Spis treści
Płatki owsiane działają przeciwzapalnie. Idealnie sprawdzą się na śniadanie
Płatki owsiane są źródłem beta-glukanu – rozpuszczalnego błonnika, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i obniża cholesterol, a tym samym wspiera kontrolę procesów zapalnych w organizmie. Warto pamiętać, że regularne spożywanie tego produktu korzystnie wpływa także na kondycję naczyń krwionośnych.

Zawarte w płatkach polifenole i inne składniki roślinne pomagają utrzymać zdrową mikrobiotę jelitową. Najlepiej przygotowywać płatki na wolnym ogniu lub moczyć je przez noc. Aby wzmocnić ich działanie przeciwzapalne, dodaj do nich ulubione orzechy, nasiona i świeże lub mrożone owoce, np. jagody.
Jagody, maliny i truskawki to bogactwo antocyjanów
Jagody, truskawki, maliny czy borówki, są pełne antocyjanów, naturalnych polifenoli o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.
To właśnie one nadają owocom intensywne, piękne kolory i pomagają ograniczać stres oksydacyjny w organizmie.
Dodatkowo, błonnik zawarty w wyżej wymienionych owocach stabilizuje poziom cukru we krwi i wspiera prawidłowe trawienie, co również sprzyja ograniczeniu procesów zapalnych.
Włącz do diety jogurt naturalny
Regularne spożywanie jogurtu naturalnego może wspierać organizm w ograniczaniu przewlekłych stanów zapalnych dzięki:
probiotykom, które regulują odpowiedź immunologiczną i zmniejszają produkcję prozapalnych cytokin.
białku mlecznemu i peptydom bioaktywnym, które wykazują działanie przeciwutleniające i wspomagają naprawę tkanek.
magnezowi i wapniowi, które pomagają w redukcji stresu oksydacyjnego.
Zielenina i warzywa krzyżowe. Wsparcie w walce z zapaleniem
Liściaste warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, są bogate w witaminy A, C i K, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Zawarty w nich błonnik wspiera prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i pomaga zmniejszać stany zapalne.
Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i brukselka, zawierają sulforafan, który pomaga regulować procesy zapalne. Dodaj garść rukoli lub jarmużu do jajecznicy, zmiksuj szpinak w smoothie albo przygotuj omlet z dodatkiem brokułów.









