https://stronazdrowia.pl
reklama

Te produkty wybieram na śniadanie. Są smaczne i mają działanie przeciwzapalne

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Na co dzień sięgam po produkty, które wspierają organizm i pomagają walczyć ze stanami zapalnymi. Płatki owsiane, jogurt naturalny czy liściaste warzywa to moje ulubione składniki śniadaniowe. Smaczne, pożywne i pełne składników odżywczych. Polecam je każdemu, kto chce dbać o zdrowie i dobre samopoczucie od samego rana.

Spis treści

Płatki owsiane działają przeciwzapalnie. Idealnie sprawdzą się na śniadanie

Płatki owsiane są źródłem beta-glukanu – rozpuszczalnego błonnika, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i obniża cholesterol, a tym samym wspiera kontrolę procesów zapalnych w organizmie. Warto pamiętać, że regularne spożywanie tego produktu korzystnie wpływa także na kondycję naczyń krwionośnych.

Jakie produkty warto wybrać na śniadanie? Niewątpliwie te, które mają działanie przeciwzapalne.
Jakie produkty warto wybrać na śniadanie? Niewątpliwie te, które mają działanie przeciwzapalne.
Freepik

Zawarte w płatkach polifenole i inne składniki roślinne pomagają utrzymać zdrową mikrobiotę jelitową. Najlepiej przygotowywać płatki na wolnym ogniu lub moczyć je przez noc. Aby wzmocnić ich działanie przeciwzapalne, dodaj do nich ulubione orzechy, nasiona i świeże lub mrożone owoce, np. jagody.

Jagody, maliny i truskawki to bogactwo antocyjanów

Jagody, truskawki, maliny czy borówki, są pełne antocyjanów, naturalnych polifenoli o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.

To właśnie one nadają owocom intensywne, piękne kolory i pomagają ograniczać stres oksydacyjny w organizmie.

Dodatkowo, błonnik zawarty w wyżej wymienionych owocach stabilizuje poziom cukru we krwi i wspiera prawidłowe trawienie, co również sprzyja ograniczeniu procesów zapalnych.

Włącz do diety jogurt naturalny

Regularne spożywanie jogurtu naturalnego może wspierać organizm w ograniczaniu przewlekłych stanów zapalnych dzięki:

  • probiotykom, które regulują odpowiedź immunologiczną i zmniejszają produkcję prozapalnych cytokin.

  • białku mlecznemu i peptydom bioaktywnym, które wykazują działanie przeciwutleniające i wspomagają naprawę tkanek.

  • magnezowi i wapniowi, które pomagają w redukcji stresu oksydacyjnego.

Zielenina i warzywa krzyżowe. Wsparcie w walce z zapaleniem

Liściaste warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, są bogate w witaminy A, C i K, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Zawarty w nich błonnik wspiera prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i pomaga zmniejszać stany zapalne.

Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i brukselka, zawierają sulforafan, który pomaga regulować procesy zapalne. Dodaj garść rukoli lub jarmużu do jajecznicy, zmiksuj szpinak w smoothie albo przygotuj omlet z dodatkiem brokułów.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia