatkowo blisko 85 proc. składu mandarynek stanowi woda, dlatego spożywanie tych owoców może korzystnie wpływać na nawodnienie organizmu i skóry. Mimo że mandarynki zawierają znaczne ilości cukru, to ich indeks glikemiczny jest niski i wynosi 30. To sprawia, że osoby chore na stan przedcukrzycowy, cukrzycę lub insulinooporność mogą bezpiecznie sięgać po umiarkowane ilości tych owoców.

Dowiedz się więcej: Słodycze w diecie cukrzyka. Po jakie desery można sięgać przy wysokim poziomie cukru?

Dodatkowo mandarynki stanowią znakomite źródło wielu cennych witamin i związków mineralnych, w tym witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, wapnia i potasu. Dodatkowo cennym związkiem jest rutyna, która wraz z kwasem askorbinowym uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza krwawienie dziąseł, a także redukuje powstawanie siniaków.

Kto nie powinien jeść mandarynek?

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia