Spis treści
Czy warto jeść pomidory? Tak wpływają na organizm człowieka
Pomidory to warzywa o wysokiej wartości odżywczej, które stanowią znakomite źródło witamin i związków mineralnych. W galerii podpowiadamy, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie po nie sięgasz.
Jaki wpływ na organizm mają pomidory?
Właściwości odżywcze pomidorów. Ile kalorii mają pomidory?
Pomidory na stałe zagościły w naszej kuchni i często dodawane są do sosów, past kanapkowych oraz sałatek. Zaliczane są do warzyw, chociaż z punktu widzenia botanicznego są owocami, ponieważ posiadają pestki. Istnieje wiele rodzajów pomidorów, chociaż najpopularniejsze w naszym kraju stały się gałązkowe, malinowe oraz niezwykle smaczne pomidorki koktajlowe.
Pomidory są niskokaloryczne, ponieważ porcja 100 g stanowi źródło ok. 17 kcal. Dodatkowo znajdziemy w nich 0,9 g białka, 3 g węglowodanów i śladowe ilości tłuszczy – 0,2 g. To również dobre źródło błonnika pokarmowego (1,2 g na 100 g), który wspiera prawidłową pracę jelit, przyspiesza usuwanie z organizmu toksyn i produktów przemiany materii, a także zmniejsza ryzyko rozwoju zaparć i raka jelita grubego.
Warzywa te w ponad 94 proc. składają się z wody, dlatego regularne spożywanie ich korzystnie wpływa na nawodnienie organizmu.
Co sprawia, że pomidory są tak cennym produktem spożywczym? To zasługa głównie likopenu – związku o silnym działaniu przeciwutleniającym, czyli chroniącym komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Substancja ta wspiera również funkcjonowanie plamki żółtej oka i zimniejsza ryzyko jej zwyrodnienia.
W przetworach pomidorowych jest nawet 2 razy więcej likopenu niż w świeżym warzywie. Dlatego warto częściej sięgać po kiszone lub suszone pomidory, a także soki i przeciery bez konserwantów.
Dodatkowo porcja 100 g tego warzywa jest źródłem:
- witaminy A – 833 jednostek międzynarodowych (IU),
- witaminy B1 – 0,037 mg,
- witaminy B2 – 0,019 mg,
- witaminy B3 – 0,594 mg,
- witaminy B6 – 0,08 mg,
- kwasu foliowego – 15 µg,
- witaminy E – 0,54 mg,
- witaminy K – 7,9 µg,
- witaminy C – 13,7 mg
- wapnia – 10 mg,
- magnezu – 11 mg,
- żelaza – 0,27 mg,
- potasu – 237 mg,
- cynku – 0,17 mg.
Niestety pomidory są mocno alergizującym produktem, dlatego jeśli po ich zjedzeniu pojawi się świąd, pokrzywka lub duszność należy udać się na konsultację lekarską.
Sałatka z zielonych pomidorów – zachowaj smak lata na dłużej
Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów jest niezwykle prosty i nie wymaga użycia dużej ilości składników. Takie przetwory to doskonały dodatek do dań głównych, a także różnego rodzaju przekąsek. Sałatkę najlepiej przygotowywać w lipcu lub na początku sierpnia, ponieważ wtedy pojawia się najwięcej krajowych pomidorów.
Składniki na sałatkę:
- 1 kg zielonych pomidorów,
- 2 duże cebule,
- płaska łyżka soli,
- 500 ml wody,
- 125 ml octu,
- 150 g cukru,
- 3 łyżki oleju,
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
- kilka liści laurowych.
Jak przygotować sałatkę z zielonych pomidorów?
- Pomidory umyj, wykrój twarde części, a następnie pokrój w cienkie plastry. Włóż pomidory do miski, wsyp łyżkę soli, wymieszaj, przykryj gazą i odstaw na 15 godzin w temperaturze pokojowej, aby warzywa wypuściły sok.
- Cebule obierz i pokrój w piórka lub grubą kostkę, a następnie sparz we wrzącej wodzie.
- Zlej sok z pomidorów, a następnie dodaj do nich cebulę i dokładnie wymieszaj.
- Do małych słoików wkładaj pomidory z cebulą (do 3/4 wysokości słoika), a następnie kilka ziaren pieprzu, gorczycy, ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym.
- Wodę, ocet, cukier i olej wymieszaj, a następnie gotuj aż do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Przygotowaną zalewę od razu przelej do słoików i dokładnie zamknij. Sałatkę możesz odwrócić do góry dnem po to, aby słoiki się zawekowały. Gdy sałatka ostygnie schowaj ją w zaciemnione miejsce na 4-5 tygodni.
- Gotową sałatkę możesz użyć jako dodatek do dań głównych i przystawek.