
Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?
Choć kiszona kapusta jest wyjątkowo zdrowym produktem, to niektóre osoby nie powinny spożywać jej w nadmiarze lub w ogóle muszą z niej zrezygnować.

Kapusta kiszona a alergia na tyraminy
W kapuście kiszonej oraz w szeregu innych produktów spożywczych m.in. w serach pleśniowych, parmezanie, peklowanych lub wędzonych mięsach i rybach oraz piwie znajdują się tyraminy. Są to związki, które u uczulonych na nie osób mogą wywołać migreny, zwężenie naczyń krwionośnych, nadciśnienie, nudności i kołatanie serca.

Kapusta kiszona a wysokie ciśnienie krwi
Osoby z wysokim ciśnieniem krwi powinny sięgać po kiszoną kapustę z umiarem, ponieważ zawarta w niej sól może niekorzystnie wpływać na ich stan zdrowia. Nadciśnienie tętnicze jest podstawą do wprowadzenie diety niskosodowej, która zaleca m.in. ograniczenie spożywania kiszonek.

Kapusta kiszona a nietolerancja histaminy
Osoby uczulone na histaminę muszą zrezygnować z jedzenia kiszonej kapusty oraz innych kiszonek. Zawierają one bowiem znaczne ilości tego związku. U osób z alergią może ona wywołać reakcje skórne oraz dolegliwości żołądkowe.