Spis treści
Jakie właściwości mają pomidory?
Pomidory trafiły do Europy z Ameryki Południowej w XV w. i od tamtej pory zadomowiły się u nas do tego stopnia, że uważamy je za nasze typowo polskie warzywo. Wiele osób je pomidory niemal codziennie na surowo lub w postaci przetworów dodając je do kanapek, sałatek czy sosów.
Są one łatwo dostępne przez cały rok, ale latem są najlepsze, ponieważ pochodzą z naszych rodzimych upraw, gdzie dojrzewają w słońcu, a nie w czasie transportu w zamkniętych skrzyniach. Dlatego też są wtedy najsmaczniejsze i najbardziej zasobne w substancje odżywcze i witaminy.
Pomidory są bogate przede wszystkim w witaminę A (w tym prowitaminę witaminy A, czyli beta-karoten), E, C oraz witaminy z grupy B, potas, miedź, polifenole i flawonoidy, błonnik pokarmowy oraz cenny antyoksydant jakim jest likopen, który zwalcza wolne rodniki, chroni przed rozwojem nowotworów, chorób serca i zaburzeń metabolicznych.
Pomidor jest niskokaloryczny, 100 g, czyli jeden średni pomidor, dostarcza jedynie 15-22 kcal. Zawiera on również 3,6-4 g węglowodanów, 1 g białka, 0,2 g tłuszczu i ok. 1,2 g błonnika. Podana ilość pomidora zawiera również 13,7 mg witaminy C, co stanowi 15-30 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik oraz 282 mg potasu, które zaspokajają 6 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu osoby dorosłej na ten pierwiastek.
Pomidory w 94 proc. składają się z wody, wpływają więc także na utrzymanie odpowiedniego nawodnienia organizmu szczególnie spożywane w dużych ilościach w czasie letnich, upalnych miesięcy.
Fakty i mity o pomidorach. Sprawdź, co jest prawdą, a co nie
Pomidory to warzywo uwielbiane na całym świecie. Spożywa się je zarówno w postaci surowej jako dodatek do kanapek czy sałatek, jak i w przetworach takich jak przeciery, passaty czy sosy. Znane są jednak mity na temat pomidorów mówiące, że przetwory są mniej wartościowe niż surowe warzywa lub że nie można ich łączyć z innymi warzywami.
Sprawdź, jakie są fakty i mity na temat pomidorów!